Cine a fost Geta Brătescu. Artista glorificată de Google cu un Doodle special

Cine a fost Geta Brătescu, artista glorificată de Google  cu un doodle special ce anunță 95 de ani de la nașterea sa.
Cine a fost Geta Brătescu. Artista glorificată de Google cu un Doodle special

Google a celebrat unul dintre marii artiști plastici ai artei contemporane, Geta Brătescu. Ce mari premii a obținut artista decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer?

Geta Brătescu  (n. 1926, Ploiești – d. 2018, București) a fost un artist plastic, fotograf, eseist și scriitor al României. Google a conceput un doodle special pentru omagierea celebrei artiste plastice, Geta Brătescu. Astăzi, 4 mai se năștea in urmă cu 95 de ani, la Ploiești într-o familie de farmaciști, Geta Brătescu. Datorită talentului pe care l-a deținut încă de mic copil, artista s-a remarcat cu lucrări de grafică, gravură, desen și colaj textil, tapiserie, obiect, acțiune, fotografie, foto-instalație și film de animație. 

Anii studenției i-a petrecut la Facultatea de Litere a Universității București în perioada 1945 – 1949 având profesori pe George Călinescu și Tudor Vianu. După terminarea facultății a urmat apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” București, în perioada 1969 – 1971. Geta Brătescu este un artist complet! Prin desenele sale, artista a reușit să se facă remarcată atât în mediile tradiționale, cât și atunci când este vorba despre artă contemporană.

Google a celebrat unul dintre marii artiști plastici ai artei contemporane, Geta Brătescu.
Google a celebrat unul dintre marii artiști plastici ai artei contemporane, Geta Brătescu. [Sursa foto: Google]

Citeste si: Geta Brătescu, omagiată de Google printr-un doodle special

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cine A Fost Geta Brătescu? 

Artista a participat în anul 1946 cu un desen remarcabil alb negru la Expoziția oficială de Grafică "Alb și Negru" la Sala Dalles, în București.

În următorii ani, Geta Brătescu a avut numeroase participări la expoziții personale, naționale și internaționale de grup, ce au avut loc în numeroase țări. Lucrarile sale au putut fi privite de marii iubitori ai artei, în diverse regiuni ale globului pamântesc: Galerie im Taxispalais în Innsbruck, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, MOMA New York şi Muzeul Tate din Londra.
Geta Brătescu a reușit să îsi pună în valoare operele sale de artă, într-o perioadă în care România trecea prin cele mai grele timpuri. Creațiile sale au putut fi remarcate, chiar în perioada comunismului.  

Citeste si: Cine a fost Geta Brătescu și de ce România se mândrește cu ea. Artista este celebrată astăzi de Doodle de la Google

 Geta Brătescu, artista glorificată de Google
Geta Brătescu, artista glorificată de Google[Sursa foto: calvertjournal.com]

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte- stirilekanald.ro

Citeste si: Geta Bratescu a murit la varsta de 92 de ani

Artista Geta Brătescu Comemorată de Google cu un Doodle special 

În anul 2008, a obținut două premii importante: Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte din București și al doilea fiind, Premiul Național pentru Arte Vizuale.

Geta Brătescu a decedat pe 19 septembrie 2018, la vârsta de 92 de ani.

Acesta a fost anul în care a fost decorată de Preşedinţie cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Cristina Șișcanu este total nemulțumită de toate lucrurile pe care o femeie trebuie să le facă, în zilele noastre, pentru a avea succes. "Doamnelor, nu vi se pare că o femeie face prea multe lucruri? "

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies