Află cât timp trebuie fiert arpacașul, alimentul bogat în fibre, magneziu, fosfor, proteine și carbohidrați
Arpacașul este un aliment care se obține prin decorticarea boabelor de grâu, ovăz sau orz.
Dintre toate, cel mai comercializat este cel din grâu, fiind bogat în fibre, magneziu, fosfor, cupru, seleniu, proteine și carbohidrați.
Ce este arpacașul
Beneficiile consumului de arpacaș sunt multiple, dintre are cele mai importante sunt:
- menține sănătatea tractului digestiv și elimină toxinele;
- întărește sistemul imunitar;
- previne oboseala și anemia;
- reglează nivelul colesterolului;
- protejează ritmul cardiac;
- previne osteoporoza;
- reduce efectele
Cât timp se fierbe arpacașul
Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii ai voie să mănânci pe zi
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Arpacașul se spală și se pune la fiert într-o oală voluminoasă. Cantitatea de apă trebuie să fie de trei ori și jumătate mai mare decât cantitatea de arpacaș.
Când începe să fiarbă, se adaugă sare și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
Se dă focul la minim și se acoperă oala cu un capac. Se lasă arpacașul să fiarbă, până când bobul se crapă.
Pentru ca acesta să nu se lipească de fundul oalei, se amestecă din când în când, cu o lingură de lemn.
Timpul de fierbere trebuie să fie de aproximativ 40-50 de minute. La sfârșit, se lasă arpacașul la răcit peste noapte.
Din arpacaș se pot prepara foarte multe feluri de mâncare, în special pentru perioadele de post: supe, ciorbe, chiftele, salate, tocănițe sau tarte.
De asemenea, din arpacaș se prepară un fel de mâncare asemănător cu pilaful, care se numește cașă.
Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii are MĂMĂLIGA
Citeste si: //DESCOPERĂ// Cât timp se fierbe grâul pentru colivă
Coliva se obține din arpacaș
Ce nu se știe este faptul că din bobul de arpacaș se poate prepara un ceai care tratează eczemele, coșurile, negii și alunițele.
Dar cel mai apreciat preparat din arpacaș este coliva.
„Ce este coliva? O fiertură de grâu decorticat (adică de arpacaș), care se îndulcește cu zahăr sau miere și se parfumează după gust cu miez de nucă, coajă de lămâie, stafide și rom.
Când eram copil așteptam cu nerăbdare ritualul de preparare al colivei: bunica o fierbea cu o zi înainte de a merge la biserică, iar în dimineața cu pricina se trezea devreme ca să o așeze pe platou și să o decoreze cu zahăr pudră și bomboane colorate. Când se întorcea de la slujbă platoul era aproape gol iar zahărul se transforma într-o crustă translucidă. Mereu o rugam să nu dea toată coliva de pomană, că tare mult ne plăcea și nouă!
Coliva e un simbol, nicidecum un desert cu tabel nutrițional și ingrediente sănătoase.
În copilăria trăită la țară am învățat să prețuiesc și să respect coliva. E un preparat care trebuie mâncat cu evlavie și smerenie, pentru aducerea aminte a celor ce nu mai sunt printre noi. Iar gustul ei de grâu și nucă ne conectează cu forța vitală a pământului, cu miracolul vieții, cu misterul morții și cu energia Universului”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.
Citeste si: Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide