Cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă

Cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă
Cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă

Află cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă și care este secretul pentru a le păstra proprietățile după fierbere.

Cele mai sănătoase metode prin care puteți prepara legumele sunt fierberea la abur și fierberea clasică, folosind cantități mici de apă( 1 cm deasupra legumelor).

Pentru a vă bucura de multitudinea de vitamine din conținutul legumelor și după ce le-ați gătit, trebuie să turnați în apa clocotită porții mici.
Legumele congelate, în schimb, se vor arunca în apa clocotită fără a fi decongelate în prealabil.

Cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă

Citeste si: Cât timp se fierbe carnea de vită la oala sub presiune

Trebuie să știți un secret important. Pentru a-și păstra proprietățile, legumele trebuie puse la fiert întregi sau în bucăți mari. Dacă le veți toca mărunt, substanțele hrănitoare vor dispărea odată după ce legumele vor fierbe.

În general, legumele trebuie fierte în apă sărată, singurele excepții fiind sfecla, care își va pierde gustul dacă adăugați sare la fiert și mazărea, care se va fierbe mai greu în apă sărată.

Trebuie să știți că vasele în care fierbeți legumele trebuie să fie cu capac, emailate.
Dacă veți fierbe mai multe tipuri de legume în aceeași oală, trebuie să știți că se aruncă mai întâi în apă legumele care se fierb mai greu(varza 30-50 minute, cartoful intreg 25-30 minute, morcovul 20-30 minute, spanacul 10 minute).

Citeste si: Rețeta pentru Ciorba de pește în 4 pași simpli!

Cât timp se fierb cele mai căutate legume

Morcovi
Prăjire: rondele, fâşii – 4,6 minute
La abur: rondele, cubuleţe – 10-13 min
Fierbere: rondele, cubuleţe – 8-10 min.; întregi – 20-30 min.
Coacere: felii mari – 40-45 min.,

180°C

Sparanghel
Prăjire: 5-8 min. la o temperatură moderată
La abur: 8-12 min.
Fierbere: 7-10 min.
Coacere: 15-20 min., 200°C

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Varză de Bruxelles
Prăjire: Felii – 2-3 min.
La abur: 7-10 min.
Fierbere: Proaspătă – 5-7 min./

Congelată – 10-12 min.
Coacere: 30-35 min., 200°C

Broccoli
Prăjire: 5-7 min.
La abur: 5-10 min.
Fierbere: 4-8 min.
Coacere: 25 min., 180°C

Citeste si: Rețetă ciorbă de lobodă. Nu te-ai fi gândit niciodată că loboda te poate apăra chiar de CORONAVIRUS!


 
Conopidă
Prăjire: 15-20 min.,
cu prefierbere 7 min.
La abur: 30 min.
Fierbere: 10-15 min.
Coacere: 20 min., 180°C
 
Ceapă
Prăjire: Jumătăţi de rondele, cuburi – 10 min.
La abur: 5 min.
Fierbere: 10 min.
Coacere: 30-35 min., 200°C

Dovlecei
Prăjire: Rondele – 5-7 min. pe fiecare parte
La abur: Cuburi mari, felii – 20-25 min.
Fierbere: Bucăţi mari – 15-20 min./

Decojit şi fără seminţe înainte de feliere – 10 min
Coacere: Bucăţi – 20 min., 200°C/Întreg – 35 min.
 
Varză
Prăjire: Înăbuşită pentru 30-40 min.
La abur: Tocată – 20-30 min. 
Fierbere: Tocată – 15-25 min.
Coacere: Wedges – 35-45 min., 180°C

Ardei
Prăjire: Întregi, la temperatură moderată, într-o cratiţă neacoperită – 15 min./Inele, la flacără mică- 10 min.
La abur: 2-4 min.
Fierbere: 3 min.
Coacere: 15 min., 200°C

 

Citeste si: Penne cu pui Alfredo – alegere ideală pentru o cină rapidă, sățioasă și delicioasă, pentru întreaga familie

Cartofi
Prăjire: Cuburi – 20-25 min. la o temperatură moderată/Cartofi noi – 12-15 min.
La abur: 35 min.
Fierbere: 20-25 min.
Coacere: Cuburi sau rondele – 25-30 min., 180°C/Cartofi noi – 15-20 min., 180°C/ În coajă – 60-90 min.
 
Sfeclă roşie
Prăjire: Tocată – 20 min. la temperatură moderată
La abur: Cuburi, felii subţiri – 20-30 min.
Fierbere: 40-80 min. în funcţie de mărime
Coacere: Întreagă, acoperită sau în foi – 1 oră, 180°C
 
Păstăi de fasole verde
Prăjire: Congelată – 15 min., înăbuşită la temperatură moderată cu capacul pus/ Proaspătă – 10 min., la temperatură moderată, fără capac
La abur: 15-25 min., în funcţie de mărime şi vârstă
Fierbere: Proaspărtă – 5-7 min./Congelată – 10-12 min. după coacere 
Coacere: 30-40 min., 200°C
 

Sursă: Bright Side

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Citeste si: Rețetă de ciorbă de porc cu os. Dacă o faci așa, membrii familiei se vor bate pe ea

Cum să prepari o ciorbă delicioasă de legume

Ingrediente
   2 morcovi
   2 dovlecei
   1 legatura ceapa verde
   1 legatura patrunjel proaspat
   1 legatura leustean proaspat
   o jumatate de telina
   o jumatate de ardei rosu si o jumatate de ardei verde
   1 ceapa uscata medie si 1 ceapa uscata mica pentru la sfarsit
   2 cartofi medii
   bors proaspat de casa
   rosii pasate sau pasta de tomate

Pentru a pregăti o ciorbă de legume ca la mama acasă, primul pas este să alegeți o oală voluminoasă, în care încap 4-5 litri de apă. Adăugați o cană cu apă și 4 linguri de ulei, în primă fază, pentru a înăbuși ceapa uscată, țelina, cartofii tăiați cubulețe și morcovii.

În acest timp, tăiați ceapa verde și ardeii, apoi adăugați-le în oală. Acoperiți cu un capac și lăsați legumele la înăbușit timp de 10-15 minute.

Adăugați apoi 1.5-2 litri de apă clocotită, o parte din verdeață și dovleceii tăiați cubulețe.
Acoperiți din nou cu un capac și lăsați la fiert amestecul timp de 10-15 minute.

În acest timp, puneți borșul la fiert într-o altă oală. Trebuie să știți că acesta se fierbe înainte de a fi adăugat în ciorbă, întotdeauna.

Adăugați borșul fiert în oala cea mare și puțină apă, dacă este necesar, apoi lăsați ciorba la foc mic timp de 10 minute.
Puteți adăuga fidea de orez.

Pentru un plus de savoare, înainte de a lua ciorba de pe foc, adăugați ceapă dată pe răzătoare și verdeață, puneți capacul și opriți focul.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cât timp se fierbe broccoli. Beneficiile consumului de broccoli

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies