Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox

Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox
Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox

Află pe ce dată este prăznuită Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla în Caledarul Creștin-Ortodox.

Sfânta Teodora a fost căsătorită cu Elefterie, însă, la scurt timp, cei doi au intrat în cinul monahal. Teodora a fost trimisă la Schitul Vărzărești din Vrancea și Elefterie a ajuns la Schitul Poiana Mărului.

Cuvioasa Teodora a ajuns ucenica Paisiei, egumena mănăstirii în care aceasta se afla. La venirea turcilor, egumena și Sfânta Teodora s-au refugiat în Munții Buzăului, împreună cu maicile de la schit.

Cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla

După mai bine de 10 ani de trai în Munții Buzăului, Teodora se refugiază în Munții Neamțului.
Duhovnicul Sihăstriei, ieroschimonahul Pavel, o va duce pe Teodora la Sihla, într-un bordei părăsit. Cuvioasa va rămâne aici singură, în rugăciune și nevoință pustnicească, până la sfârșitul vieții. Acest lucru se întâmpla în secolul al XVII-lea.

După mărturisirea păcatelor și împărtășania cu Sfintele Taine, Cuvioasa Teodora rostește ultimele cuvinte: „Slavă Ție, Doamne, pentru toate” și își dă duhul.

Trupul Sfintei Teodora de la Sihla a rămas în peșteră până în jurul anului 1830, acesta fiind tăinuit până când a fost găsit de familia domnitorului Mihai Sturza. După reînnoirea Schitului Sihla, moaștele Teodorei au fost aduse în racla din biserica schitului.

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

La data de 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române recunoaște și proclamă sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, fiind stabilită ca zi de prăznuire data de 7 august.


Când o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Sfânta Teodora de la Sihla este prăznuită, conform calendarului ortodox, pe data de 7 august. Cuvioasa Teodora a fost fiica armașului Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea Neamțului, fiind singura româncă trecută de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților.

Originar din Vânători-Neamț, Ștefan Joldea a crescut două fiice, pe Teodora și Marghita(Marghiolita).

 

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut.

Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.
De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor ca și noi, păcătoșii, în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor.
Amin!

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare

Ce nume se serbează de Sfânta Teodora

Citeste si: Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar"


* Teodora
* Teodor
* Tudor
* Tudora
* Teo
* Toader
* Tudorel
* Tudorică
* Toderică
* Dorin
* Dorina
* Doru
* Dora
* Dorel
* Dicu

Tot pe data de 7 august se face pomenirea pentru:
* Sfântul Cuvios Pafnutie – Sfântul Zugravul;
* Sfântul Cuvios Mucenit Dometie Persul împreună cu doi ucenici ai săi;
* Sfântul Cuvios Or din Tebaida, Egipt;
* Cuvioșilor zece mii de pustnici din Tebaida;
* Sfintei Cuvioase Potamia;
* Sfântului Sfințit Mucenic Naris, patriarhul Ierusalimului;
* Sfântului Cuvios Asterie Singliticul;
* Sfântului Sozont din Nicomidia;
* Sfântului Iperehie;
* Sfântului Cuvios Teodosie;
* Sfântului Cuvios Dometie;
* Sfântului Cuvios Nicanor.

Citeste si: A fost descoperită planta care te vindecă de Covid-19



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cine este (RUXI) Roxana Erdei. „Am crescut într-o familie normală, nu eram nici săraci, nici bogați"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Nur Fettahoğlu, care dă viață personajului Özge în serialul Inimă rebelă, pasiune nebănuită! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță dincolo de platourile de filmare

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies