Tot ce trebuie să știm despre terapia de cuplu!

Tot ce trebuie să știm despre terapia de cuplu!
Tot ce trebuie să știm despre terapia de cuplu!

Terapia de cuplu este ideală pentru cei care trec prin perioade dificile în doi și care au nevoie de un ajutor.

Este ideală pentru cei care doresc ca relația lor să meargă mai departe, să depășească momentele critice și să nu apeleze la soluția extremă: despărțirea. Auzim din ce în ce mai multe persoane vorbind despre terapia de cuplu, dar știm oare tot ceea ce este important despre această formă de vindecare în doi? Iată câteva întrebări și răspunsuri importante despre terapia de cuplu:

 

Când trebuie să apelezi?

 

Când cuplul este în criză, când fiecare îl învinovățește pe celălalt pentru că este cauza suferinței sale și se simte că o victimă. Este adevărat că există suișuri și coborâșuri într-o relație, dar vine un moment în care nu mai există dialog. Ambii consideră că aceasta nu este încă o altă criză trecătoare, ci o problemă fundamentală. Când nimeni nu crede în capacitatea de a se schimba, de a face situația să evolueze, atunci avem de-a face cu un blocaj. Există, de asemenea, povești de infidelitate. Aceste infidelități sunt mai degrabă revelatorul decât cauza crizei. Toată lumea se simte neînțeleasă, abandonată, așa că apelează la o terță parte. În aceste cazuri, singura modalitate de a ieși din impas este de a aduce o terță parte în relație.

 

Care este scopul?

 

Scopul terapiei de cuplu nu este de a determina cine greșește sau cine are dreptate, ci mai degrabă să permită reluarea comunicării dintre cei doi. Cuplul este o entitate care își are regulile, codurile, obiceiurile proprii și într-o criză se întâmplă ca cei doi parteneri să nu se mai recunoască. Terapeutul permite apoi celor implicați să se exprime, să-și exprime nemulțumirea față de relație și nu cu celălalt ca persoană. Această schimbare de perspectivă schimbă totul.

 

Cum funcționează?

 

În timpul primei ședințe de terapie, toată lumea își expune punctul de vedere. Nu este vorba despre a te plânge, ci despre a deveni activ, de a formulă ceea ce vrei cu adevărat să schimbi. Scopul este acela de a găsi un scop comun la care să lucreze și că există o colaborare reală. Transformarea reproșurilor constante în cerințe schimbă complet relația.

 

Bărbații vorbesc cu ușurință despre problemele lor?

 

Fiind un mediator, terapeutul creează o relație apropiată cu fiecare dintre parteneri. Mai ales cu partenerul, deoarece este mult mai puțin natural pentru bărbați să vorbească despre intimitate, sentimente, emoții, cuplu. Este adesea chiar un motiv pentru care se ajunge la terapia de cuplu. În al doilea rând, se stabilește dialogul dintre fiecare membru al cuplului și se stabilește o relație de încredere.

 

De ce funcționează?

 

Din momentul în care cei doi membri ai unui cuplu se află în biroul unui terapeut de cuplu, acest lucru se datorează faptului că au reușit să cadă de acord asupra faptului că au vrut să îmbunătățească situația. Și asta este deja jumătate din muncă depusă, pentru că există un consens. Suferim, suntem nefericiți împreună, dar am vrea să se

schimbe împreună. Apoi, pe parcursul ședințelor, fiecare este uimit să descopere ce simte și gândește celălalt. Există o diferență între ceea ce și-au imaginat și ceea ce aud. Există ceva care se schimbă în modul în care cei doi încep să se vadă, iar perspectiva lor se schimbă.

 

Cât durează terapia?

 

Uneori, în două sau trei ședințe, problema de comunicare este rezolvată. Uneori terapia poate dura câțiva ani, dar în acest caz este practic o terapie individuală. Există un moment în care fiecare partener intră în lumea interioară a celuilalt și își dă seama că problemele actuale ale cuplului sunt strâns legate de probleme din trecut, în special relațiile dificile cu părinții sau chiar unele traume.

 

Există eșecuri?

 

Dovada că funcționează bine este o schimbare imediată a relațiilor. În maximum patru ședințe se ajunge la o colaborare reală. Nu înseamnă că totul este rezolvat, dar este un semn bun. Pe de altă parte, acest tip de terapie eșuează atunci când cineva își dă seama că au mers prea departe sau că nu se poate vindeca niciodată. Sau când unul a devenit prea diferit și își dorește ceva ce celălalt nu îi mai poate oferi. Atunci se creează un decalaj și cuplul se va destrăma.

 

Ce se întâmplă dacă unul vrea să consulte un terapeut și celălalt nu?

 

Dacă există un refuz categoric, nu este nevoie să insistăm. Adesea, femeia este cea care își aduce soțul la terapie. El vine, așa cum spunem în popor, “de gură ei”. Nu este un lucru foarte bun, dar poate fi ultima șansă de a salva cuplul. Dar de doi-trei ani, bărbații au început să realizeze importanța acestei terapii. Și de ceva timp, cuplurile tinere care se iubesc vin în scopuri „preventive”. Ei fac acest pas pentru a îmbunătăți o situație care nu este dramatică, dar pe care și-o doresc a fi mai bună.

Cum să-ți alegi terapeutul de cuplu?

 

În general, ne alegem terapeutul în funcție de recomandări. Poate cineva din familie sau prietenii au mers pentru a rezolva o problema similară. Poate am intrat pe motoarele de căutare și am găsit cel mai bun terapeut afișat pe prima pagină și tot așa. Noi recomandăm terapia oferită de Psihologul Simona Constantin. Pe site-ul psihoplan.ro poți descoperi multe informații legate de acest specialist, dar și despre serviciile oferite, inclusiv despre terapia de cuplu.

 

În concluzie…

 

Când există o problemă în viață de cuplu, nu o neglija. Convinge-ți partenerul să accepte terapia de cuplu. Nu este nicio rușine să apelăm la specialiști pentru a ne salva relația sau căsnicia. Până la urmă, am pornit la drum cu omul respectiv pentru că a existat, cândva, iubire...ar fi păcat să nu o regăsim, nu-i așa?



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies