Află cât timp trebuie lăsată la fiert carnea de vită dacă folosești o oală sub presiune.
Carnea de vită este bogată în vitamine, minerale, proteine, aminoacizi și grăsimi sănătoase, fiind considerată de către nutriționiști cea mai sănătoasă carne roșie.
Carnea de vită conține creatină, fiind vitală în procesul de formare a masei musculare.
Carnea de vita este bogată în fier, un mineral care ajută la formarea hemoglobinei.
Cat timp se fierbe carnea de vită la oala sub presiune
Citeste si: NOTEAZĂ: Rețete de smoothie ideale la micul dejun pentru o zi plina de energie
Este bogată în zinc și magneziu, elemente care întăresc sistemul imunitar.
Vita conține vitaminele B3, B6 și B12, care contribuie la producerea celulelor roșii și îmbunătățesc sistemul imunitar.
De asemenea, are în compoziție carnitine, care duce la creșterea secreției de testosteron
Carnea de vită conține și alanină, un aminoacid care creează zaharuri din proteine.
În zilele noastre, când timpul este foarte prețios, timpul de gătit poate fi redus cu ajutorul unei oale sub presiune (kukta). Aceasta se găsește în orice hipermarket și este foarte accesibilă la preț.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale gătitului sub presiune este conservarea vitaminelor si mineralelor din alimente, datorită temperaturii ridicate, de peste 100 de grade Celsius.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe răcitura. Cum gătești piftia perfectă
Oala nu se va umple pentru că, în acest caz, se acoperă valva de siguranță și există riscul ca aceasta să se deschidă, dacă presiunea este mare.
Este foarte potrivită dacă vrem să preparăm carnea de vită, care este ceva mai tare față de alte tipuri de carne.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Timpul de fierbere necesar pentru carnea de vită, în kuktă, este de 45 de minute, calculat din momentul în care apar primii aburi şi presiunea se reduce automat.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o banană și cum te pot ajuta dacă le adaugi în dieta ta
Timpul de fierbere în oala sub presiune la alte tipuri de carne este:
- porc 35 min
- miel 20-25 min
- pui 35 min
- găină 1 ora si 10-15 min.
Timpul de fierbere în kuktă la anumite legume este:
- fasole verde 20-25 min
- vânătă 10-15 min
- țelină 10-15 min
- cartof 8-10 min
- praz 10-12 min
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă
Rețetă de supă în stil asiatic și rasol cu legume fierte
„ Mama nu folosea oala sub presiune. De fapt, din ditamai familia, o folosea doar mama tatălui meu (așa țin eu minte, să mă tragă neamurile de urechi dacă greșesc). Nu știu de ce, poate de teamă, poate pentru că implică un minim de atenție suplimentară față de oalele normale, poate pentru că ne e teamă de cuvântul „presiune”, care, săracul, nu-i vinovat cu nimic. Eu mi-am adus aminte că am în dulap o oală de felul ăsta și, inspirat de povestea cu colagenul lui Emil, am purces la alcătuirea unui prânz pe bază de presiune. Am cumpărat trei bucăți de rasol și câteva legume. Am obținut o supă și felul doi din aceeași oală. Sigur, pentru că am pus multă apă în oală, multe din proprietățile legumelor și ale cărnii s-au transferat în supă, care a devenit probabil mai hrănitoare decât felul doi (pentru legume la aburi, ceva mai apropiate de starea lor naturală, puneți în oală foarte puțină apă, eventual un suport pentru legume).
Pentru aromă am folosit coriandru, piper boabe, puțină scorțișoară și puțină sare.
Legumele: morcov, pătrunjel, țelină, roșii cherry, ceapă, usturoi. Le-am spălat și le-am tăiat în bucăți mari. Le-am pus în oală, împreună cu carnea și cu condimentele.
Am pus apă în oală. Cam jumătate din volum. E important să nu fie oala plină, legumele stau la suprafață și pot acoperi supapele prin care ies aburii, lucru care poate duce la creșterea exagerată a presiunii.
Am pus capacul oalei.
Am ținut oala pe foc timp de 35-40 de minute de când a început să scoată aburi prin supapă. Suficient pentru ca și carnea să fie fiartă bine. Dacă doream legume la aburi, jumătate din timp ar fi fost destul, poate chiar un sfert de oră. Înainte de a deschide capacul am pus oala în chiuvetă și am lăsat să curgă pe ea apă rece, lucru care a dus la scăderea presiunii din interior. Ca să mă asigur că nu-s în primejdie, am ridicat clapeta care deschide supapa. Presiunea s-a echilibrat și am putut deschide oala în siguranță.
Am obținut o supă concentrată, legume ferme dar fierte și carne foarte fragedă.
Din supă, sos de soia, sos de stridii, tăieței din orez, ceapă verde, pătrunjel și o ciupercă tăiată în lamele fine, am făcut felul unu, o supă în stil asiatic.
Rasolul și legumele fierte au devenit felul doi, la care am adăugat hrean ras și oțet balsamic", scrie Adi Hădean.
Citeste si: NOTEAZĂ: Care este garnitura potrivită pentru creveți. 5 idei pe placul tuturor