Află cum poți obține pilaful perfect în doar câțiva pași simpli.
Nu există persoană care să nu fi gustat cel puțin o lingură de orez.
„Până să înceapă criza orezului a fost o perioadă de doi-trei ani în care oamenii au început să priveasca altfel orezul. Așteptările consumatorului au devenit mult mai elevate, acesta fiind mult mai atent la calitatea orezului. Tot în această perioadă de reașezare a opiniei consumatorului s-a trecut și la o percepție pozitivă legată de un alt fel de a mânca orezul, iar oferta s-a diversificat cu sortimente precum orezuri cu bob lung, orezuri mai pretențioase (basmati, salbatic, integral s.a.)”,
Orezul conține carbohidrați, potasiu, vitaminele B1, B2, B3 și B6.
Orezul este o legumă specială, al cărui gust poate fi schimbat cu ușurință folosind la preparea sa, unele condimente: cardamom, zira, scorţişoară, cuișoare, șofran, curry sau chimen.
Orezul mai poate fi asezonat cu diferite ierburi, coajă de lămâie, portocală sau amestecat cu alte legume: ciuperci, porumb, bame sau mazăre.
Citeste si: DESCOPERĂ: 10 rețete delicioase de sosuri pentru salate
Cât timp se fierbe orezul în oală
Răspunsul la această întrebare depinde de tipul orezului folosit, variind între 20 de minute și 60 de minute.
Pentru fierberea orezului este recomandată utilizarea unei oale cu fundul gros sau dublu pentru ca temperatura să fie distribuită uniform.
Se pune apa la fiert cu puțină sare, apoi se toarnă orezul și se amestecă până când începe să fiarbă, după care se reduce focul la minim și se acoperă oala cu un capac.
Timpul de fierbere în oală, în funcție de tipul de orez folosit, este:
– orez alb – 20 de minute;
– orez prefiert – 30 de minute;
– orez brun – 40 de minute;
– orez sălbatic – 40-60 de minute.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are un ou fiert. Ingrașă sau nu?
Cât timp se fierbe orezul în multicooker
Se pune orezul în multicooker, se adaugă apa și condimentele, se închide capacul și se setează modulul „Orez” sau „Pilaf”.
Timpul de fierbere în multicooker, în funcție de tipul de orez folosit la gătit, este:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
– orez alb – 30 de minute;
– orez prefiert – 30-40 de minute;
– orez brun – 50 de minute;
– orez sălbatic – 50-60 de minute.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe burta prefiartă
Cât timp se fierbe orezul în cuptorul cu microunde
Se pune orezul într-un bol special pentru cuptorul cu microunde, astfel încât orezul să nu ocupe mai mult de o treime din volumul acestuia, se adaugă apă și condimente după gust.
- orezul alb și cel prefiert se lasă timp de 15-20 de minute la putere maximă, după care se amestecă și se mai coace în cuptorul cu microunde timp de încă 5-10 minute.
- orezul brun și cel sălbatic se lasă timp de 5 minute la putere maximă, apoi se amestecă și se fierbe încă 20-25 de minute.
La sfârșit, se acoperă și se lasă în cuptorul cu microunde timp de 10-15 minute.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe zacusca
Cum se face pilaful perfect
„O sa va spun acum toate secretele prepararii unui orez bob-cu-bob pe care le stiu. Veti prepara si voi un pilaf unde boabele sa ramana intregi, sa nu se lipeasca intre ele, sa nu fie fierte in mod excesiv si sa arate ca un terci.
Sunt mai multe tipuri de orez pe piata: orez alb, integral, orez negru, orez salbatic, orez rosu si foarte multe altele. Orezul pentru pilaf este orezul cu bob lung, de tip Basmati sau Arborio, orez care nu se lipeste la fiert.
O sa va spun pasii prepararii unui pilaf perfect, indiferent ca este dulce sau sarat, cu fructe, legume, carne etc.
Orezul se masoara cu o cana/ pahar/ ceasca si apoi se pune intr-un vas incapator, sa poata fi spalat cu apa din belsug.
Se spala foarte bine, in 4-5-6 ape, alternand apa rece si apa calduta si vanturand bine orezul, pana cand apa ramane perfect limpede. In felul acesta, se spala boabele foarte bine si se indeparteaza faina care se formeaza de la boabele sparte si nu se va coagula nimic (orezul contine amidon).
Se masoara apa cu acelasi vas care s-a folosit la masurat orezul si se adauga 2,5-3 cani de apa, la o cana de orez. Cantitatea de apa care se adauga depinde de la un orez la altul, depinde de tipul de preparat pe care doriti sa-l faceti, dar proportia de 3/1 este buna pentru majoritatea tipurilor de orez si a preparatelor.
Orezul se lasa sa se odihneasca 10 minute in apa rece, inainte de a fi pus la fiert.
Se lasa la foc mare pana cand da in clocot, se aduna spuma, se adauga condimentele dorite si apoi se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand apa a fost aproape absorbita. Se poate baga si la cuptor, la 160-170 de grade Celsius.
Nu se amesteca deloc!!!
Nu se lasa la foc pana cand scade apa total, ci doar pana cand lichidul este absorbit pe 3/4!
Se gusta acum orezul si daca este nevoie, se mai adauga condimente, se amesteca usor si se lasa acoperit ca sa se umfle orezul complet. Chiar daca nu mai este pe foc, la fel ca si la omleta, procesul de gatire se continua.
Cam in 10-15 minute s-a umflat bine si este gata de servit.
Cel mai bun orez este cel la care se adauga si grasime: apa, ulei, unt, untura. Nu radeti, da, untura. Acesta este un secret vechi, babesc: adaugati putina untura de porc sau pasare la pilaf si veti vedea ce fin si fraged va iesi. La pilaful din poza, am adaugat 1 lingurita de untura de gasca.
Daca folositi legume, carne, fructe, se pun toate de la inceput, carnea sa fie pe jumatate fiarta, pentru ca orezul fierbe repede. Legumele pot fi crude, daca va plac all-dente, usor inabusite.
Spor la gatit, acum puteti face pilafuri delicioase!" ne propune Gina Bradea.