Iată cum să treci peste o despărțire mai ușor, pas cu pas, pentru a fi fericit din nou!
Despărțirea este un moment extrem de dificil într-o relație și poate lăsa urme adânci în sufletul tău în cazul în care nu știi cum să treci peste o despărțire. Din acest motiv, foarte multe persoane ajung să sufere ani întregi și să nu își mai dorească să cunoască pe cineva.
Care sunt etapele unei despărțiri
Negarea
Pierderea partenerului, indiferent de motiv, este un eveniment care nu poate trece pe lângă cineva fără ca să aibă niște sentimente pe care trebuie să le depășească treptat.
Citeste si: Teo Trandafir, declarații rare despre mama ei: "Este o relație...complicată"
Furie
După negare, urmează furie. Durerea sufletească și fizică încep să se amortizeze și se instalează furia. Este momentul în care nimeni nu este pregătit să accepte realitatea pierderii partenerului. În acest moment, persoana care s-a despărțit simte furie pe partener, se simte trădată și își face tot felul de gânduri legate de modul în care s-a desfășurat relația.
De ce nu s-a implicat celălalt mai mult, de ce au existat certuri sunt doar câteva dintre gândurile care trec prin mintea unei persoane care tocmai s-a despărțit de cineva. Deși furia reprezintă emoții suprimate în timpul relației, trebuie experimentată odată cu încheierea ei pentru a putea depăși acest moment.Citeste si: 7 lucruri din casa ta care te pot face depresiv fără să-ți dai seama
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Negocierea
După negare și furie, apare negocierea, un moment critic în trecerea peste o despărțire. Multe persoane sunt dispuse să facă o mulțime de compromisuri, poate-poate reușesc să se întoarcă la persoana alături de care își vedeau viitorul împreună. În acest moment, multe persoane încep să se învinovățească pentru ce nu a mers în timpul relației și se gândesc tot timpul la ce ar fi putut face diferit pentru ca relația să nu se termine așa.
Depresia
După depășirea perioadei negocierii, când îți dai seama că nu mai este nimic de făcut, apare o perioadă de depresie, în care este bine să ai alături persoanele dragi, deoarece este cea mai grea perioadă din întregul proces al despărțirii.
În această perioadă, crizele de plâns pot dura mult și sunt incontrolabile, iar multe persoane tind să se închidă foarte mult în ele și să evită interacțiunile cu ceilalți.
Nu mai sunt în stare să execute sarcini simple, încep să aibă probleme la locul de muncă și cad într-o stare de melancolie accentuată. Manifestarea fericirii de către cei din jurul unei persoane care trece printr-o despărțire este extrem de dificilă pentru o persoană singură.În acest moment, se recomandă ședințe de psihoterapie pentru a trece mai ușor peste ce se întâmplă în viața sa și pentru a face față mai ușor durerii care te cuprinde fizic și sufletește.
Acceptarea
Ultima fază pe care trebuie să o trăiești pentru a depăși momentul unei despărțiri este acceptarea. În acest moment reușești să faci pace cu tine și să îți dai seama că este mai bine să fii singur decât într-o relație care nu mai funcționează. O relație disfuncțională în care unul dintre parteneri minte, înșală ori este abuziv nu are șanse de reușită, iar acceptarea realității produce ușurare sufletească. În acest moment îți dai seama că ești capabil să începi o viață nouă, că fostul partener nu mai face parte din viața ta și din acest moment te vei simți mult mai puternic și mai sigur pe tine.
Sfaturi utile despre cum să treci peste o despărțire
Aruncă lucrurile care îți amintesc de fosta relație
Nu are rost să ții în casă lucruri care îți amintesc de fosta relație și de momentele de fericire din trecut. Fotografii, cadouri ori alte lucruri pe care le-ați cumpărat. Împachetează-le și așază-le undeva unde nu ai acces la ele, daca nu te înduri să le arunci definitiv.
Nu negocia împăcarea cu persoane din anturajul fostului partener
Nu căuta înțelegerea și compasiunea din partea persoanelor apropiate fostului partener, fie că este vorba despre părinți, frați, prieteni. Despărțirea are loc doar între voi și cei din jur nu trebuie să fie implicați în acest proces, așa că nu le cere ajutorul pentru a încerca o împăcare rapidă.
Ce să nu faci după o despărțire
După ce toate etapele despărțirii au trecut și ești gata să cunoști o altă persoană, este foarte important în acest moment, la începutul unei noi relații, să nu faci comparații, să nu aduci în discuție fosta relație și să nu creezi presiune pe umerii persoanei cu care încerci să creezi o nouă legătură.
Alege o schimbare de look pentru a te simți mai bine și deschide-ți inima din nou pentru a fi fericit!