Cum se pun murăturile la borcan. "Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume"

Cum se pun murăturile la borcan. Cele mai bune murături ca la bunica acasă
Cum se pun murăturile la borcan. "Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume"

Află cum se pun murăturile la borcan.

Murăturile în saramură sunt foarte sănătoase, întrucât, prin fermentație, se dezvoltă coloniile de bacterii care generează acid lactic, benefice pentru organism.

De asemenea, zeama de murături este bogată în vitamine și antioxidanți, fiind consumată adesea și la pahar, în locul unei băuturi răcoritoare.

Din borcanele de murături nu trebuie să lipsească ardeii iuți, rondelele de morcov sau fâșiile de hrean.

Hreanul este cel care menține murăturile crocante.

Trebuie să țineți cont însă și de vremea de afară. Murăturile se pun în lunile de toamnă, nu în zilele călduroase de vară. Septembrie-octombrie este perioada ideală pentru a pune murături!

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe supa de pui

Gogonele murate la borcan 

Timp de preparare

15 minute

Timp Total

15 minute

Portii: 1 borcan de 1,7 L cu gogonele

Ingrediente 

  • 1 kg de gogonele (rosii verzi)
  • 3-4 fasii de hrean
  • 1 ardei iute
  • 6-7 catei de usturoi
  • 10 rondele de morcov
  • 10 bastonase de telina
  • 2-3 bete uscate de marar
  • 2-3 crengute de cimbru uscat
  • 2 frunze de telina verde

Saramura

  • la fieare 1 L de apa- 20 g sare speciala pentru muraturi
  • 1 lingura de otet de masa simplu

Citeste si: Cele mai bune sfaturi pentru digestie usoara si abdomen plat

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Spălați gogonelele de mai multe ori cu apă rece. Acestea trebuie scurse cu ajutorul unei strecurătoare.

Pregătiți celelalte ingrediente: curățați usturoiul, decojiți și feliați morcovul și tăiați rădăcina, pregătiți ardeii iuți, fâșiile de hrean, bețele de mărar și cimbrul uscat.

Morcovul si rădăcina de țelină trebuie feliate cu un cuțit ondulat.

Gogonele murate ca la bunica

Citeste si: Gustări bogate în magneziu care te vor ajuta să dormi mai bine

Cum se pun murăturile în borcane

Borcanele pentru murături trebuie spălate și clătite bine. Nu uitați de capace! Acestea nu trebuie sterilizate ca în cazul altor conserve.

Pe fundul borcanului, puteți să puneți o coroniță din mărar și cimbru uscat, o fâșie de hrean și 4-5 bucăți de morcov sau țelină.

Aranjați gogonelele în borcan.

Pe lângă acestea, puteți să adăugați 4-5 căței de usturoi, 1-2 ardei iuți mici și încă 2 fâșii de hrean. Locurile rămase libere pot fi umplute cu bastonașe de rădăcină de țelină si rondele de morcov.

Deasupra puteți pune o altă coroniță de mărar uscat, cimbru și hrean, la care puteți adăuga o frunză de țelină. Bețele tari de mărar au rolul de a fixa gogonelele din borcan.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe fasolea boabe. Ce beneficii are fasolea

La ce trebuie să fim atenţi atunci când punem murături. Sfaturi utile

 

Romana Rista, Fata care găteşte cu flori:  Proporţia dintre apă, sare, zahăr şi oţet este cea mai importantă şi ţine de o anumită înţelegere pe care gospodina o are faţă de procesele care se vor produse ulterior în borcan.

Citește și: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Marius Tudosiei, Băcănia Veche:  Fiecare legumă are un specific, se comportă într-un anume fel şi de aceea trebuie să avem grijă atunci când facem murături asortate.

Maria Popa, Fabrica de Mâncare:  Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume.

Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă

Apa

Maria Popa, Fabrica de Mâncare:  Pentru a le grăbi fermentarea este bine să folosim apă fiartă. Dacă avem răbdare, cel mai bine este să folosim apă plată, dar este bună şi cea fiartă şi răcită.

Gabriela Berechet, autor ”Cartea bucătarului profesionist”: Cea mai  bună este apa plata şi ar fi bine să nu o fierbem pe cea de la robinet pentru că prin fierbere calciul tot acolo rămâne, ba chiar se mai şi concentrează.

Marius Tudosiei, Băcănia Veche:  Cea mai bună este apa de la fântână. Viaţa celor de la oraş se mai complică, pentru că apa de la robinet este tratat, iar substanţele rămân active şi pot degrada mutărurile. În zonele în care sunt mine de sare, oamenii folosesc apă sărată de la izvor şi murăturile sunt foarte bune.

Citeste si: CITEŞTE: Cât se fierbe sparanghelul. Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului

Legumele

Maria Popa, Fabrica de Mâncare:  Legumele trebuie să fie coapte, ajunse în stadiul de maturitate, fără pete penru ca murăturile să se păstreze cât mai mult timp.

Marius Tudosiei, Băcănia Veche:  Legumele trebuie să fie de bună calitate. Cele din agricultura intensivă nu ne ajută. Ar trebui să alegem nişte legume crescute cât mai natural, chiar din agricultura ecologică.

Sursa: www.gustarte.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cât timp fierbe năutul. Care este secretul pentru acestă leguminoasă?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac. Ce secrete au gospodinele pentru acest preparat

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies