Află cum trebuie fierte pastele pentru un preparat ca la carte.
Este nevoie de o oală, în care se toarnă 1 litru de apă pentru fiecare porție de 100 g de paste. Ca pastele să fiarbă uniform și să nu se lipească, va fi nevoie de apă suficientă și de spațiu. Se aduce apa la fierbere la foc mare, până la 200 de grade. Se pun pastele răsfirate și se reduce flacăra la jumătate. Se adaugă o linguriță de sare pentru 1 litru de apă, cu scopul de a spori aroma pastelor.
Cum se fierb pastele pentru un preparat ca la carte
În cât timp se fierb pastele
Citeste si: CITEȘTE: Prăjitura PARLAMENT, un deliciu rafinat. Cum se face desertul fabulos în doar câțiva pași
Timpul de fierberea este de aproximativ 5-15 minute, în funcție de tipul pastelor.
În timpul fierberii, nu se reduce temperatura și se amestecă de câteva ori, ca pastele să nu se lipească de pereții oalei.
Regula 1 de bază: Nu se adaugă ulei la fierbere! Dacă se pune ulei în timpul fierberii, acesta se va depune pe pastele care nu se vor mai amesteca omogen cu sosul.
După ce s-au fiert, pastele se scot cu ajutorul unei strecurătoare și se lasă imediat la scurs.
Regula 2 de bază: Pastele nu se clătesc după fierbere!
Odată cu procesul de clătire a pastelor sunt îndepărtați toți nutrienții și gustul deosebit al pastelor.
Pentru pregătirea sosului, se folosește apa în care s-au fiert pastele.
După ce pastele au fost strecurate, se adaugă ingredientele: brânză, bacon, cașcaval, carne de pui, de vită, de porc, ciuperci, șuncă, porumb, măsline, pește, scoici și se servesc fierbinți.
Regula 3 de bază: Se folosește o cantitate de sos egală cu cea de paste.Regula 4 de bază: Pastele se adaugă în tigaia în care a fost preparat sosul, după ce au fost foarte bine scurse și fierte al dente.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe lintea. Cum prepari cea mai gustoasă linte
Greșeli frecvente atunci când se fierb pastele
1. Nu se pune suficientă apă în oala în care se fierb pastele
Este foarte importantă proporția între cantitatea de paste și cea de apă. Dacă se pune prea puțină apă, pastele vor deveni lipicioase și nu se vor fierbe uniform.
2. Se toarnă pastele în oală prea devreme când apa nu este încă clocotită
Pastele adăugate într-o oală cu apă rece sau călduță nu vor ieși cum trebuie și vor avea o textură mai puțin granulară.
3. Se adaugă ulei în apa în care se fierb pastele
Pentru a preveni lipirea pastelor, unele persoane adaugă puțin ulei în apa în care fierb pastele.
Acest lucru este total greșit, deoarece sosul aderă bine la paste, atunci când sunt puțin lipicioase.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Deseori, nu se pune sare la fiert, însă în cazul pastelor este absolut necesar acest lucru, pentru că sarea este cea care accentuează gustul.
5. Se amestecă pastele prea târziu
Pastele puse la fiert se amestecă imediat, deoarece există riscul să se lipească între ele încă de la începutul procesului de gătire, înainte ca amidonul să se împrăștie în apă.
6. Se lasă pastele prea mult timp la fiert
Pastele nu se fierb mult timp, fiecare categorie în parte are instrucțiunile înscrise pe ambalaj.
În mod normal, pastele trebuie servite al dente, adică ferme.
7. Se aruncă apa în care s-au fiert pastele
După ce pastele s-au fiert, majoritatea gospodinelor aruncă apa.
Este o greșeală, întrucât apa se adaugă la preparatul final, pentru mai multă savoare.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni
8. Se folosesc puține ingrediente
Trebuie folosite cantitățile necesare pentru porții grozave de paste. Brânza, baconul, puiul sau peștele trebuie să nu lipsească din farfurie.
9. Se adaugă foarte mult sos
Metaforic se spune că pastele sunt „înecate” în sos, fapt care nu este pe placul nimănui.
10. Se încălzesc pastele în cuptorul cu microunde
Pe lângă faptul că vor păta vasul în care au fost puse, vor avea un gust neplăcut.
Se recomandă adăugarea unui strop de apă și încălzirea acestora pe ochiul de la aragaz sau la bai-mari.
Citeste si: CITEȘTE: Rețete cu sos bechamel, gustoase și ușor de preparat
Cum măsori cantitatea ideală pentru o porție
Deseori ne întrebăm „Ce cantitate de paste nefierte trebuie să punem în oală, pentru a obţine o porţie de paste fierte?"
În general, se calculează cantitățiile necesare pentru o porție medie.
Adesea, se folosesc aproximativ 100 de grame de paste nefierte pentru a acoperi o porție.
Un pachet de 500 de grame conține spaghete pentru 5 porții obișnuite.
Specialiștii în gastronomie ne dezvăluie un truc prin care se poate măsura cantitatea de paste necesară pentru o persoană.
Ei ne sugerează că volumul de spaghete introdus în gaura din mijlocul unei linguri speciale pentru paste, corespunde unei porții.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe vița de vie. Beneficiile frunzelor de viță de vie
Rețetă Paste carbonara
Ingrediente:
- 100 grame spaghete
- 50 grame bacon
- 1 ou
- 25 de grame parmezan ras
- piper măcinat
Citeste si: CITEȘTE: Cura de slăbire cu grâu fiert. Slăbește până la 4 kg în 3 zile
Mod de preparare paste
Se prăjește într-o cratiță bacon tăiat în formă de cuburi.
Se adaugă câte un polonic de apă din oala în care au fiert pastele.
Se rade parmezanul și se pregătește gălbenuşul.
Atunci când culoarea sosului din tigaie a devenit uşor maronie, iar baconul este crocant, se adaugă pastele.
Se pun spaghetele în tigaie, se amestecă, se oprește focul, se pune parmezanul și se amestecă din nou.
Se sparge gălbenuşul în tigaie şi se amestecă.
Se mai adaugă o lingură de apă fierbinte din oala în care s-au fiert pastele, se macină piperul proaspăt şi se presară parmezan, după gust.
„Poftă bună şi dacă reuşiţi să respectaţi ce v-am spus, nu mai aveţi nevoie de smântână!”, a scris Chef Florin.