Află ce se pune în must ca să nu fermenteze.
Mustul este o băutură dulce, înțepătoare, cu un gust unic, obţinută prin zdrobirea strugurilor proaspeți.
Este benefic pentru organism, întrucât este extrem de bogat în vitamine, minerale și polifenoli.
„Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi.
Ce se pune în must ca să nu fermenteze
Mustul abundă în vitamine şi antioxidanţi cu proprietăţi antitumorale şi de aceea, este recomandat de specialiști.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cele mai bune diete de slăbit pe termen lung
Mustul, tonic pentru minte
„De asemenea, este recomandat persoanelor bolnave de cancer, dar şi celor predispuse la această cumplită afecţiune deoarece mustul conţine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliţa strugurilor, ce previne şi combate cancerul. Mai mult decât atât, acelaşi resveratrol are proprietăţi antiinflamatoare, tonice, antidiabetice şi protectoare pentru inimă. Mustul este şi un tonic pentru minte datorită conţinutului său de lecitină şi de săruri de fosfor, care ajută la îmbunătăţirea activităţii intelectuale şi la găsirea echilibrului nervos, şi este ideal pentru persoanele ce suferă de boli precum Alzheimer sau de pierderi de memorie. Mustul este un leac binecunoscut pentru constipaţie, de vreme ce acidul tartric stimulează tranzitul intestinal şi ajută la reglarea digestiei”,
spune dr. Denisa Zaharia.Citeste si: CITEȘTE: Cum să îți faci ceai de soc pentru slăbit. Care sunt beneficiile socului
Împiedică apariţia diabetului
O cură cu must, ținută toamna, aduce numai beneficii organismului. Mustul are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare.
Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale.
Compusul din must numit resveratrol poate împiedica apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.
„Pentru o cură de must trebuie să aveţi suc de struguri, proaspăt stors şi obţinut din struguri cât se poate de naturali, româneşti sau de la ţară.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe dulceața de gutui
Metode de conservare a mustului
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru a conserva mustul, există mai multe metode utilizate pe scară largă:
Must oprit din fiert cu conservant
Se pune în must 1 gram de conservant la 1 litru de must proaspăt stors.
Must oprit din fiert cu aspirină
Se adaugă o tabletă de aspirină netamponată la 1 litru de must.
Mustul oprit din fiert prin congelare
Pentru a conserva mustul prin congelare, se procedează astfel:
- după ce s-a limpezit, se trage în sticle, dar nu din plastic, întrucât îi pot influența gustul
- se pune mustul în sticle, lăsând două degete, deoarece prin înghețare mustul își mărește volumul și sticla poate crăpa
- se așază sticlele la congelator și se lasă la congelat
Păstrat prin congelare, mustul își menține atât savoarea, cât și proprietățile nutritive.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierb cartofii pentru piure
Mustul oprit din fiert cu hrean
Se utilizează 100 grame de hrean la 10 litri de must.
Astfel, mustul este conservat pe cale naturală, fără adaos de substanțe chimice.
Se procedează astfel:
- după limpezire, se trage mustul într-un vas mare din sticlă, numit damigeană
- se adaugă hreanul spălat și ras prin răzătoarea mică
- se lasă aproximativ 2-3 săptămâni
- se trage în sticle, se astupă cu dopuri și se păstrează la rece.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cea mai bună rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi
Beneficiile consumului de must
Mustul este bogat în vitamine şi antioxidanţi, de aceea este recomandat de medici pentru a preveni unele boli, cum ar fi: cele de ochi, de rinichi, de inimă sau de stomac.
Licoarea întărește imunitatea şi tratează anemia, astenia sau durerile reumatice.
„De asemenea, este recomandat persoanelor bolnave de cancer, dar şi celor predispuse la această cumplită afecţiune deoarece mustul conţine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliţa strugurilor, ce previne şi combate cancerul. Mai mult decât atât, acelaşi resveratrol are proprietăţi antiinflamatoare, tonice, antidiabetice şi protectoare pentru inimă. Mustul este şi un tonic pentru minte datorită conţinutului său de lecitină şi de săruri de fosfor, care ajută la îmbunătăţirea activităţii intelectuale şi la găsirea echilibrului nervos, şi este ideal pentru persoanele ce suferă de boli precum Alzheimer sau de pierderi de memorie. Mustul este un leac binecunoscut pentru constipaţie, de vreme ce acidul tartric stimulează tranzitul intestinal şi ajută la reglarea digestiei”, explică doctorul, Denisa Zaharia.
Mustul protejează inima, scade hipertensiunea arterială şi scade riscul accidentelor vasculare.
De asemenea, împiedică apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii.
Dacă nu este oprit din fiert, mustul se transformă în vin, care este conform lui Louis Pasteur, un aliment.
Omul de știință a demonstrat că vinul este cel mai complex lichid, după laptele matern.