Vezi mai jos ce garnitură merge la chiftele și cum pot fi servite la prânz sau la cină.
Chiftelele reprezintă un preparat îndrăgit atât de către adulți, cât și de copii. Gătirea chifteluțelor nu necesită prea multe abilități culinare, ceea ce reprezintă un avantaj chiar și pentru persoanele care nu sunt foarte pricepute în bucătărie.
Chiftelele sunt un fel de mâncare des întâlnit în România și pot conține carne sau se pot prepara chifteluțe de post.
Chiftelele foarte mici se numesc chifteluțe, în timp ce chiftelele mai mari formate ca niște turte se numesc pârjoale.
Care este garnitura potrivită pentru chiftele
De asemenea, unele gospodine pregătesc chiftele din carne de pește, îndeosebi din crap. Cuvântul chiftea provine de la köfte, care este cuvântul turcesc pentru kofta, iar secolele de dominație turcească pe teritoriul țării noastre au lăsat dovezi și în arta culinară.
Citeste si: Chifteluțe sănătoase din conopidă!
Americanii numesc chiftelele meatballs și le pregătesc prin prăjire, coacere, gătite la abur ori înăbușite cu sos. În Germania există Königsberger Klopse – o specialitate germană de chiftele într-un sos alb cu capere. În Suedia există Köttbullar – chiftele suedeze care sunt preparate de obicei cu carne de porc măcinată sau un amestec de carne, ceapă tăiată cubulețe, pesmet și bulion.
Uneori se folosește smântână.Citeste si: 3 tipuri de sosuri pentru chiftele. Toate sunt extrem de aromate
Italienii, dar și americanii consumă chiftelele cu spaghete. Acest preparat se realizează din spaghete, sos de roșii și chifteluțe, peste care se toarnă parmezan.
Cea mai ușoară garnitură pentru chiftele este piureul de cartofi.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pentru prepararea piureului de cartofi, se aleg cartofi albi, de mărimea pumnului. Aveți nevoie de 1 kg de cartofi albi, 120 de grame de unt gras cu 82% grăsime, 300 de ml de lapte gras cu grăsime de 3.2% și 20 de grame de sare grunjoasă.
Se curăță bine cartofii și se spală bine. Se taie în sferturi, apoi se pun la fiert într-o cratiță încăpătoare, în apă rece. Trebuie să fie acoperiți cu un deget de apă, apoi se adaugă și sarea. Se lasp la fiert la foc mediu cu un capac pentru aproximativ 40 de minute sau până când intră ușor furculița în ei și se rup.
După ce s-au zdrobit cartofii fin, se folosește un tel pară și se amestecă energic această compoziție, adăugând untul la temperatura camerei, până se omogenizează. Cât despre lapte, acesta trebuie să fie fierbinte când se adaugă peste cartofi. Se adaugă treptat în piure și se amestecă folosind telul până se obține o consistență cremoasă.
Chiftele cu garnitură de legume
Aveți nevoie de: 600 de grame de legume
2 linguri de ulei
sare, piper după gust
condimente și sosuri exotice opțional
50 de grame de unt
1-2 căței de usturoi
Se încinge tigaia wok și se toarnă 2 linguri de ulei în ea. Se așază legumele la înmuiat și se amestecă încontinuu cu o spatulă. Când începe să se formeze abur în tigaie, se mărește flacăra. Se lasă să se soteze până când legumele se înmoaie. Se pun sarea, piperul, untul rece și 2 căței de usturoi zdrobiți, apoi se stinge focul.
Chiftele cu garnitură de orez
O altă garnitură pe care o poți încerca este cea de orez. Pentru această rețetă, ai nevoie de:
250 g orez bob lunguieț
1l supă legume/pui/apă
1 ceapa mică tocată fin
2 linguri unt
2 linguri ulei vegetal
sare, piper.
Se spală bine amidonul și se așază într-o cratiță la încins, împeună cu untul. Se adaugă ceapa tocată fin și se lasă cu orezul să se călească timp de 5 minute. Se pune supa deasupra, amestecând ușor cu o lingură de lemn. Se lasă la foc mic până când orezul absoarbe tot lichidul. Se condimentează după gust, apoi se oprește focul și se lasă orezul să se odihnească puțin.