Iată cu ce puteți înlocui hârtia de copt, în cazul în care nu o aveți la îndemână.
Hârtia de copt este prelucrată cu ajutorul unui pergament vegetal pe bază de celuloză care îi conferă mai multe proprietăți, cum ar fi:
- rezistență la grăsimi
- rezistență la umiditate
- antiaderența
Hârtia de copt se folosește pentru a tapeta tava în care se coc produse la cuptor, pentru a nu se lipi sau arde.
Se știe că hârtia de copt nu este dăunătoare pentru sănătate dacă este originală și nu este folosită la o temperatură mai mare de 200 de grade.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se poate înlocui apa minerală din clătite
Cu ce poți înlocui hârtia de copt
Dacă nu avem la îndemână hârtie de copt, dar ne dorim să gătim un preparat la cuptor, putem folosi anumite ingrediente din bucătărie.
Hârtia de copt poate fi înlocuită cu grăsime și făină
În lipsa hârtiei de copt, puteți folosi grăsime şi făină.
Aceste două ingrediente uniformizează suprafața unei tăvi, chiar dacă aceasta este antiaderentă.
Procedeul constă în două etape:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- se unge tava cu grăsime sau cu ulei pe toată suprafața, cu ajutorul unei pensule speciale;
- se tapetează cu făină, astfel încât aceasta să fie lipită de stratul de grăsime.
Nu se recomandă untul, întrucât acesta se poate arde dacă este ţinut prea mult la cuptor, la temperaturi ridicate.
Apoi, se scutură tava bine deasupra chiuvetei ca să nu rămână făină în exces.
La sfârșit, se așază aluatul fără probleme pe acest strat protector.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe fasolea boabe. Ce beneficii are fasolea
Înlocuiește hârtia de copt cu hârtie normală de scris
Atunci când rețeta impune folosirea unui strat de protecție, putem alege o hârtie normală.
Procedeul este simplu: puneți în tavă hârtie de scris și ungeți pe deasupra cu grăsime, ulei sau untură.
Este soluția ideală pentru bezele, chec, tort sau pișcoturi.
Citeste si: CITEȘTE: 16 mâncăruri rapide și ușor de făcut pentru momentele când ești pe fugă
O alternativă este hârtia maro de împachetat
Se acoperă tava cu o coală de hârtie maro simplă de împachetat și apoi se unge bine cu grăsime, ulei sau untură.
Rezultatul va fi pe măsură.
Ungeți tava doar cu grăsime
Aluaturile care au în compoziția lor multă grăsime cum ar fi untură, unt, margarină sau ulei, nu mai cer hârtie de copt sau tapetare cu făină.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cea mai bună rețetă de cușcuș. O mâncare de post ușor de gătit
Folia de aluminiu
Folia de aluminiu nu este opțiunea cea mai bună, fiind recomandată doar în cazul alimentelor reci.
Anumite ingrediente calde reacționează cu aluminiul și de aceea, preparatul final are un gust metalic.
De asemenea, alimentele gătite în folie de aluminiu conțin o anumită cantitate de aluminiu pe care noi o consumăm, involuntar.
Citeste si: CITEȘTE: 4 feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului
„Cea mai mare cantitate de aluminiu pe care o consumam provine din alimentele gatite in folie de aluminiu. Pentru a preveni bolile ce pot aparea din cauza aluminiului, ideal ar fi sa reduci cat poti de mult expunerea la aluminiu. Folia de aluminiu poate fi cu success inlocuita cu hartie de copt atunci cand vine vorba despre gatit. De asemenea, poti folosi si tigai antiaderente de calitate ori vase de yena, pentru a nu mai simti nevoia sa acoperi recipientele in care gatesti cu folie de aluminiu", spune Corina Dragomir, Specialist Feng Shui, Medicină și Astrologie Chineză.