Ce spun preoții despre perioada delicată a lunii. De ce nu au voie femeie să intre în biserică când sunt pe stop, ce este scris în Biblie.
De mii de ani, menstruația continuă să fie un tabu pentru oameni. Încă din copilărie, fetele află de la rude sau chiar de la preot că este păcat să intre în biserică în prerioada delicată a lunii. Află în articolul de mai jos de ce nu au voie femeile să intre în biserică când sunt pe stop.
Menstruația unei femei durează între 3- 7 zile și se întâmplă la 21- 35 de zile, după caz.
Poți face colivă dacă ești la menstruație
În plus, o serie de ritualuri pot fi realizate doar de către femei așa numite „iertate”, femei care nu mai au menstruație.
Prepararea colivei rămâne sarcina acestor femei. De asemenea, la parastas, pot împărți coliva, hainele și colacii doar o femeie văduvă, care are experiență. Nici să nu primești pomană de la o femeie însărcinată ori o femeie care este la menstruație se spune că nu este bine.
Citeste si: CITEȘTE: Cele mai puternice rugăciuni pentru femeile care nu pot să rămână însărcinate
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De ce nu au voie femeile să intre în biserică când sunt pe stop
De cele mai multe ori, menstruația este asociată cu murdăria, iar un text al Sfântului Dionisie al Alexandriei precizează că numai cei ce sunt curați cu sufletul și cu trupul se pot apropia de cele sfinte.
„Iar in privinta femeilor, care au curatirea lunara, daca se cuvine, aflandu-se ele asa, sa intre in casa lui Dumnezeu, socotesc ca si a intreba este de prisos; deoarece cred ca nici ele fiind credincioase si cucernice n-ar indrazni aflandu-se asa,
Însă, deoarece acum nu mai este valabil ca toți cei care merg la slujbă să se și împărtășească, preoții susțin că nu există canoane care să interzică femeii să se roage în biserică în perioada menstruației. Însă există canoane care interzic împărtășirea femeii în perioada menstruației.
Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru Postul Crăciunului! Face minuni
Femeile în perioada menstruației
Preotul Maxim Melinte de la Parohia din Ghighidici a vorbit despre această temă tabu pe contul său de socializare.
„Cum un creștin întreg la cap poate spune că sub picioarele unei femei cu ciclu pământul arde? Și că ea (femeia) este pedepsită de Dumnezeu, de aia nu poate lua apă din fântână, nu poate pași pragul bisericii și nu-i este permis să se atingă de lucruri sfinte.
„Cu regret, mai mulţi preoţi şi oameni în etate sunt prea exageraţi la acest capitol, făcând abatere de la tradiţia bimilenară a Bisericii şi nedorind să revădă problema în actualitate. Necurăţia femeii este ceva firesc, la fel ca și curgerea nasului. Aşadar, femeia, în perioada menstruaţiei, are tot dreptul să intre în biserică, să se roage, nu neapărat lângă uşa bisericii şi să ia agheasma şi prescură.
Ciclu la cununie
Și preotul Constantin Necula, cunoscut pentru răspunsurile sale haioase, a explicat în stilul său caracteristic ce se întâmplă cu femeile în timpul menstruației. Acesta a vorbit și despre ciclu la cununie și de ce trebuie să țină cont femeile.
„Nu avem ce să discutăm aici. Intrați liniștite măcar până acolo unde vă simțiți bine. Cred că unii dintre noi exagerăm foarte, foarte mult în gestica asta ginecologică. Că nu avem niciun cabinet ginecologic montat lângă biserică să ne spună în ce perioadă a lunii sunteți. De obicei știți singure și respectați această frumusețe a întâlnirii cu curățenia. Vă întreb și eu așa, că-s mai prost, mai tâmpițoi de felul meu, dacă mireasa e în acea perioadă, nu o cununăm? Îi spunem, te duci acasă, mai stai cinci zile și ne întoarcem marți…?”, a declarat părintele Constantin Necula, într-o conferință susținută în fața tinerilor.