Vezi mai jos cu ce se curăță covorul pentru a-și păstra mereu culorile vii și strălucitoare. Iată cu ce se scoate guma de mestecat de pe covor.
Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și multe gospodine au început deja să își facă planuri cu privire la curățenia de sărbători. Una dintre cele mai mari provocări este curățarea covorului.
Există o veche vorbă românească: de ce ți-e frică, nu scapi. Covoarele sunt printre cele mai dificile lucruri din casă atunci când vine vorba despre curățarea lor. Pentru că nu toată lumea își dorește să apeleze la o curățătorie specializată, există multe trucuri pentru a curăța covoarele și pentru a le face să arate ca noi, fără prea mult efort.
Fie că este vorba despre pătarea cu un pahar cu vin roșu, cu mâncare sau cu gumă, pentru fiecare problemă în parte există câte o soluție pe care trebuie să o ai și tu la îndemână, ca să nu fii nevoită să înlocuiești covorul care îți place atât de mult.
Pe piață există numeroase tipuri de covoare: cu fir scurt, cu fir lung, traverse, covorul „shaggy”, covor oriental, tradițional sau covor nordic.
Cu ce se curăță covorul
Cel mai important lucru după ce ai cumpărat un covor este să îi păstrezi eticheta. În acest mod vei vedea din ce este confecționat: lână, piele, mătase, vârscovă, iută sau alte fibre naturale ori sintetice, dar vei vedea și densitatea firelor.
Acest aspect îți va fi de mare ajutor atunci când vei curăța covoarele.
Probabil că cel mai simplu mod de curățare al covorului este prin aspirare. Într-adevăr, cu ajutorul aspiratorului poți îndepărta praful, murdăria, precum și firele de păr. Însă acest lucru nu este de ajuns, uneori, mai ales în cazul firelor de păr. De aceea, poți apela și la o perie cu care sa treci peste suprafața covorului, în cazul în care aspiratorul nu reușește să elimine complet părul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Atunci când vine vorba de pete, multe persoane se panichează și nu știu cum să curețe mai repede pata de pe un covor.
Folosește puțin detergent de covoare amestecat cu apă pentru a înlătura petele. Dacă nu ai un detergent special de covoare, folosește un detergent care acționează blând și care să nu decoloreze covorul.
Pentru covoarele cu fir lung, numite shaggy, trebuie să știi că procesul de curățare este unul mult mai dificil. Particulele de murdărie rămân mult mai des prinse între fibre. Folosirea aspiratorului nu este suficientă pentru a le înlătura, așa că trebuie să apelezi și la alte soluții. În cazul unui covor de dimensiuni mici, întoarce-l cu fața în jos și bate-l cu palma, chiat înainte de a-l aspira.
Ca să păstrezi culoarea vie a covoarelor, mai ales în cazul covoarelor tradiționale ori persane, folosește oțet alb de 9 grade, amestecat cu apă. Cu ajutorul unei perii, freacă bine covoarele cu această soluție.
Multe gospodine folosesc bicarbonat de sodiu pentru a curăța covorul. Această metodă este de mare ajutor mai ales dacă ai și animale de companie, dar și dacă s-a murdărit covorul de suc ori de ceai.
Aplică oțet peste pată, apoi o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu și lasă să acționeze câteva ore. După aceea, aspiră cu atenție zona.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se începe curățenia în casă
Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute de pe covor, poți folosi bicarbonat de sodiu, iar întreaga casă va mirosi extrem de plăcut. Mirosul de țigară, de umezeală ori de mâncare care se îmbibă în covoare va fi eliminat complet cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Ai nevoie de bicarbonat de sodiu și de uleiuri esențiale. Amestecă o cutie de 500 de grame de bicarbonat cu câteva picături de ulei esențial. Poți alege ulei esențial de lavandă, mentă, lămâie, scorțișoară sau orice ulei preferi.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cum se scot petele de cafea de pe hainele preferate
Presară compoziția de bicarbonat de sodiu și ulei esențial pe toată suprafața covorului și lasă să acționeze timp de 15 minute. Aspiră bine toată suprafața, iar covorul va mirosi extrem de frumos.
Pentru petele vechi de pe covoare, ai nevoie de: o lingură de bicarbonat de sodiu, o treime de pahar de oțet, o parte de apă și o lingură de detergent de covoare. Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Se folosește o perie și se freacă pata folosind această compoziție.
Pentru a îndepărta guma, poți folosi o bucată de gheață. Aplică o bucată de gheață peste gumă și apoi îndepărtează ușor guma. De asemenea, poți folosi un uscător de păr. Îndreaptă uscătorul de păr direct spre pata de pe covor. Folosește un șervețel de hârtie și strânge cu atenție guma.