Ministrul Muncii a făcut noi precizări în legătură cu majorarea pensiilor! Când vor primi seniorii banii în conturi?
Marius Budăi, ministrul Muncii, vine cu vești bune pentru pensionari! Oficialul a făcut, de curând, noi declarații în legătură cu majorările pe care le vor primi seniorii începând cu data de 1 ianuarie 2022, după ce punctul de pensie va creşte cu 10%.
Citeste si: Ministrul Alexandru Rafila, despre lockdown în România de Crăciun: „Sunt cifre îngrijorătoare!”
Marius Budăi, noi precizări în legătură cu majorarea pensiilor
„Avem două etape în creșterea pensiilor, începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei. Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1000 de lei şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei” , a declarat ministrul Muncii.
Mai mult decât atât, ministrul Muncii a dat asigurări pensionarilor români, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu va mai exista pensie sub 1.000 de lei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei. Se calculează noul cuantum. Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei. Pentru ceilalţi se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1586 de lei şi se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022. Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Cele două mari orașe din țară în care se află pensionari cu venituri de peste 2000 de lei sunt Bucureștiul și Hunedoara. În schimb, la popul opus, cu cele mai modeste pensii, sunt în judeţele Botoşani, Giurgiu şi Vrancea, acolo unde valoarea nu depăşeşte nici 1.300
Marius Budăi, despre modificarea vârstei de pensionare: „Ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoasă”
Noul ministru al Muncii a declarat de curând că pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă este nevoie de implementarea unor noi măsuri. Mai mult, oficialul reamintește că în acest moment la noi în țară vârsta de pensionare este în jur de 59-60 de ani și încă nu se poate discuta despre o posibilă creștere.
„Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România și de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare. Asta nu înseamnă că dacă nu prelungim vârstă nu permitem oamenilor să lucreze după ce împlinesc vârstă standard de pensionare.
Am făcut comparație și am analizat date Eurostat, speranța de viață a unui bărbat din România e de 70 de ani și 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 – 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile.
Speranța de viață sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă”, a declarat Marius Budăi la Digi 24.