Guvernul a adoptat bugetul asigurărilor sociale care prevede și majorarea punctului de pensie!
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat la finalul şedinţei Executivului că a fost adoptat bugetul asigurărilor sociale, care asigură, printre altele, și creşterea punctului de pensie cu 10%. Astfel, valoarea punctului de pensie urcă de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei.
Cât despre îndemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 25%.
Citeste si: Când este necesară apelarea la serviciile sociale oferite de către azile de batrani in Bucuresti?
Sprijin financiar de la stat pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1600 de lei
De asemenea, noul Guvern a anunțat că a fost aprobat și sprijinul financiar ce se va acorda o singură dată pensionarilor cu venituri mai mici de 1600 de lei.
„Avem două etape în creșterea pensiilor, începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei. Toţi cetăţenii care au între 800 şi 1.000 de lei pensia li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei” , a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, în urmă cu puțin timp.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Conform datelor din documentul aprobat de către Executiv, în anul 2022, bugetul asigurărilor sociale estimează cheltuieli de 99,7 miliarde lei (+9,9%), din care 99,56 miliarde lei pentru sistemul public de pensii.
Citeste si: Marius Budăi, nou anunț despre majorarea pensiilor: Nu va exista cetățean cu pensie sub 1.000 de lei
Marius Budăi, despre modificarea vârstei de pensionare
Noul ministru al Muncii a declarat de curând că pentru ridicarea speranței de viață sănătoasă este nevoie de implementarea unor noi măsuri. Mai mult, oficialul reamintește că în acest moment la noi în țară vârsta de pensionare este în jur de 59-60 de ani și încă nu se poate discuta despre o posibilă creștere.
„Este necesar să ne ocupăm inițial de speranța de viață din România și de traiul românilor că apoi să discutăm de o eventuală prelungire obligatorie a vârstei de pensionare.
Citeste si: Ministerul Educației, despre vacanța de iarnă 2021- 2022. Câte zile libere au elevii de Crăciun?
Am făcut comparație și am analizat date Eurostat, speranța de viață a unui bărbat din România e de 70 de ani și 6 luni. Păi dacă ridicăm vârstă la 70 de ani, degeaba îl mai punem pe omul ăla să contribuie undeva la 40 – 45 de ani dacă îi acordăm drepturile doar 6 luni de zile.
Speranța de viață sănătoasă în România e în jurul vârstei de 59 – 60 de ani. La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă. Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă”, a declarat Marius Budăi în cadrul unei emisiuni TV.