Iată ce ar trebui să mănânci seara înainte de culcare, pentru a nu face excese. Ce mâncăm ca să nu ne îngrășăm și pentru a dormi bine.
Masa de seară este extrem de importantă, fie că vorbim despre o persoană care are probleme cu greutate sau de o persoană are o greutate normală pentru vârsta și înălțimea sa. Iată ce să consumi seara înainte de culcare pentru a avea un somn liniștit și pentru a nu crește în greutate.
Studiile au arătat că masa de seară este importantă, așa că nu trebuie ratată ori omisă, însă există câteva reguli pentru a nu crește în greutate.
Ce să mănânci seara înainte de culcare
În primul rând, seara nu se consumă fructe, așa cum am scris și în articolul anterior, deoarece fructoza din ele se transformă în țesut adipos și acest lucru nu este dorit.
În al doilea rând, atunci când vine vorba despre cină, alimentele trebuie alese cu mare atenție, pentru a nu crea disconfort în timpul nopții.
Citeste si: CITEȘTE: Ce să mănânci seara pentru a slăbi
Ce mâncăm ca să nu ne îngrășăm
Așadar, cartofii, mazărea, fasolea, varza și alte alimente care fermentează și balonează ar trebui consumate la primele mese ale zilei.
Asigură-te că masa de seară este una echilibrată, care să conțină proteine, carbohidrați bogați în fibre, dar și grăsimi sănătoase și legume, deoarece acestea te vor ajuta să te simți sătul până a doua zi.
Friptura de vită, peștele, carnea de pui sunt doar câteva dintre alimentele pe care le poți consuma la cină, alături de o salată generoasă, pe care să o amesteci cu puțină zeamă de lămâie și cu puțină sare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Și salata de ton este recomandată pentru cină, fiind o sursă excelentă de proteine și vitamine. Folosește o conservă cu ton în suc propriu, adaugă salată verde, câteva măsline, puțin avocado și vei avea parte de o cină sățioasă.
Include în alimentația ta și dovlecelul, păstârnacul, cartofii dulci, linte sau quinoa, căci carbohidrații complecși pe care îi conțin îți oferă energie și starea de sațietate.
Evită pentru masa de seară băuturile carbogazoase, ceaiul negru, cafeaua și ciocolata, căci poți avea o noapte agitată din cauza lor. În schimb, poți consuma ceai de tei, de lavandă sau mușețel pentru relaxare.
Citeste si: CITEȘTE: Ce se mănâncă de post miercurea și vinerea
Și nutriționistul Mihaela Bilic este de părere că trebuie să avem mare grijă la ceea ce consumăm la cină, pentru a nu face un abuz alimentar.
„Dacă e vorba de o a treia masă din zi, adică de ceea ce numim CINĂ, care să conțină o cantitate moderată de alimente, mâncată cu 3 ore înainte de a ne culca, într-o stare de echilibru emoțional și fără să înfulecăm, atunci se numește că am mâncat de foame și e normal.
Dacă însă vorbim de mâncatul după 10 seara, când știm sigur că am luat deja cina și doar ne plictisim, sau ne simțim singuri sau suntem doar triști, atunci înseamnă calmare și e normal și asta. Mâncarea trebuie să ne producă plăcere și o stare de bine, dacă ne interzicem și ne simțim vinovați pentru asta, atunci negăm ecuația după care ne-a construit Natura, negăm instinctul și chiar viața- pentru că fără puținul bine din mâncare, ne-ar fi foarte greu și foarte rău. Bineînțeles, dacă nu găsim altă sursă de bine, nealimentară…dar asta e o altă discuție.
Mai există situația în care amânăm și nu mâncăm aproape nimic toată ziua. Atunci masa de seară va fi nu numai binevenită, dar și binemeritată. Cu condiția să nu fim atât de hămesiți încât să mâncăm la o masă cât pentru trei.
Nu mâncatul rapid, lacom este periculos pentru siluetă, ci starea emoțională în care ne aflăm. Mâncatul compulsiv e beleaua, pentru că aici nu mai e vorba de mâncare, ci de un mecanism psihologic de evitare, de o incapacitate de a face față la greutățile vieții de zi cu zi”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.