Vezi mai jos la ce temperatură se coace dovleacul și de ce este bine să îl introduci în alimentația ta în sezonul rece.
Sezonul de iarnă nu poate exista fără vin fiert sau dovleac copt. Acesta este unul dintre cele mai iubite deserturi din copilărie, iar în ultimii ani, dovleacul a devenit extrem de popular și sub formă de cafea cu dovleac copt. Iată la ce temperatură se coace dovleacul și ce trebuie să adaugi pentru a avea cel mai bun gust.
Specialiștii susțin că dovleacul este unul dintre puținele legume care nu își pierd proprietățile benefice, vitaminele și oligoelementele după tratamentul termic.
Medicii pediatri recomandă diversificarea cu dovleac. 100 de grame de dovleac oferă necesarul de vitamina A în organism, precum și de vitaminele E și C.
Dovleac copt- beneficii
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coace CREMA DE ZAHĂR ARS
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: La ce temperatură se coace foitajul
Bucătarii recomandă cumpărarea dovlecilor bine crescuți și întregi, așadar evitați-i pe cei tăiați, deoarece își pierd din proprietăți. Acasă, dovleacul poate fi păstrat timp de săptămâni întregi la un loc răcoros și bine ventilat, la temperatura camerei.
Dovleacul poate fi folosit într-o varietate de rețete delicioase, de la dovleac copt, la tocană sau la aburi.
Înainte de a fi gătit, dovleacul necesită o pregătire suplimentară. Așadar, nu este suficient să fie doar spălat. După ce se scoate capacul cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se scoate excesul cu o lingură. În interior se găsesc semințele care se spală foarte bine și se pot coace.
După ce se scot semințele, dovleacul se spală foarte bine în interior și în exterior, înainte de a fi pus la cuptor.
Citeste si: CITEȘTE: Cum faci cea mai bună PLĂCINTĂ de DOVLEAC. E o singură rețetă și te vei ”ține” de ea toată viața
La ce temperatură se coace dovleacul
Temperatura de coacere depinde de dimensiunea sa, de cât de groasă este coaja și durează cel puțin o oră pentru un dovleac de dimensiuni medii. În cazul în care este un dovleac foarte mare, se recomandă să se taie în felii, să se așeze pe foaie de copt și să se pună la cuptor la 200 de grade Celsius.
Dovleacul întreg se poate coace și la temperaturi mai mici de 200 de grade Celsius, la 170- 180 de grade Celsius, pe o perioadă mai îndelungată, pentru ca apa să iasă din el și să devină cremos și moale în interior.Ce condimente poți pune peste dovleacul copt
Pentru un plus de savoare, pe bucățile de dovleac se pot pune: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, cardamom, mentă, șofran ori amestecuri de curry, după gust.
Aceste mirodenii subliniază perfect gustul dovleacului și îi pun în evidență aroma. Pentru un plus de savoare, dovleacul se unge puțin cu ulei.
Feliile de dovleac se lasă la cuptor timp de 200 de grade, timp de 50- 60 de minute, apoi se verifică dacă este moale cu ajutorul unei furculițe și se mai lasă până se înmoaie. Dacă miezul este moale și cremos, atunci poate fi scos din cuptor și consumat fierbinte sau lăsat la răcit. Unele persoane preferă să presare zahăr pe deasupra, ca să se caramelizeze și să îi ofere un gust deosebit.