Vezi mai jos cu ce se mănâncă falafel, dar și cum se pregătește acest fel de mâncare atât de popular în toată lumea.
Falafelul este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria orientală. Acesta este un fel de mâncare sub formă de chiftea care se prepară din boabe de năut, ierburi proaspete și condimente. Adesea, este servit alături de humus sau de pastă de susan. Iată cu ce se mănâncă falafelul și de ce a devenit atât de popular în toată lumea.
În timpul perioadelor de post și nu numai, falafelul este un bun înlocuitor al cărnii.
Falafelul este de obicei făcut cu fasole în Egipt și numit Ta'amiya, iar cu năut în Levant. Este popular printre vegetarieni din întreaga lume.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă humusul. Cele mai gustoase combinații
În timpul Ramadanului, falafelul este unul dintre cele mai consumate alimente, deoarece este sățios și extrem de delicios.
Cele mai vechi referințe scrise despre falafel din surse egiptene datează din secolul al XIX-lea, însă se presupune că era consumat de către creștinii copți din epoca romană încă din secolul al IV-lea, mai ales în timpul Postului Paștelui.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În bucătăria israeliană, falafelul joacă un rol extrem de important, fiind considerat pe scară largă drept felul de mâncare național al țării.
Citeste si: Alternativele vegetariene la carne. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune dacă sunt sau nu sănătoase!
Cu ce se mănâncă falafelul
În plus, falafelul a devenit populat și printre vegetarieni și vegani, ca o alternativă la alimentele stradale pe bază de carne, iar acum se regăsește în multe magazine gata preparat pentru a fi servit. De asemenea, din compoziția sa se pot face și burgeri vegetali, o sursă importantă de proteine. Mai mult decât atât, vegetarienii îl consumă și în loc de friptură sau în locul chiftelelor clasice, în mâncărurile vegetariene.
Falafelul se pregătește din fasole sau năut sau chiar combinat. Când se folosește năut, acesta nu este gătit înainte, deoarece se poate destrăma. Se adaugă puțină făină pentru a se lega. Se amestecă apoi aluatul cu pătrunjel, ceapă verde și usturoi și se adaugă condimente precum chimen și coriandru.
În cazul falafelului cu fasole, fasolea uscată se înmoaie în apă și apoi se macină și se amestecă cu praz, pătrunjel, coriandru verde, chimen și coriandru uscat.
Falafel este bogat în fibre solubile. Năutul are un conținut scăzut de grăsimi și nu conține colesterol, iar dacă este copt și nu prăjit, atunci este o alternativă extrem de sănătoasă pentru persoanele care țin cură de slăbire. În plus, falafelul este bogat în betacaroten, în calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan și vitamina C.
Salată cu falafel
Falafelul se consumă de cele mai multe ori sub formă de sandviș în pită, cu pastă de susan, dar și cu salată de crudități și felii de vinete prăjite, castraveți murați
sau cu cartofi prăjiți.
Pentru 6 porții de falafel, ai nevoie de:
250 de grame de năut uscat
10 linguri de verdețuri tocate- ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel, coriandru verde
1 ceapă mare tocată fin
5 căței de usturoi zdrobiți
1 linguriță de sare
1/2 linguriță de pulbere de ardei iute
3 lingurițe de chimen
1 linguriță de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat
2 linguri de semințe de susan, opțional.
Năutul se înmoaie 24 de ore cu 1 litru de apă și o linguriță de bicarbonat, apoi se scurge bine. Se pune în blender, se adaugă ierburile, usturoiu, ceapa și mirodeniile și se macină până se obține o pastă fină. Se ține la frigider 1- 2 ore pentru a se modela mai ușor compoziția.
Se scoate de la frigider, se amestecă praful de copt și semințele de susan, se formează biluțe și se prăjesc în baie de ulei. Se lasă timp de 3- 5 minute, până se rumenesc.
Se pune pastă de tahini(susan) pe pita încălzită, se așază chifteluțele și se pun castraveți murați și legumele preferate. Se consumă imediat.