Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai

Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai
Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai

Cum a apărut brânza cu mucegai, de ce este apreciată în toată lumea și cine nu are voie să o consume.

Brânza cu mucegai este considerată de multe persoane din întreaga lume o adevărată delicatesă. Iubitorii de lactate fine pur și simplu o iubesc și o consumă simplă sau alături de alte preparate fine. Iată cu ce se mănâncă brânza cu mucegai.

Brânza cu mucegai este o brânză moale, învelită într-o crustă de mucegai. Aceasta este o clasificare generală a brânzei de vacă, de capră sau de oaie care conține culturi de Penicillium, astfel că pe brânză apar niște puncte de culoare albastră.

Prima dată, brânza cu mucegai a apărut în Franța.

Se spune că brânza cu mucegai a apărut dintr-o greșeală. Conform unei legende, un cioban a mers într-o peșteră și a mâncat la prânz brânză de oaie cu pâine. A lăsat-o acolo, iar câteva luni mai târziu a găsit-o cu mucegai pe ea. Gustând-o, și-a dat seama că este delicioasă.

În prezent, cea mai cunoscută brânză cu mucegai este brânza Roquefort.
Este cea mai intensă ca gust dintre toate brânzeturile cu mucegai, fiind extrem de cremoasă. Aceasta se servește ca atare, ori alături de nuci și miere. Are un gust înțepător și sărat, așa că fie o vei urî, fie o vei adora.

Cu ce se mananca branza cu mucegai
Cu ce se mananca branza cu mucegai, pentru un gust deosebit[Sursa foto: PixaBay]

O altă brânză cu mucegai îndrăgită în toată lumea este Gorgonzola. Aceasta este de origine italiană, se prepară din lapte de vacă, nedegresat, sare și se adaugă și o cultură de mucegai.

A fost produsă pentru prima dată în Gorgonzola, un sat din provincia Milano. Există două tipuri de gorgonzola: sărată și dulce.

Bleu d'Auvergne este un alt tip de brânză cu mucegai, fiind o specialitate cu denumire de origine protejată și încă din secolul al XIX-lea este produsă în regiunea Auvergne, având un gust extrem de puternic.

Citeste si: CITEȘTE: Cum faci cel mai aspectuos platou cu brânzeturi sau “cheese board”. 5 Idei de aranjare

Și englezii produc brânză cu mucegai, iar cea mai cunoscută dintre ele este Stilton, care se produce satul Stilton din Marea Britanie, începând cu secolul al XVIII-lea. Este produsă din lapte de vacă și are un gust puternic, o textură moale, fiind în topul preferințelor consumatorilor de brânză cu mucegai din întreaga lume.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

branza cu mucegai franta
Franta este cunoscută pentru zecile de tipuri de branza[Sursa foto: PixaBay]

Nici spaniolii nu s-au lăsat mai prejos și au început și ei să producă brânză cu mucegai, iar cel mai cunoscut sortiment al lor este Cabrales. Acesta se realizează din lapte nepasteurizat de vacă, are denumire de origine protejată și se produce doar în zona Asturias, în cantități limitate.

Citeste si: Salata de vara cu nuci si Gorgonzola, dupa reteta lui Jamie Oliver!

Branza cu mucegai
Cum se consuma Branza cu mucegai [Sursa foto: PixaBay]

Brânza cu mucegai albastru beneficii

Brânza cu mucegai este indicată și benefică organismului uman, având cantități importante de calciu, fosfor, sofiu și proteine. În plus, mucegaiul este penicilina naturală, un important antibiotic indicat în tratamentul infecțiilor cu germeni sensibili, precum faringita, bronșita, pneumonia, amigdalita.

Persoanele care au alergii trebuie să știe faptul că aceste brânzeturi cu mucegai pot declanșa alergii, așa că trebuie consumate cu mare grijă.

De asemenea, persoanele alergice la penicilină trebuie să evite consumul brânzeturilor cu mucegai.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

 

Înainte de a fi consumate, specialiștii recomandă scoaterea lor de la frigider și păstrarea la temperatura camerei timp de 30 de minute, pentru a simți pe deplin aroma specifică a acestui tip de brânză.

Nutriţionistul Charlotte Stirling-Reed a declarat pentru HuffingtonPost: „ Brânza este un aliment care trebuie să existe într-o dietă sănătoasă, având în vedere conţinutul de calciu, zinc şi alte minerale esenţiale, dar menţionez că trebuie consumată cu moderaţie, nu mai mult de 30 de grame pe zi, din cauza nivelului ridicat de grăsimi şi a numărului mare de calorii”.

branza cu mucegai albastru beneficii
Ce beneficii are branza cu mucegai albastru  [Sursa foto: PixaBay]

Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai

Brânza cu mucegai poate fi consumată alături de nuci, struguri, rodii, poate fi asociată și cu pâine sau biscuiți sau poate fi lăsată să se topească pe paste ori pe carnea făcută la grătar.

Acest tip de brânză cu gustul mai puțin picant se asociază cu vinuri albe, în timp ce variantele picante se recomandă să fie servite cu vinuri roșii. Se pot servi vinuri precum Zinfandel, Cabernet, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă cașcavalul pane

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies