Ce este burrata, de ce este apreciată de către bucătarii din întreaga lume și cum se consumă burrata pentru a avea cel mai bun gust.
Burrata este un fel de brânză italiană care se vinde în formă rotundă, înmuiată în zer. Aceasta este preparată manual și conține trei ingrediente de bază: lapte de vacă, smântână și cheag.
Cu o textură cremoasă și delicată, burrata are o aciditate ușoară, așa că este consumată de către persoane de toate vârstele. Partea exterioară este brânză solidă, în timp ce în interior se găsesc straciatella și smântână, oferindu-i o textură moale.
De asemenea, burrata se poate pregăti și din lapte de bivoliță. Burrata a început să fie produsă la începutul anilor 1900 la ferma fraților Bianchini (Lorenzo și Vincenzo) din orașul Andria din Murgia, o zonă din regiunea Apulia. În anii 1950 a început să devină din ce în ce mai disponibilă, după ce unele fabrici de brânză locale au început să o producă, folosind ritagli de mozzarella.
Ce este burrata și de ce este diferită de mozzarella
Burrata se traduce literalmente în „untoasă”, făcând referire la aroma sa bogată. La prima vedere seamănă cu o bucată de mozzarella proaspătă, însă secretul său se află în interior.
Citeste si: CITEȘTE: Cum faci cel mai aspectuos platou cu brânzeturi sau “cheese board”. 5 Idei de aranjare
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Burrata are nevoie de cheag pentru a coagula laptele cald. Însă, spre deosebire de alte brânzeturi, cașul proaspăt de mozzarella este scufundat apoi în zer fierbinte sau în apă sărată ăentru a dezvolta niște fire elastice.
Brânza încă fierbinte este formată apoi într-o pungă în care se pun resturi de mozzarella și apoi se completează cu smântână, înainte de a se închide.
La tăierea sa, burrata trebuie să aibă stracciatella îngroșată care să curgă. Cu o aromă bogată de unt, burrata are o consistență lăpoasă și se recomandă consumhl în 24 de ore de la deschiderea ambalajului, nu mai mult de 48 de ore. Dacă este deschisă de prea mult timp, burrata are un gust de lapte vechi, neplăcut.
Datorită aromei sale, se potrivește foarte bine cu salată, cu prosciutto crudo, precum și cu roșii proaspete cu ulei de măsline, cu paste sau cu pâine prăjită.
Cu ce se mănâncă burrata
Burrata se servește la temperatura camerei, alături de frunze de busuioc verde, pesto făcut în casă și roșii cherry proaspete. Roșiile se pot stropi cu puțin ulei de măsline extravirgin, se presară cu puțină sare și cu piper negru măcinat și alături de un pahar cu vin roșu.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai
De asemenea, burrata poate fi servită și cu legume gătite. Trageți la tigaie câțiva morcovi și păstârnac și consumați cu o bucată de burrata și cu sos pesto.
Adi Hădean recomandă Paste cu burrata
Ingrediente pentru 2 porții:
250 g tagliatelle
2.5 l apă
25 g sare
4 roșii medii, zemoase, bune
4 căței de usturoi
2 bucăți de brânză burrata
roșii cherry și busuioc pentru decor.
Pastele de fierb cum scrie pe pachet. Într-o tigaie, se pune puțin ulei de măsline, se adaugă usturoiul mărunțit, roșiile tocate și se amestecă bine. Se adaugă pastele, piper după gust. Se așază în farfurie pastele în farfurie, roșii cherry pentru decor, busuioc, iar deasupra câte o bucată de burrata.