Nenumărate unități de învățământ s-au trezit cu facturi uriașe la gaze pentru luna decembrie, iar acest lucru ar putea afecta funcționalitatea acestora!
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că zeci de unități de învățământ de la noi din țară și-ar putea închide porțile din cauza facturilor foarte mari la utilități! Acesta a făcut apel către autoritățile publice pentru a interveni și a rezolva situația, oferind drept soluție plafonarea și verificarea corectitudinii facturilor.
Citeste si: Anunț de ultimă oră! În ce condiții vor trece elevii din nou la cursurile online
Sorin Cîmpeanu, nou anunț despre închiderea școlilor
„Am atras atenţia şi în şedinţa de Guvern, trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor. Am dat un exemplu, al unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Există o regulă de plafonare, înţeleg că ea va fi clarificată, la nivelul Guvernului, mai bine. Există, de asemenea, şi o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creşterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creşteri, deşi sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înţeleg că înseamnă creşterea costului la energia electrică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu: Elevii care lipsesc de la şcoală la apariţia unui caz Covid în clasă sunt absenţi
Oficialul a precizat că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii prevede că DSP este organismul care face ancheta epidemiologică, astfel că elevii care lipsesc de la şcoală la apariţia unui singur caz Covid în clasă pot fi notaţi ca absenţi. Mai mult decât atât, ministrul a precizat faptul că dacă elevii din aceeaşi clasă poartă corespunzător masca de protecţie nu sunt consideraţi contacţi cu cei depistaţi pozitiv.
„Ne scriu profesori că s-au trezit cu următoarea situație: în clasă este un caz sau sunt două, nu sunt trei ca să se închidă clasa, și mulți dintre părinții celorlalți copii nu-i mai trimit la școală. S-au trezit cu clase goale, doar pentru că au avut un caz sau două. Tocmai de-asta cred că este important să se cunoască aceste lucruri. În afară de ordinul comun Ministerul Educației- Ministerul Sănătății, există o metodologie INSP. În ordinul comun se prevede că încă de la apariția DSP face anchetă epidemiologică.
Dacă respectă regulile și poartă masca de protecție așa cum trebuie s-o poarte în clasă, elevii nu sunt contacți direcți, conform metodologiei INSP. Totul e să respecți regulile. Și atunci trebuie să meargă la școală. DSP stabilește contacții direcți. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacții direcți. Și atunci, încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliți contacți direcți, dacă există, intră și ei în izolare. Clasa merge mai departe”, a mai spus Sorin Cîmpeanu luni seară.