Pâinea reprezintă o sursă din care ne putem extrage energia. Acest lucru este datorat carbohidraților pe care îi conține, dar mai multe veți putea afla în rândurile următoare.
Pe lângă carbohidrații (4 kcal pe gram) pe care îi conține, pâinea deține și anumite proteine (4 kcal pe gram) și câteva grăsimi. Energia este exprimată prin kilocalorii, iar lipidele pot împrăștia în organism aproximativ 9 kcal pe gram.
O felie de pâine conține 13 grame de carbohidrați, 3 grame de proteine și un gram de grăsimi. Carbohidrații sunt cei care conțin cu până la 60-80% din caloriile pe care le conține pâinea, iar restul caloriilor sunt cu până la 15-20% proteine și 5-20% grăsimi.
Se recomandă în general ca o persoană să consume zilnic cel puțin 55% calorii care să provină dintr-un aliment care conține carbohidrați.
O singură felie de pâine albă care cântărește în jur de 32 de grame, conține 87 kcal. Felia de pâine poate de asemenea să fie cenușie, integrală sau multi-cereale, toate acestea separat având în jur de 76-77 kcal.
Câte calorii are o felie de pâine
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o felie de PIZZA
Pâine- Recomandări
Datorită numărului scăzut de calorii pe care o conține o felie de pâine, se recomandă consumul și dacă vă aflați la regim.
Consumată cu moderație, fără să exagerați, pâinea din făină integrală sau cea din cereale (fără gluten) este una dintre cele mai sănătoase pâini.Câte calorii are o felie de pâine integrală
Pâinea integrală este diferită de celelalte datorită aportului de fibre pe care îl aduce. Preparată cu ajutorul făinii integrale de grâu, pâinea conține mai mulți germeni și tărâțe de grâu, făcând-o astfel mult mai sănătoasă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Caloriile unei felii de pâine poate să fie ușor de calculat dacă știm cantitatea acesteia. Prin urmare, pâinea integrală de 100 de grame, poate avea aproximativ 270 kcal.
Citeste si: CITESTE: 6 alimente care te ajută să slăbești. Le poți folosi cu succes în dieta ta zilnică
Îngrașă sau nu pâinea
Răspunsul la această întrebare este NU. Bineînțeles că nu se recomandă ca la o singură masă să fie consumată o pâine întreagă sau chiar peste aceasta să fie întins untul sau margarina. Însă pâinea în sine nu îngrașă, dimpotrivă, aceasta conține puține grăsimi, prin urmare, degajă corpului nostru amidon.
Dacă vei opta pentru o masă sănătoasă, poți adăuga pâinea în meniu, alături de brânză slabă, file de pui sau legume crude.
Pâine consumată la micul dejun
Se recomandă consumul de pâine integrală la micul dejun, mai ales având o umplutură corectă. Datorită carbohidraților, a fibrelor dietetice, fierului și cuprului, magneziului și iodului, dar și a vitaminelor, seleniului, zincului și acidului folic, pâinea reprezintă o doză importantă care oferă energie și concentrare pentru întreaga zi.
Astfel, vă puteți bucura de un mic dejun mai sănătos, dacă alegeți să consumați pâinea integrală în locul celei albe. Indiferent de umplutura sau alimentul pe care îl alegeți pentru un mic dejun sănătos, pâinea integrală va aduce mai multe beneficii pentru corpul nostru.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta cu BANANE. Slăbește 5 kg în 7 zile
Alimentație mai bună
Deși suntem obișnuiți să consumăm pâinea la aproape fiecare masă (în funcție de persoană), trebuie să ținem cont de faptul că nu este atât de sănătoasă și benefică pentru organism, în momentul în care ținem o anumită dietă sau o reechilibrare a alimentației.
Iată cu ce alt tip de pâine, poți înlocui pâinea albă (care conține mai mulți carbohidrați): pâinea de secară, sandvișurile mai subțiri, pâinea neagră, pâinea Esechiel, tortilla de porumb, pâinea cu maia, pâinea integrală și pâinea nedospită.
Astfel, pentru a te bucura de acea felie cu unt, margarină sau brânză delicioasă, dis-de-dimineață, alege să înlocuiești (pentru sănătatea ta) pâinea albă cu una dintre cele enumerate mai sus. Vei vedea că alimentația ta se va corecta, iar în plus te va ajuta și la dietă (dacă urmezi una), pentru a avea rezultatele dorite.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta Dr. Nowzaradan. Principii de bază, alimente permise, sugestie de meniu