Apio sau tulpina de țelină de pețiol, este considerată una dintre cele mai bogate în nutrienți, legume din câte există! Află ce beneficii are și cu ce se mănâncă Apio.
Țelina de pețiol sau Apio, după denumirea comercială provenită din spaniolă, este o legumă cărnoasă și crocantă, care trebuie păstrată obligatoriu în locuri răcoroase. Apio este foarte cunoscută pentru variile sale beneficii precum calciul, vitamina K, magneziu, potasiu și fibre, toate acestea având un rol extrem de important în stimularea circulației sangvine și, de asemenea, ca tonic intestinal.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă MANGO
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă halvaua
Ce este Apio
Consumat în diferite forme, Apio tratează bronșita, stimulează glandele suprarenale, are un efect depurativ și, cel mai important, reglează tensiunea. Apio este de regulă consumat în perioada dietelor de slăbire, conținutul caloric fiind foarte scăzut, mai exact 16 calorii/100g.
Ce beneficii are Apio?
Apio are în compoziția sa 95% apă.
Este o plantă bogată în sodiu bioactiv, conține multe săruri, are numeroase enzime și coenzime, fibre și uleiuri esențiale. De asemenea, Apio este unul dintre cele mai eficiente alimente antiinflamatorii, hrănește bacteriile benefice în intenstin și ajută la eliminarea toxinelor din organism, mai exact din ficat și tractul intestinal.Apio ajută la restabilirea sănătății persoanelor care suferă de tulburări tiroidiene și digestive, precum diabetul, ADHD, acleroză laterală amiorfică și boala Lyme. Mai mult decât atât, consumul de Apio ajută la tratarea infecțiilor virale, bacteriene, la combaterea depresiei sau anxietății de orice fel.
Consumat în mod frecvent, sucul de Apio este foarte util la prevenirea formării pietrelor la rinichi, vezică urinară și biliară. Mai mult decât atât, stimulează descompunerea pietrelor deja formate, eliminându-le prin cale naturală prin consumul de alte lichide.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În compoziția sa, Apio are nu mai puțin de opt tipuri de substanțe anticancerigene, iar din acest motiv este consumat pentru prevenirea sau în timpul tratării cancerului. Medicii de specialitate îl recomandă la toate formele de cancer, dar cel mai frecvent pentru cel pancreatic sau la vezica urinară.
Cele mai frecvente probleme pe care le întâlnesc oamenii zi de zi sunt durerea de cap, stresul și migrenele, iar de multe ori Apio este ales ca tratament natural.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o felie de PIZZA
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă mozzarella
Cu ce se mănâncă Apio
Datorită aromei bogate, tulpinile de Apio pot fi consumate atât crude, cât și gătite, în combinații cu tot felul de preparate.
Apio se poate consuma, de exemplu, în diferite salate precum cea cu mere, cu pui sau pește, dar și alături de diferite tipuri de brânzeturi, cu un strop de ulei de măsline sau, mai simplu, doar cu un vârf de condimente presărate deasupra.Apio poate fin consumat și sub formă de supă cremă, de exemplu. Tulpinile de Apio mai bătrâne se pot fierbe până în punctul în care pot fi strivite asemeni cartofilor pentru piure.
Din Apio se poate face și sos pentru tipurile de salate menționate mai sus sau mai poate fi consumat alături de creveți trași la tigaie, cu ciuperci, morcovi și cartofi.
Pentru a fi consumat rapid, fără efort, multe persoane aleg sucul de Apio. Țelina de pețiol se pune în storcător, iar mai apoi se poate bea, însă indicat este să fie consumat proaspăt, imediat după preparare, căci după câteva ore se poate oxida și există riscul să își piardă din gust și, bineînțeles, din beneficii.
Supa cremă de țelină Apio
Pentru a prepara o supă cremă de țelină Apio vei avea nevoie de șase ingrediente și anume:
- 2 litri de apă
- 2 țeline Apio
- 2 cepe
- 3 cartofi
- jumătate de cană de smântână
- 2 linguri de ulei
- sare și piper după preferințe
Mod de preparare:
Primul pas este să toci toate legumele foarte mărunt, iar mai apoi să adaugi cele două linguri de ulei într-o oală încinsă. Sotează ceapa până când se înmoaie, iar mai apoi adaugă cartofii și țelina Apio. Acoperă totul cu apă. Este de recomandat ca toate să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute.
După ce cartofii au fiert, trebuie să adaugi smântâna lichidă și să lași în continuare câteva minute la fiert. Adaugă sarea și piperul după gust.