Pentru a obține rezultatul dorit în cazul unui ou fiert este necesar să stăm cu ochii pe ceas, fiindcă timpul este cel mai important! Iată cum să le prepari corect pentru a obține consistența dorită:
Cât de greu este să fierbi un ou? În primă fază, suntem mai mult ca siguri că vom obține rezultatul dorit, însă nu este întotdeauna așa, ba pentru că oul a stat prea mult la fiert și a prins o nuanță verzuie în jurul gălbenușului, ba este crud, fiindcă nu am avut răbdare să îl lăsăm să fiarbă cât trebuie.
La fel ca în cazul tuturor preparatelor, și fierberea ouălor are o serie de reguli simple care trebuie respectate cu stricțete pentru a obține rezultatul dorit.
Înainte de toate, există cinci reguli de aur pentru a prepara un ou fiert, indiferent dacă vrei să fie tare sau moale.
Cum prepari ou fiert
1. Oul nu se pune niciodată direct în apa clocotită! Înainte de a pune apa pe foc adaugă și ouăle, pentru a evita fierberea neuniformă sau crăparea lor din cauza șocului termic.
2. Nu pune foarte multe ouă în același vas! Ele trebuie să fie aerisite și acoperite cu cel puțin 2 cm de apă.
3. Adaugă în apă o lingură de oțet, jumătatea de lingură de sare sau bicarbonat de sodiu. Acestea împiedică împrăștierea albușului în cazul în care coaja se crapă.
4. Focul trebuie să fie dat la maximum până începe să fiarbă apa. Imediat după, dat la minimum.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
5. După ce s-a scurs timpul, pune ouăle fierte imediat în apă rece. Acest proces ajută la decojirea cu ușurință.
Cât timp fierbi oul dacă îl preferi moale
Un ou fiert moale nu este doar delicios, ci și foarte sănătos pentru organismul nostru. Nu este indicat să pui oul la fiert atunci când abia este scos din frigider. Lasă-l la temperatura camerei timp de 20-30 minute înainte de toate.
Cum să obții oul fiert cleios
Fiecare preferă oul în mod diferit. Unii îl mănâncă doar moale sau cleios, iar alții nici nu vor să audă de așa ceva, preferând să îl savureze tare, cu gălbenușul sfărâmicios. Oul nu se pune în apă clocotită decât după ce a stat 20-30 de minute la temperatura camerei, asta pentru a evita situațiile în care să se crape coaja.
Pentru un ou fiert cleios, trebuie să pui pe foc un ibric cu apă.
Când a început să dea în clocot, adaugă ușor oul cu o lingură. Pune în ibric puțin bicarbonat de sodiu sau oțet pentru a nu se sparge coaja. Un ou fiert cleios se obține după 5 minute de fierbere. Imediat după, pune-l sub jetul de apă rece pentru o decojire perfectă.Citeste si: CITESTE: 6 alimente care te ajută să slăbești. Le poți folosi cu succes în dieta ta zilnică
Cât timp să fierbi oul dacă vrei să fie tare
Pentru a obține un ou fiert tare, cu gălbenușul consistent, iar albușul ferm, trebuie să îl lași în apa fiartă timp de 12 minute. În cazul în care fierbi mai multe și nu le poți consuma pe moment, nu îți face griji! Le poți ține în frigider și până la 10 zile, dar fără să le decojești.
Oul fiert: beneficii și calorii
Albușul oului reprezintă 55% din greutatea lui totală și are porția cea mai mare de proteine, enzime, vitamine și minerale necesare zilnic. Gălbenușul conține, de asemenea, cantități mari de lipide, iar coaja (10% din cantitatea totală), este bogată în carbonați de calciu, magneziu și fosfați.
„Oul este cu siguranţă alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esenţă de nutrienţi- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale şi vitamine, grăsimi esenţiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea şi un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!
Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greşit, este doar un mit! Albuşul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicaţie alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se foloseşte albuş crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului şi a intestinului, care blochează absorţia substanţelor toxice. Concluzia? Doar gălbenuşul poate fi mâncat crud, albuşul niciodată”, a spus Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe o pagină de socializare.