Chiar dacă în anumite momente am dori să mâncăm o felie de unt cu un gem de caise sau de prune, trebuie să ținem cont că untul nu este tocmai sănătos.
Află din rândurile următoare, care sunt alimentele cu care ai putea să înlocuiești cu succes untul, în toate rețetele de dulciuri, dar și de alte preparate, în care obișnuiai să îl folosești.
Cu ce se înlocuiește untul
Avocado
Supranumit și „untul naturii”, avocado poate să reprezinte un înlocuitor perfect al untului, atunci când vine vorba de prăjituri, preparatele de patiserie, chifle, pâine, fursecuri și brioșe.
Avocado bine copt este cel mai potrivit. După ce a fost achiziționat, presează fructul în pumn, astfel încât sâmburele să poate ieși singur. Apoi scoateți conținutul și îl pasați. Peste, adăugați condimente după preferințe. Iar atunci când pregătiți dulciuri, setați temperatura cuptorului mai scăzută, iar timpul de coacere fiind unul mai îndelungat decât înainte.
Ca înlocuitor al untului, avocado te poate ajuta chiar și la prepararea unei maioneze. Odată combinat cu o bucată proaspătă de brânză de vaci și cu câteva gălbenușuri de ou fierte, te vei bucura de o maioneză foarte gustoasă. Ai mixat combinația până a devenit omogenă și este gata de a se consuma în salate, cu cartofi prăjiți sau chiar într-un burger.
Odată cu consumul unui avocado, organismul nostru va avea parte de fibre, vitamina C, potasiu și grăsimi bune, ajutându-te chiar să scapi de grăsimea abdominală.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se înlocuiește laptele condensat
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ulei de măsline
În rețetele în care obișnuiați să folosiți untul topit, acesta poate să fie înlocuit cu ușurință de uleiul de măsline. Dacă înainte foloseați aproximativ 100 de grame de unt, acum trebuie să folosiți 80 de grame de ulei de măsline, iar restul până la 100 de grame,
să completați cu apă.Uleiul de măsline poate să fie folosit, ca înlocuitor pentru unt, la salate sau la mâncare gătită. Poți pune ulei de măsline și la paste, în loc de unt. De asemenea, în ceea ce privește desertul, se poate folosi pentru prăjituri, pâine și brioșe. Trebuie să țineți cont că uleiul se încălzește mult mai repede, în comparație cu untul. Astfel, timpul de gătire trebuie să fie mai scurt.
Uleiul de măsline conține acizi grași, grăsimi sănătoase și benefice pentru inimă. Prin urmare, dacă iți dorești să consumi unt pe pâinea prăjită sau în sandvișurile cu carne sau focaccia, îți recomandăm să-l înlocuiești cu uleiul de măsline. Îl poți combina chiar și cu puțină sare, o frunză de dafin sau oregano.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se înlocuiește vinul în mâncare
Ulei de răpiță sau canola
La fel ca în cazul uleiului de măsline, uleiul de răpiță sau canola trebuie să fie adăugat în jur de 80 de grame, iar apoi în continuare până la 100 de grame (pe care le are untul în general), să completați cu apă. Acesta se obișnuiește să se utilizeze în rețetele care au nevoie de unt copt.
De asemenea, uleiul de răpiță sau canola reduce colesterolul și reprezintă o sursă numai bună de acizi grași Omega-3.Piure proaspăt de mere sau de banane
Acest tip de piure se poate folosi cu ușurință în rețetele de dulciuri, mai exact la brioșe, vafe, clătite, fursecuri, pâine, gogoși, pandișpanuri și negrese. Datorită gustului dulceag pe care îl poate avea acest piure, fie de mere, fie de banane, aroma rețetei poate să fie ușor modificată și să aibă o altă textură.
Ține cont că trebuie să adaugi la aceste rețete, o cană sau ceașcă din cantitatea de piure de mere sau de banane, pentru a înlocui o cană de unt.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce pot înlocui cafeaua
Ulei de cocos
Untul de cocos sau uleiul de cocos, trebuie ținut la temperatura camerei și presat la rece. Se poate folosi în prepararea diverselor dulciuri, precum: tarte, clătite și bomboane. De asemenea, poate să fie utilizat ca înlocuitor al untului și la mâncăruri gătite, dar nu prăjite.
Este un înlocuitor numai bun pentru unt, datorită grăsimilor saturate pe care le are în compoziție, fiind astfel un aliment bun pentru sănătatea noastră. În plus, uleiul de cocos poate ajuta la stimularea metabolismului și la îmbunătățirea sistemului imunitar.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui PÂINEA. Ce alternative poți găsi cu ușurință