Este foarte bine să ținem cont de Taina Împărtășaniei, dar și de nenumărate recomandări pe care trebuie să le urmăm înainte de a o primi.
Anumite persoane știu deja toate lucrurile de care trebuie să ținem cont înainte să ne împărtășim, însă altele nu. Aflați ce nu aveți voie să faceți înainte de împărtășanie, din rândurile următoare.
Citeste si: CITEȘTE: Ce nu ai voie să faci înainte de spovedanie
Ce nu ai voie să faci înainte de împărtășanie
Este de menționat faptul că nu există mari interdicții în ceea ce privește împărtășania, însă trebuie respectate totuși anumite aspecte. Fiecare interdicție menționată poate să difere în funcție de fiecare biserică și de canoanele date de preoți.
Perioada postului- împărtășanie
În primul rând, nu poți să te împărtășești dacă până la finalul postului, nu ai ținut măcar trei zile de post.
Fără relații amoroase- împărtășanie
În al doilea rând, nu ai voie să ai relații amoroase cu șapte zile înainte de a te împărtăși, dar nici cu trei zile după ce te-ai împărtășit.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este legat de faptul că nu poți mânca nimic înainte de momentul în care ți se oferă împărtășania, dar nici timp de două ore, după ce ți s-a oferit sângele (vinul) și trupul (anafura) Mântuitorului.Citeste si: CITEȘTE: Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea cununiilor. Cum să te rogi ca să te căsătorești
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cele patru mari posturi- împărtășanie
În al treilea rând, pentru ca împărtășania să poată semnifica ceva și să aibă valoare, trebuie neapărat să fie făcută într-unul dintre cele patru mari posturi (Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul de Sfânta Maria sau cel al Sfinților Petru și Pavel). În timpul împărtășaniei care are loc fie de Paște, fie de Crăciun, creștinii se pot împărtăși, dar și spovedi de două ori.
Postul la copii- împărtășanie
Nu în ultimul rând, copiii care au vârsta de peste șapte ani, nu trebuie să nu țină post. La fel ca și părinții lor, și aceștia sunt nevoiți să țină post, măcar înainte de împărtășanie cu trei zile.
Citeste si: DESCOPERĂ: Meniu PARASTAS de 6 luni
Țineți cont și de alte aspecte legate de împărtășanie
Înainte să vă împărtășiți, se recomandă să nu mâncați absolut deloc. Însă dacă nu puteți face acest lucru, încercați totuși să nu mâncați prea mult. Totodată, trebuie să țineți cont și de atitudinea pe care o afișați în momentul în care primiți împărtășania. Prin intermediul împărtășaniei, noi primim trupul lui Hristos, mai exact, vinul și anafura. Prin urmare, trebuie să adoptăm o atitudine demnă de acest lucru și nu una indecentă sau fără respect.
Trebuie să aveți mare grijă și după ce ați primit Sfânta Împărtășanie. Nu ar trebui sub nicio formă să vă fie rău, astfel încât să pierdeți împărtășania. Tocmai din acest motiv se și recomandă să nu mâncați măcar două ore, după ce ați primit împărtășania.
Un alt lucru de care trebuie să țineți cont în ziua în care vă împărtășiți, este legat de sărutarea icoanelor sau a persoanelor apropiate. Nu ar trebui să le sărutați, pentru că este necesar să vă rămână un timp părticica din Trupul și Sângele Domnului, pe care ați primit-o la Sfânta Împărtășanie.
La fel ca în cazul mâncării, același lucru este valabil și în cazul băuturii (referitor la apă). Nu trebuie să bem nimic înainte de Sfânta Împărtășanie. Iar dacă vom dori să mâncăm de dulce și ne aflăm încă în post, nu este bine să o facem.
Iar un ultim aspect important de care trebuie să ținem cont este ținuta. Nu trebuie să venim la biserică îmbrăcați indecent sub nicio formă. Femeile nu trebuie să fie machiate, să aibă fuste prea scurte, bluze prea strâmte, bijuterii care să atragă atenția sau parfum care să deranjeze. În ceea ce-i privește pe bărbați, aceștia trebuie să fie și ei decenți și îngrijiți, trebuie să aibă capul descoperit, pantaloni lungi, cămașă clasică, fără tricouri sau ilustrații.
Ce spune preotul despre împărtășanie
„Odată cu lăsatul secului, a postului, creştinul trece printr-o perioadă de reţinere de la anumite alimente, pe de o parte. Acest lucru are drept urmare o uşurare a trupului, dar şi a patimilor în acelaşi timp. Pentru că o reţinere de la alimente slăbeşte trupul şi «omoară» patimile. Trupul «se subţiază», iar prin acest lucru părinţii Bisericii spun că în locul mâncării şi a hranei, poate de multe ori peste măsură, punem rugăciunea, una mai smerită mai profundă. Înălţăm sufletul înspre Dumnezeu“, explică preotul Constantin Ciobotea. Pe lângă reţinere şi rugăciune, creştinii sunt îndemnaţi să fie mai buni şi să îi ajute pe cei care au nevoie, de la cei neputincioşi la bolnavi sau săraci. „După cum spune Sfântul Iacob, rodul credinţei noastre sunt faptele bune. Pe care le poţi face mai ales atunci când ai o stare sufletească mai curate. „Acesta este motivul pentru care creştinii sunt îndemnaţi să nu mai vină toţi grămadă la spovedanie. Nu se vine dimineaţa, înainte de Sfânta Liturghie, căci atunci totul se face foarte repede. De obicei spovedania se face seara, după Vecernie, când rămânem în Biserică, facem rugăciune de dezlegare, de iertare, iar apoi preotul şade până îl spovedeşte pe fiecare, fără grabă, în tihnă. Cel care se smereşte astfel de înalţă. Nu îl poţi forţa pe Hristos, că tu nu ai timp. Oricum Dumnezeu ştie ce vrem, cererea şi neputinţa noastră“, a spus preotul Ciobotea din Sibiu.
„Deschiderea către Hristos, cel care este răstignit, care merge la Ierusalimul cel de Sus, este pentru fiecare dintre noi. Singura condiţie de a ne face părtaşi praznicelor este de a fi părtaşi cu Hristos. Iar întâlnirea cu Hristos se face numai în Sfânta Biserică, nu în ţara păcatului“, preot Constantin Ciobotea
Citeste si: CITEȘTE: Mâncare de post pentru pomană