Ambasadorul Rusiei la Bucureşti reclamă încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România
Valeri Kuzmin a trimis o informare către MAE

Ce spune Valeri Kuzmin, Ambasadorul Rusiei la București, despre situația mai multor cetățeni ruși care locuiesc în România.

La opt zile de la începerea războiului în Ucraina, ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a făcut noi declarații cu privire la încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși în România.

Miercuri, în cadrul unei intervenții la postul Rossia-24, potrivit TASS și citat de Agerpres, Valeri Kuzmin a cerut lămurit cu privire la încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși în România.

În replică, MAE susţine că demersul ambasadei este de natură să inducă în eroare opinia publică.

„Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie”, a precizat ambasadorul Valeri Kuzmin în aceeaşi declaraţie.

Însă unele bănci din România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, respectiv celor cu pașaport rusesc, a spus Kuzmin.

„Situația aici este destul de tensionată, ca de altfel în majoritatea țărilor UE și NATO. În acest sens, avem de-a face cu o țară care este membru NATO și UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare- bănci.

Motivul invocat de bănci a fost adesea: „Pentru că aveți pașaport rusesc”, a spus diplomatul.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Al treilea război mondial va fi nuclear”

Ambasadorul rus a mai spus că, în România, sunt „relativ puţini” cetăţeni ruşi și le-a făcut o recomandare importantă pentru a fi în siguranță.

„Le recomandăm să utilizeze rute care să ocolească zona de conflict. În cazul nostru, ruta este Turcia – prin Istanbul – sau Serbia – prin Belgrad. În acelaşi timp, înţelegem că în condiţiile în care autorităţile române au anunţat închiderea spaţiului aerian, condiţiile pentru evacuarea din România, desigur, sunt complicate în mare măsură”, a adăugat el.

Citeste si: Ministrul Apărării din Marea Britanie, avertisment către Ucraina: „Brutalitatea lui Putin va crește”

Ambasada Rusiei în România
Ambasada Rusiei în România cere explicații[Sursa foto: Facebook ]

Citește și: Francesca, dezvăluiri inedite din „Casa iubirii”, după eliminare. Ce se întâmplă, de fapt, între Patrick și Bianca: „E mai mult decât o simplă atracție”- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Ministerul Afacerilor Externe, replică pentru Ambasadorul Rusiei la București

În replică, Ministerul Afacerilor Externe, a confirmat, într-un comunicat de presă, primirea unei note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România, dar a cerut exemple concrete din partea Ambasadei Ruse pentru a putea înțelege pe deplin situația.

„Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest. Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE”, precizează MAE.

„În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse. MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică”, a mai precizat Ministerul Afacerilor Externe în cadrul comunicatului de presă.

 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Patrick și Bianca Giurcă, față în față în camera roșie, după ce a fost geloasă pe el și pe Virginia. Ce a făcut-o pe tânără să răbufnească

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies