Cum se fac mucenicii moldovenești. Cu această rețetă ies pufoși și bine însiropați

cum se fac mucenicii moldovenesti
Cum se fac mucenicii moldovenești. Cu această rețetă ies pufoși și bine însiropați

Chiar dacă majoritatea gospodinelor sunt familiarizate cu toate rețetele posibile de mucenici, suntem aici să vă recomandăm o rețetă de mucenici moldovenești.

Aflați din rândurile următoare, cum puteți prepara mucenici moldovenești, mai pufoși ca niciodată, dar și câteva secrete ale acestui preparat specific sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici.

Citeste si: 2022: Sf. 40 de mucenici din Sevastia, sărbătoriți pe 9 martie. Cine au fost și ce semnificație are această zi

 

Cum se fac mucenicii moldovenești. Cea mai bună rețetă

Ingrediente

Veți avea nevoie de un kilogram de făină, 150 g zahăr, 4 ouă(+ încă un ou pentru uns), 400 ml lapte, 100 ml ulei, o linguriță de sare, drojdie (50 g drojdie proaspătă sau 2 plicuri drojdie uscată), coajă lămâie, miere pentru uns și nucă măcinată.

În plus, veți avea nevoie și de 500 ml apă, 250 g zahăr și arome (zahăr vanilat, coaja de la o portocală, esență de rom), pentru sirop.

Mod de preparare

Pentru început, amestecați într-un bol de mărimi mai mari, ingredientele uscate, mai exact: făina, sarea, zahărul și drojdia. Apoi în mijlocul întregii compoziții, adăugați ouăle bătute, laptele călduț și coaja de lămâie. Încorporați tot conținutul cu grijă, până obțineți o compoziție omogenă. Dacă observați că aluatul este lipicios, mai puteți adăuga puțină făină. Frământați aluatul timp de 10-15 minute și adăugați treptat uleiul încălzit.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Veți prepara un aluat elastic, care nu se lipește. Îl lăsați apoi să crească într-un bol de dimensiuni mari, acoperit cu un șervețel curat sau cu folie alimentară. Țineți cont de locul în care îl puneți, se recomandă să fie un loc mai călduț și fără prea multă umezeală.

După aproximativ o oră, aluatul de mucenici va avea un volum dublu și va fi gata de modelat. 

Formați astfel bile din aluat, pe care le rulați pe o planșetă pudrată cu făină. Faceți asta până când veți obține niște bastonașe de dimensiuni medii, împletindu-i apoi în forma cifrei opt. Țineți cont că nu trebuie să-i împletiți foarte strâns, pentru că aceștia vor crește. Așezați apoi mucenicii pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și lăsați-i să crească timp de 10-15 minute, apoi îi ungeți cu ou bătut și îi coaceți în cuptorul

preîncălzit, la 170 de grade, timp de 30-40 de minute, până când veți observa că s-au rumenit.

De acum puteți să vă apucați de prepararea siropului. Puneți zahărul și apa la fiert până când vedeți că va scădea, apoi adăugați coaja de portocală, dar și aromele alese. Tot conținutul se lasă apoi la răcit. Când mucenicii sunt gata și îi lăsați să se răcească, îi puteți însiropa.

În plus, îi puteți unge cu miere și îi puteți pudra cu nucă.

reteta de mucenici moldovenesti

Citeste si: CITEȘTE: Ce mănânci de post

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

8 secrete pentru cei mai buni și pufoși mucenici moldovenești

  1. Unul dintre cele opt secrete pentru a avea cei mai buni și pufoși mucenici moldovenești, constă în ingrediente. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei, mai ales untul și ouăle.
  2. Contează mult și făina. Alege un tip de făină care să fie specială pentru un aluat, mai ales pentru cel de mucenici.
  3. Un alt secret ține și de drojdia folosită. Dacă drojdia este proaspătă sau folosiți maiaua, acest lucru va face ca aluatul să crească bine și pufos.
  4. De asemenea, laptele trebuie să fie puțin încălzit, înainte de a se amesteca cu drojdia. Astfel, drojdia se va dizolva mult mai ușor.
  5. Și ouăle au rolul lor. Dacă separați și adăugați albușurile bătute spumă și acest lucru va ajuta aluatul să devină mai pufos.
  6. Pentru a obține un aluat mai fraged, puteți adăuga o linguriță de oțet, la restul ingredientelor.
  7. Totodată, pentru a le oferi mucenicilor un parfum și o aromă deosebită, puteți adăuga în compoziție și coaja de lămâie sau de portocală.
  8. Nu în ultimul rând, mucenicii trebuie să fie copți la un foc potrivit în cuptor. Vă recomandăm și un truc pe care îl puteți folosi. Dacă veți pune deasupra mucenicilor în cuptor, o tavă cu apă, aluatul nu se va arde și se va rumeni numai bine.

cum pot prepara mucenici mai pufosi

Citeste si: CITEȘTE: Cum se fac mucenicii muntenești. Cea mai simplă și rapidă rețetă

Mucenicii se fac pe 9 Martie, de Sf. 40 de Mucenici din Sevastia

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici. Această sărbătoare are la bază multă suferință pe care au trăit-o acești mucenici, iar acesta este și motivul pentru care există nenumărate tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Totodată este și ziua în care gospodinele din fiecare casă pregătesc diverse rețete delicioase. Printre aceste rețete, se numără și cei ai mucenicilor moldovenești sau muntenești, în funcție de preferință sau de zona în care locuiesc. Prin urmare, pe data de 9 martie nu trebuie să lipsească de pe masă mucenicii preparați cu nucă, dar și cele 44 de pahare de vin care sunt consumate de către bărbați.

sfintii 40 de mucenici

Citeste si: Postul Paștelui 2022: Ce se mănâncă și ce nu. Sfaturi pentru o formă de invidiat



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce mănânci de post. Care sunt preparatele care îți pot potoli foamea în perioada postului

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies