Una dintre cele mai mari invenții din istoria lumii este, fără îndoială, becul, cel datorită căruia viețile oamnenilor s-au schimbat în mod radical. Iată cine a inventat becul și care este istoria acestei inovații fără de care nimic nu ar mai fi posibil astăzi.
Pentru noi, becul este deja un obiect atât de comun încât de multe ori uităm de existența lui și ne reamintim abia când nu mai funcționează. Ei bine, pănă la sfârșitul secolului al XIX-lea, oamenii nu concepeau existența iluminatului electric, folosindu-se astfel de lumina lumânărilor sau a lampelor de gaz.
Cine a inventat lumina
Cine a inventat becul
Așadar, în 1879, atât inventatorul american Thomas Alva Edison cât și britanicul Joseph Swan reușiseră să patenteze diferite modele de lămpi electrice. Cei doi s-au completat pentru a inventa primul bec funcțional, folosind informații și cercetări inspirate unul de la celălalt.
Thomas Edison încerca să creeze un filament care să reziste un timp cât mai îndelungat, astfel că la 21 otombrie 1879 acesta a realizat un bec cu filament subțire din grafit, care a luminat încontinuu timp de 40 de ore.
Britanicul Joseph Swan a aplicat tehnica descoperită de Edison becurilor sale și mai apoi a fondat prima companie de iluminat electric din Anglia. Foarte revoltat din cauza acțiunilor lui, Thomas Edison l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetului, însă procesul a fost de scurtă durată. Cei doi și-au dat seama de faptul că ar putea să își unească forțele pentru a da naștere unei afaceri de proporții.
Astfel, Thomas Alva Edison și Joseph Swan au deschis o companie sub numele de „Edison-Swan United”, care avea să devină cel mai mare producător mondial de becuri.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Viața lui Thomas Edison, inventatorului becului
Thomas Alva Edison s-a născut pe 11 februarie 1847 în Milan, Ohio, fiind al şaptelea şi ultimul copil al lui Samuel Ogdsen Edison şi Nancy Matthews Elliot.
Deși avea să devină cel care schimbă istoria omenirii, rezultatele sale la școală îl recomandau ca fiind un elev mediocru.La vârsta de doar 12 ani, după ce a descoperit și citit cărți întregi de mecanică și chimie, Thomas Edison a reușit să obțină primul lui job. Acesta vindea ziare și dulciuri în trenul care circula pe o rută foarte populară din Statele Unite.
La vârsta de 22 de ani, Thomas Edison și-a început cariera înființându-și propria companie, acolo unde aducea îmbunătățiri subtanțiale unor invenții proaspete la acea vreme. Ulterior, a început să lucreze intens la conceperea sistemului de iluminare electric, având o demonstrație publică în 1879 care s-a bucurat de un adevărat succes.
În ultimii doi ani de viață, o serie de afecțiuni i-au înrăutățit starea de sănătate până când a intrat în comă.
Căsătoria și familia a inventatorului becului
În 1871, Thomas Edison s-a căsătorit cu Mary Stilwell, fosta sa angajată. Cu toate că el era preocupat cu munca și își petrecea mai tot timpul în compania colegilor săi, Thomas și Mary au devenit părinți pentru prima oară în anul 1873, când s-a născut prima lor fetiță, Marion.
A urmat un fiu, Thomas, Jr., în ianuarie 1876. Edison i-a poreclit pe cei doi „Dot” și „Dash”, referindu-se la termeni telegrafici. Un al treilea copil, William Leslie, s-a născut în octombrie 1878.Mary Stilwell a decedat în 1884 din cauza unor afecțiuni grave, iar Thmos Edison s-a recăsătorit. A doua sa soție a fost Mina Miller, iar din mariajul lor au mai rezultat trei copii și anume Madeleine, Charles și Theodore Miller Edison.
Curiozități despre inventarea becului
- Castelul Peleş din Sinaia a avut curent electric încă din primul an de la inaugurare, adică din anul 1883
- Unele studii arată că la începutul anului 1900, aproximativ un milion de oameni aveau în case lumină electrică
- În localitatea Livermore, Statele Unite ale Americii, există un bec care arde de peste 100 de ani. Acesta a fost aprins prima data în 1901 și încă funcționează.