Varicela, cunoscută sub denumirea populară de vărsat de vânt, reprezintă o boală foarte contagioasă a copilăriei. Află ce nu ai voie să mănânci când ai varicelă și care este lista alimentelor interzise.
Cauzată de virusul varicelo-zosterian, varicela se manifestă ca erupție cutanată sub formă de vezicule și apare inițial pe piept, spate și față. De regulă, varicela nu este o afecțiune gravă, aceasta variind de la o persoaă la alta, în funcție de rezistența sistemului imunitar. Este important de știut faptul că varicela poate apărea în forme mai grave la femeile gravide, la nou-năcuți, la copiii cu vârste de peste 15 ani și la persoanele care au un sistem imunitar slăbit.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe sucul de roșii. "Sucul de roșii are o valoare calorică extreme de redusă"
Ce este varicela?
Varicela este o afecțiune cu o perioadă de incubație destul de mare, de la infectare și până la primele simptome pot trece chiar și trei săpătmâni! Așadar, aceasta se manifestă prin indispoziție, lipsa poftei de mâncare, oboseală, durere de cap, febră, frisoane și mărirea ganglionilor.
Copiii sau adulții cu varicelă se pot confruntă cu lipsa poftei de mâncare, deci alimentația echilibrată, din care fac parte fructele și legumele, este mai mult decât necesară pentru recuperare. De asemenea, hidratarea corespunzătoare este importantă pentru ameliorarea simptomelor varicelei.
Potrivit medicilor, cea mai bună metodă de prevenție împotriva varicelei este vaccinarea. Așadar, atât copiii, cât și adulții ar trebui să primească două doze de vaccin împotriva varicelei. Vaccinul este foarte sigur și eficient în prevenirea bolii, iar majoritatea persoanelor vaccinate nu vor mai fi predispuse acestei afecțiuni.
Citeste si: CITEȘTE: Sucuri cu ZERO CALORII. "Având zero calorii, sunt benefice in programele de slăbit."
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce nu ai voie să mănânci când ai varicelă? Lista alimentelor interzise
Atât la adulți, cât și la cei mici, varicela poate recunoaște forme mai severe, iar din acest motiv este de recomandat să ai mare grijă la alimentație. Sarea și produsele sărate sunt contraindicate în perioada în care suferi de varicelă. Alimentele sărate îți pot irita gura și nu avantajează acumularea aportului necesar de lichide.
Cristina Mihai, medic primar la pediatrie din Constanța, recomandă o dietă cu alimente slabe în grăsimi, fructe și legume persoanelor care suferă de varicelă.
„Ca în orice boală infecțioasă care poate evolua cu febră, vă recomand, așa cum a făcut-o și medicul de familie, o alimentație mai «ușoară», bazată pe legume și fructe și alimente fără grăsimi.
Lista alimentelor interzise:
- Sărățele
- Chipsuri
- Alune, nuci, arahide sărate
- Burgeri
- Cartofi prăjiți
- Carne prăjită
- Pizza
- Salam
- Ardei iuți
- Boia
- Chilly
- Muștar iute
- Usturoi
- Ceapă
Ce ai voie să mănânci când ai varicelă?
Ceaiurile din plate sunt mai mult decât recomandate persoanelor care au varicelă. Cele cu proprietăți benefice asupra organismului sunt scorțișoara, busuiocul și mușetelul.
Alte produse care întăresc imunitatea și ajută corpul să lupte și să elimine virusul sunt morcovii, ouăle, tofu, nucile caju, ghimbirul, sfecla roșie și fructele de pădure precum afinele, zmeura și murele.
Vitamina C cu propolis este suplimentul alimentar care te va ajuta foarte mult în lupta cu varicela! Nu uita că fructele bogate în vitamina C sunt foarte importante în alimentația ta, deci alege să mânânci cât mai multe mere, pere, struguri, gutui, portocale și lămâi.