Deși este un instrument foarte folosit în prezent, multe persoane nu știu cine este persoana care a inventat stiloul, în urmă cu multă vreme.
Aflați din rândurile următoare cine a inventat mai exact stiloul, cum a evoluat instrumentul, dar și anumite informații interesante despre acest inventator.
Cine a inventat stiloul
Încă din anul 1827, un inventator român avea să facă o mare descoperire. Acest inventator, pe numele său, Petrache Poenaru, absolvent al Școlii Politehnice de la Paris, a brevetat primul stilou din lume, care avea propriul său rezervor de cerneală.
Această invenție revoluționară a fost înregistrată prima dată la Viena, iar apoi la Paris. Însă nu avea denumirea de „stilou”, ci de „ La plume portable sans fin, qui salimente elle-même avec de lencre ”, care s-ar traduce „Pană portabilă care nu se termină, care se alimentează singură cu cerneală”.
Stiloul denumit și „Poenaru”, avea un rezervor propriu care dispunea de un anumit sistem.
Datorită acestui lucru, zgârieturile de pe hârtie erau eliminate, dar și posibilele scurgeri de cerneală. Totodată, Petrache Poenaru continuă să propună soluții pentru a îmbunătății această invenție, prin diferite părți componente, dar și prin înlocuirea unor piese, astfel încât să se asigure că există un flux constant de cerneală.
Datorită acestei invenții, a există și o revoluționare a întregului domeniu, apărând și alte instrumente de scris, pe care le folosesc toate persoanele în ziua de astăzi. Însă din păcate, Petrache Poenaru nu a reușit să lanseze stilou în producția de serie, împiedicând astfel îmbunătățirea instrumentului de scris inventat de el. Lucru ce s-a întâmplat prin intermediul lui Brissant și Coffin, în anul 1863, iar peste ceva timp în anul 1884, de către Watterman.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cine a inventat BECUL. Inventatorul vindea ziare și dulciuri într-un tren din SUA
Cum a evoluat stiloul
Primul concept existent în această lume, a stiloului, a fost inventat de către vechii egipteni, aproximativ în anul 3000 î.
În momentul în care s-au realizat instrumente de scris confecționate din pene de pasăre, acela a fost momentul în care s-a marcat evoluția scrisului. Acest lucru s-a întâmplat în secolul VII. Procesul consta într-o pană care era proaspăt smulsă sau găsită, apoi degresată, spălată și lăsată să se usuce. Procesul de uscare se realiza prin aplicarea progresivă a căldurii, astfel ducând la fragilizarea ei.
Penele cele mai folosite erau cele de lebede, curcani, dar și gâște.În secolul al X-lea, odată cu necesitatea de scriere din ce în ce mai accentuată, arabii s-au decis să creeze rezervorul pentru stilou. Apoi pentru o lungă perioadă, penița a fost cea care a reprezentat principalul instrument folosit pentru scris. Abia pe la sfârșitul secolului al XIX-lea s-a ajuns să se folosească penița din metal, însă cei care o foloseau, tot trebuiau în continuare să înmoaie instrumentul într-o călimară cu cerneală, iar apoi să scrie până când se usca cerneala din vârful peniței.
Citeste si: Cine a inventat TELEFONUL. Invenția a fost prezentată în anul 1876
Cine a fost Petrache Poenaru, inventatorul stiloului
Petrache Poenaru este unul dintre cei mai cunoscuți inventatori din România. Acesta s-a născut pe data de 10 ianuarie 1799, în județul Vâlcea. De-a lungul vieții, Petrache Poenaru a fost pedagog, inventator, inginer, dar și matematician român.
Odată cu Revoluția din 1821, atunci când era secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru a lansat primul ziar românesc de propagandă. Însă odată cu terminarea revoluției, acesta fuge din România prin intermediul unei burse primite la Berlin. Odată cu trecerea timpului, Petrache Poenaru fuge în Paris pentru a studia filologia și politehnica.
După studiile urmate la Paris, Petrache Poenaru se implică în dezvoltarea sistemului de învățământ și devine astfel, șeful Ministerului de Externe, iar după Unirea Principatelor din anul 1859, acesta ajunge în preajma lui Alexandru Ioan Cuza. Datorită faptului că în 1861 este numit membru de onoare al Societății Astra, în 1870 devine membru titular al Academiei Române.
Însă lucrurile nu se opresc aici. Petrache Poenaru a fost primul român care a călătorit cu trenul pe prima cale ferată din lume. Acest lucru având loc pe data de 27 octombrie 1871. Din nefericire, Petrache Poenaru s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, în București, pe data de 2 octombrie 1875.
Citeste si: CITEȘTE: ISTORIA și evoluția MACHIAJULUI din antichitate până în prezent