Cu ce se mănâncă fondue. Sfaturi și idei pentru a obține o experiență culinară de neuitat

Cu ce se mănâncă fondue. Sfaturi și idei pentru a obține o experiență culinară de neuitat
Cu ce se mănâncă fondue. Sfaturi și idei pentru a obține o experiență culinară de neuitat

Deși după această denumire de „fondue”, nu vă puteți da seama despre ce este vorba, cu siguranță ați consumat acest fel de mâncare.

Aflați din rândurile următoare ce este mai exact fondue-ul, de câte tipuri poate să fie, dar și cum îl puteți prepara.

Fondue reprezintă un fel de mâncare, care este preparat din brânză topită, de origine elvețiană. Acest fel de mâncare este servit de obicei într-o oală. Fondue a fost chiar promovat de către Uniunea Elvețiană a Brânzei în anul 1930. A fost popularizat în America de Nord, peste ceva timp, în anul 1960.

Înainte să fie popularizat în America, în anul 1950, termenul de „fondue” a început să fie folosit pentru multe alte feluri de mâncare. Aceste feluri de mâncare erau preparate prin scufundarea într-un vas în care conținea lichid fierbinte dintr-un alt vas, special pentru fondue.

Fondue se poate regăsi sub formă de fondue de ciocolată, în care se obișnuiește să se scufunde bucăți din diferite fructe sau de produse din patiserie.

O altă variantă de fondue poate să fie reprezentată de fondue bourguignonne, fel de mâncare în care, de această dată, bucățile de carne sunt gătite în ulei sau în bulion fierbinte.

Ce este fondue

fondue de legume

Citește și: Cu ce se însiropează pișcoturile. Ghidul complet pentru a obține un desert delicios!

Tipuri de fondue

  • Fondue de brânză
  • Fondue de carne
  • Fondue fără alcool
  • Fondue de legume
  • Fondue de fructe
  • Fondue de ciocolată

ce este fondue

Citeste si: Cu ce se mănâncă BURGERUL. 'Nimic din ceea ce este comestibil nu este nici periculos, nici nesănătos.”

 

Cu ce se mănâncă fondue

Fondue clasic de brânză

Ingrediente  – brânză tare (450 g), un cățel de usturoi, vin alb sec (100 ml), o lingură de amidon, rachiu de fructe (3 linguri), baghetă (500 g), fructe (500 g) și nucșoară rasă.

Mod de preparare  – brânza se dă prin răzătoare, apoi tăiați usturoiul în două și frecați cu el, vasul pe care o să-l folosiți pentru fondue. Următorul pas este să turnați vinul și

să topiți în acel vas brânza. Amestecați continuu, iar apoi adăugați și amidonul cu rachiul și încorporați-l în fondue. Nu în ultimul rând, tăiați pâinea cubulețe, iar fructele bucățele. Adăugați și nucșoara în fondue și este gata! Îl puteți servi alături de  fructe și pâine.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

ce tipuri de fondue exista

Citeste si: Cu ce se mănâncă GULAȘUL

 

Fondue de carne

Ingrediente –  carne de vițel (200 gr), piept de curcan (200 gr), cârnați proaspeți (3-4), fructe (mango, papaya și ananas), cartofi (8-10), salată (salată verde, ceapă și roșii) și sosuri (maioneză, ketchup, muștar, usturoi, sos de piper și sos de mango cu curry).

Mod de preparare –  primul pas este să tăiați carnea de curcan cuburi și să o condimentați cu usturoiul zdrobit, sarea și piperul alb măcinat. Adăugăm și puțin vin, iar apoi punem carnea la frigider pentru câteva ore, pentru a se marina. Apoi cârnații îi tăiați felii și pregătiți sosurile (le puneți în boluri separate). Cartofii îi prăjiți, salata o faceți după cum preferați, iar fructele le curățați și le tăiați feliuțe.

Partea interesantă abia acum vine. Duceți la masă unde urmează să le serviți, toate alimentele și încingeți pe aragaz vasul cu ulei, iar apoi îl transportați la masă, în formă de fondue. Fiecare membru al familiei își va alege tipul de carne pe care va dori să îl consume și va înfige o țepușă în ea, pentru a o introduce în uleiul încins. Le puteți servi cu  sosurile, salata și cartofii prăjiți  pe care deja i-ați pregătit.

fondue de carne

Citeste si: Cu ce se mănâncă CARTOFII DULCI. Această legumă are o istorie bogată și multe valori nutritive.

 

Fondue de legume și fructe

Ingrediente –  Kase Fondue Emmentaler (o cutie de 240 g), varză de Bruxelles, crutoane de pâine, unt (50 g), sare, nucșoară rasă, piper măcinat, apă (125 ml), praf de usturoi, mere, pere, struguri și vin alb (50 ml).

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Mod de preparare  – curățați varza de Bruxelles de frunzele uscate și tăiați cotorul, pentru a-l îndepărta și a cresta baza fiecărei verze în parte. Topiți apoi untul într-o cratiță și adăugați varza. Condimentați conținutul cu sare, nucșoară și piper. Adăugați apoi apa, vinul și acoperiți cratița cu un capac, iar timp de 15-20 de minute lăsați să fiarbă.

În ceea ce privesc crutoanele, vom pune într-o tigaie untul topit și vom adăuga puțină sare și praf de usturoi, pentru un gust mai bun. Apoi vom adăuga și pâinea tăiată cubulețe și o vom prăji în untul ce tocmai l-am condimentat.

Fructele doar le vom tăia cubulețe și vom trece la pregătirea brânzei. Vom pune brânza într-un recipient rezistent la căldură și îl vom pune în cuptor pentru aproximativ 20 de minute. NU trebuie să preîncălziți cuptorul. Puteți utiliza și cuptorul cu microunde la 800 W, pentru 3-4 minute.

Pe lângă varza de Bruxelles, crutoanele și fructele, mai puteți servi acest fondue   alături de  nuci prăjite, bucăți de carne de pui, cârnăciori de bere prăjiți, nucă de cocos  și multe alte alimente care merg foarte bine în această combinație.

cu ce se mananca fondue

Fondue de ciocolată

Ingrediente –  ciocolată (300 g), smântână pentru frișcă (150 ml), cognac/lichior (o lingură) și câteva picături de esență de vanilie. În plus, veți avea nevoie de fructe (căpșune, ananas, portocale, mandarine, banane și cuburi de pandișpan).

Mod de preparare  – în primul rând, vom pune ciocolata la topit, la baine-marie, iar imediat ce începe să se topească, adăugăm smântâna pentru frișcă. La scurt timp vom lua vasul de pe foc și vom adăuga și cognac-ul sau lichiorul (depinde pe care l-ați ales) și esența de vanilie. Dacă observați că amestecul este cumva prea gros, mai puneți puțină smântână, iar dacă dimpotrivă, conținutul este prea lichid, mai adăugați aproximativ 50 g de ciocolată topită. Apoi puneți fondue-ul într-un alt vas special, pentru a se menține la o temperatura potrivită. Cu ajutorul unor bețișoare, luați  fructele  și le introduceți în ciocolată, iar asta este tot!

fondue de ciocolata

Citeste si: Câte calorii are MĂMĂLIGA. "Cheia sănătăţii este diversitatea şi cumpătarea, puţin din toate e secretul unui organism în echilibru cu mediul în care trăieşte."



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cu ce se mănâncă BURGERUL. "Nimic din ceea ce este comestibil nu este nici periculos, nici nesănătos.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies