Legumele blanșate sunt foarte diferite de cele fierte, deci dacă îți dorești ca acestea să își păstreze totuși culoarea, textura și gustul cât mai bine, ar trebui să folosești prima variantă. Află, în acest articol, ce înseamnă legume blanșate și care este secretul bucătarilor pentru acest preparat.
Blanșarea legumelor este un proces foarte diferit, care necesită atenție destul de mare, mai ales dacă vrei să ajungi la rezultatul dorit. La fierbere totul este foarte simplu. Ai nevoie de o oală cu apă clocotită și puțină sare. După ce ai lăsat legumele pe foc, acestea vor avea o textură moale, fără culoarea sau forma de dinainte. La branșare, însă, lucrurile stau diferit. Află, în rândurile de mai jos, ce înseamnă legume blanșate și care este secretul bucătarilor pentru acest preparat.
Ce înseamnă legume blanșate
Blanșarea legumelor presupune întreg procesul de opărire și răcire bruscă a acestora înainte de a fi împachetate și puse la congelator.
De asemenea, blanșarea are și funcția de a distruge bacteriile de pe legume înainte de prelucrarea ulterioară (în special sterilizarea prin căldură, deshidratarea și înghețarea).
Pentru a gestiona adecvat cantitatea de enzime, alimentele se încălzesc rapid la o temperatură prestabilită, timp de câteva minute, în funcție de produsul în cauză, iar mai apoi răcite până la temperatura camerei.
Blanșarea reprezintă o metodă tradițională și foarte cunoscută pentru conservarea legumelor, folosită de asemenea și pentru a reduce numărul microbilor de pe suprafața lor.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În definiție, blanșarea înseamnă a opări sau a fierbe scurt anumite alimente (în special legume), introducandu-le în apă clocotită (natur, sărată sau cu adaos de oțet) pentru a le albi, adică pentru a le păstra o culoare și o textura adecvată în vederea preparării propriu-zise.
Cum să blanșezi legumele
Sunt multe moduri prin care poți blanșa legumele, însă dacă nu te-ai dumerit încă, ai mai jos indicații pas cu pas pentru a ajunge la rezultatul dorit simplu și rapid.
Ai nevoie de o oală încăpătoare pe care să o umpli cu apă până aproape de vârf și să aștepți ca aceasta să dea în clocot. Mai poi, adaugă legumele și lasă-le în funcție de timpul recomandat pentru fiecare în parte. Ulterior, scoate-le cu ajutorul unui clește și pune-le în apă cu gheață pentru a-și păstra textura, culoarea și gustul.
Un alt mod foarte cunoscut pentru a blanșa legumele presupune o serie de pași mai elaborați.
În timp ce fierbe apa, ocupă-te de bolul cu apă cu gheață și de prosoapele de bucătărie pentru procesul de scurgere și uscare.
După ce au fiert, transferă-le rapid în apa cu gheață și lasă-le acolo tot atâta timp cât au stat pe foc. Dacă nu sunt pătrunse, mai lasă-le încă 30 de secunde, apoi încearcă din nou și tot așa.
Cât timp blanșezi legumele
- Anghinare- 7 minute;
- Spranghel între 1 min 30 secunde și 3 minute, în funcție de dimensiuni;
- Fasolea verde- 3 minute;
- Sfecla- 10-15 minute;
- Broccoli 3-4 minute, în funcție de dimensiuni;
- Varză de Bruxelles- 3-5 minute, în funcție de dimensiuni;
- Varză felii întregi – 3 minute; toccata – 1 min și 30 secunde;
- Morcovii tăiați – 3 minute, iar cei întregi – 5 minute;
- Conopidă: 3-4 minute, în funcție de dimensiuni;
- Porumbul boabe – 5-6 minute, iar întreg – 8-10 minute, în funcție de dimensiuni;
- Vânătă: 4 minute;
- Păstârnac- 3 minute;
- Mazărea boabe -2 minute;
- Dovlecelul- 3 minute