Cel mai cunoscut mod de a strica maioneza este graba, un singur moment de neatenție fiind de ajuns pentru a lua rețeta de la capăt. Pentru a nu ajunge chiar într-o astfel de situație, îți propunem o serie de trucuri rapide pentru a repara maioneza tăiată.
Maioneza tăiată este o problemă care apare frecvent în bucătărie, mai ales atunci când te grăbești să duci la bun sfârșit o anumită rețetă sau când ai multe alte lucruri pe cap în acel moment. Până și celor mai pricepute gospodine li s-a întâmplat acest lucru măcar o dată, dar vestea bună este că nu trebuie să o iei de la capăt și nici să o arunci, pentru că se poate rezolva totul cu ușurință.
Ce înseamană maioneza tăiată
Dacă ai urmat toți pașii rețetei și ai folosit ingrediente de calitate, dar totuși ai obținut o compoziție neobișnuită, este posibil să fi greșit cu ceva.
De regulă, acest lucru se întâmplă în momentul în care uleiul se separă de restul compoziției, deci automat maioneza nu se mai leagă de ingrediente. Acest lucru se întâmplă din cauza gălbenușului de ou, deoarece conține o cantitate mare de apă, iar uleiul nu mai are cum să se omogenizeze corespunzător.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro
Există câțiva pași simpli pe care ar trebui să-i urmezi pentru a evita tăierea maionezei sau separarea uleiului de întreaga compoziție.
Așadar, este bine să folosești ouăle și uleiul doar în momentul în care au ajuns la aceeași temeperatură. Indicat este să scoți ouăle din frigider cu jumătate de oră înainte de a începe să faci maioneza.
Nu trebuie să pui prea mult ulei dintr-o dată! Încearcă să adaugi cantitatea necesară într-un vas mai mic și să torni câte puțin, până când se omogenizează.
Cum repari maioneza tăiată
Una dintre cele mai cunoscute metode de a repara maioneza tăiată este să o lași timp de 20 de minute până când iese surplusul de ulei la suprafață. Acesta trebuie luat separat, cu ajutorul unei lingurițe, și pus deoparte într-un alt vas. Peste maioneza tăiată se adaugă câteva picături de oțet sau zeamă de lămâie și se se amestecă totul din nou.
Rețetă de maioneză
Ingrediente:
- 2 gălbenușuri mari de ouă
- jumătate linguriță sare
- 2 linguri apă foarte rece
- 1 linguriță muștar
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 350 ml ulei
Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro
Mod de preparare:
Într-un robot de bucătărie cu lamă lată adaugă toate ingredientele în afară de ulei. Amestecă totul preț de 5-10 secunde, iar mai apoi adaugă foarte încet și treptat uleiul. Lasă totul la amestecat încă un minut, până când se încorporează uleiul. Ar trebui să obții o cremă consistentă, densă, gălbui-pai.
Chef Florin Dumitrescu a prezentat una dintre cele mai populare rețete de maioneză de casă, perfectă pentru ouă umplute sau pentru salată de boeuf.
„Se pun ouăle întregi într-un vas de mixer/blender, peste care se toară tot uleiul. Se introduce mixerul până la fundul vasului, se pornește mixerul și, timp de câteva secunde, se ține paleta în partea de jos. Când se va forma maioneza sub acesta și în părțile laterale, se ridică ușor, lăsând ca în fiecare centimetru să se îngroașe sosul. La final, se adaugă sarea, piperul proaspăt măcinat, muștarul și sucul de lămâie”, a spus Chef Florin Dumitrescu.