Piftia, cunoscută și sub denumirea de răcitură, se numără printre cele mai cunoscute produse tradiționale de la noi. Pentru un preparat desăvârșit trebuie să urmezi cu atenție câțiva pași foarte simpli și să folosești ingrediente de calitate. Află, în acest articol, când se pune gelatina în piftie și care este trucul cel mai des întâlnit pentru un preparat de nota 10.
Piftia este nelipsită de pe mesele de sărbătoare. Cu toate că nu foarte multe persoane o preferă, medicii sunt de altă părere în ceea ce privește consistența acesteia. Se pare că răcitura se numără printre cele mai cunoscute produse hipocalorice și dietetice care se consumă de regulă în zilele de sărbătoare.
„Piftia este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan.
Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafată (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă/întărește.
Când se pune gelatina în piftie
Pentru a prepara o piftie gustoasă și foarte bine închegată trebuie să respecți câteva trucuri folosite de gospodine.
Răcitura este bună atunci când se prinde suficient de bine, iar pentru acest lucru trebuie pregătită din supă din picioare, urechi și ciolane de porc.Colagenul este o substanță predominantă în aceste părți ale porcului, care sporește prinderea piftiei. Pe lângă acestea se mai adaugă și carne proaspătă, în special mușchi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Supa pentru piftie trebuie fiartă la o temperatură constantă pentru a fi la final limpede și foarte bine prinsă. Un secret pe care îl foloseau bunicile noastre este acela ca sarea să fie adăugată abia după ce toată compoziția a fiert.
Când se pune gelatina în piftie. După ce au pus toate ingredientele la fiert și au păstrat temperatura constantă, gospodinele adaugă și gelatina. Întreg pliculețul de gelatină se folosește doar atunci când gătești piftie de pasăre, nu și de porc sau vită.
Ce trebuie să faci pentru un preparat de nota 10
Pe lângă modul de preparare în sine, gospodinele sunt foarte atente și la felul în care aranjează răcitura în farfurii. De multe ori aceasta este ornată cu morcov, pătrunjel, ceapă verde sau castravete tăiat foarte mărunt.
Răcitura nu se pune niciodată la rece când încă este caldă! După ce a fost pusă în farfurii și ornată, trebuie să aștepți până când ajunge la temperatura camerei.
Rețetă tradițională de piftie- carne de curcan
Ingrediente:
- carne de curcan (piele, os, pulpă, spate, gât, osul pieptului)
- apă
- usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- sare
- zarzavat de supă: 1 ceapă, 1-2 morcovi, țelină
- gelatină alimentară (7-8 grame de gelatină la 500 de ml. de lichid)
Mod de preparare:
Se pun toate bucățile de curcan într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă rece. Oala se pune pe foc, iar după se colectează spuma formată.
Ulterior, se adaugă gelatina, foile de dafin, boabele de piper și zarzavatul. Se fierbe piftia până când carnea se desprinde de pe oase, iar cartilajele se înmoaie. În principiu, e nevoie de cel puțin 4-5 ore de fierbere la foc mic. Se lasă totul la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei se adaugă în frigider.