Totellini se află pe lista celor mai cunoscute și preferate preparate din câte există. Originare din regiunea nordică a Italiei, Bologna, tortellini au o istorie foarte interesantă și se pot servi cu o mulțime de alte preparate. Află, mai jos, cu ce se mănâncă totellini și care este cea mai savuroasă combinație
Totellini reprezintă un tip de pastă făinoasă, umplută la mijloc cu legume, brânză sau carne, iar mai apoi împachetate sub formă de cuburi sau pălării. Acestea sunt originare din Bologna, iar numele lor derivă din limba italiană torta și din dialectul bolognez „turtlen”. Află ce spun medicii nutriționiști despre consumul pastelor făinoase:
„În general, ca să fie clar, noi încercăm să ocolim mâncărurile cu indice glicemic mare.
Nu putem să le considerăm în aceeași cutiuță cum este și pâinea sau gogoșile sau alte produse din făină albă rafinată. Ele sunt mai bune, această e prima veste bună a zilei, că nu au un indice glicemic atât de mare.
Cine a inventat tortellini
Cele pe care le știm astăzi reprezintă formula finală a unor lungi tradiții culinare. Vincenzo Tanara descrie, în cartea sa intitulată „L'economia del cittadino in villa” și publicată în 1664, ca fiind „prăjiți cu unt”. Ulterior, în 1842, bibliograful francez Antoine Claude descrie o umplutură cu grăsime de vacă, gălbenușuri și parmezan.
O legendă spune că acest fel de mâncare a fost creat după ce un bucătar din Castelfranco Emilia, provincia Modena, s-ar fi îndrăgostit de Lucrezia Borgia, aflată în vizită la hanul lui.
Bucătarul ar fi tras cu ochiul pe gaura cheii, însă nu i-a putut vedea decât buricul, pe care l-ar fi reprodus apoi cu ajutorul aluatului.Rețeta pe care o folosesc italienii pentru tortellini este foarte simplă. Aceștia se prepară dintr-un un sfert de kilogram de făină, trei-patru ouă, sare şi umplutură după preferințe. Aluatul de paste se frământă bine, se lasă la frigider să se aşeze, iar mai apoi tras în foaie subţire.
Citeste si: Cum a descoperit CARTOFII PRĂJIȚI. „Noi am transformat cartoful prăjit în ceva nobil, de sine stătător“
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cu ce se mănâncă tortellini
Fiind făcute la bază din paste făinoase și umplute cu diverse produse după bunul plac, tortellini se pot consuma în aceeași manieră precum porțiile normale de paste.
După cum bine știm, pastele sunt foarte sățioase datorită carbohidraților, deci te vor ajuta să îți menții senzația de sațietate pentru mai mult timp. Nu le poți consuma, așadar, cu pâine, orez, cartofi sau alte alimente similare.
De obicei, tortellini se consumă cu diferiote sosuri, exact ca la pastele normale. Poți opta pentru cel de roșii, cu brânză pe deasupra, cu smântână, sos pesto sau alte asemenea.
Rețetă tortellini de casă
Ingrediente:
Pentru foaie:
- 200g făină
- 2 ouă
Pentru umplutură:
- 200 g ciuperci
- 1 albuș de ou bătut
- 200 g de urdă
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură pătrunjel proaspăt tocat
- 3 căței de usturoi
- 1 vârf de cuțit de piper
- nucșoară
Citeste si: Pizza- cum a luat naștere renumitul preparat. "După ce era consumată, se aruncau marginile”
Mod de preparare:
Pentru început, se pun ciupercile la fiert, iar mai apoi se scurg și se toacă mărunt. Se adaugă ulterior uleiul de măsline, usturoiul pisat, piperul, albușul de ou și urda. Amestecă foarte bine întreaga compoziție.
Din cele 2 ouă și 200 g făină se face un aluat pe care îl lăsăm învelit în folie alimentară pentru aproximativ 30-45 minute. Se întinde aluatul cu sucitorul și, pentru a evita o uscare rapidă, se acoperă imediat după cu o folie de plastic.
După aceea, tăiem aluatul în pătrățele cu latura de 3 cm, sau cercuri cu diametrul de 3 cm. Adăugăm puțină compoziție pentru a nu îngreuna închiderea, după care se pun pe un șervețel la uscat. Se poate adaugă și un praf de sare în compoziția de tortellini.