La fiecare sărbătoare tradițională sau masă festivă vom avea în meniu salata de boeuf, ornată cu maioneză, castraveți murați și măsline. Sunt multe modele pe care le poți pregăti pentru aceste platouri, iar dacă vrei să îi impresionezi pe cei dragi va trebui să urmezi câțiva pași foarte simpli.
Salata de boeuf nu este un preparat franțuzesc, așa cum mulți cred. Termenul de „boeuf” vine, într-adevăr, din limba fraceză și înseamnă vită, însă aceasta este o specialitate românească. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă. Pe de altă parte, sovieticii o numeau Salat Stolinchy.
Renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat, în secolul XIX, restaurantul Hérmitage, în mijlocul Moscovei. El este considerat inventatorul salatei de boeuf, care inițial conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar.
Modele creative pentru salata de boeuf de Paște
Salata de boeuf poate fi ornată în multe moduri. Pentru fiecare model poți folosi morcovi, roșii, castraveți murați, sfeclă roșie, creveți, ciuperci, parmezan, brânză, cașcaval, ouă, lămâi, verdețuri, nuci, ceapă, măsline, ardei gra (murat sau proaspăt) sau mazăre.
De obicei, gospodinele concep modele creative pentru salata de boeuf în funcție de sărbătoare sau de perioadă. De Crăciun, de exemplu, acestea fac din legume brăduți, cadouri, globuri și om de zăpadă din albușul de la ou. De Paște, fac modele de iepurași, ouă, flori sau modele tradiționale.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro
Rețeta clasică a salatei de boeuf
Ingrediente:
- 500 g rasol de vacă
- 400 g cartofi
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel.
- 200 g mazăre,
- 1 țelină mică.
- castraveciori și gogoșari acri
- 1/2 legatură pătrunjel verde.
- maioneză- după gust
- 100 g măsline
- 1 ou fiert
- muștar
Mod de preparare
Se pun la fiert cartofii și morcovii curățați și tăiați în cubulețe. Între timp, se taie fâșii carnea de vită fiartă, se toacă mărunt măruntaiele, pătrunjelul și oul fiert. Țelina se dă pe răzătoarea medie.
Când au fiert, cartofii și morcovii se dau prin apă rece și se taie cubulețe. Se amestecă toate cele de mai sus cu mazărea, într-un bol mare, încăpător, și se combină cu maioneza.
Pentru că suntem din ce în ce mai aproape de sărbătorile Pascale, multe gospodine aleg modele potrivite acestei perioade. Cu puțină creativitate și răbdare, poți face din castraveți murați, gogoșari și albușul de la ou diferite modele de flori sau ornamente tradiționale.
Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro
Rețetă de maioneză
Ingrediente:
- 2 gălbenușuri mari de ouă
- jumătate linguriță sare
- 2 linguri apă foarte rece
- 1 linguriță muștar
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 350 ml ulei
Mod de preparare:
Într-un robot de bucătărie cu lamă lată adaugă toate ingredientele în afară de ulei. Amestecă totul preț de 5-10 secunde, iar mai apoi adaugă foarte încet și treptat uleiul. Lasă totul la amestecat încă un minut, până când se încorporează uleiul. Ar trebui să obții o cremă consistentă, densă, gălbui-pai.
Chef Florin Dumitrescu a prezentat una dintre cele mai populare rețete de maioneză de casă, perfectă pentru ouă umplute sau pentru salată de boeuf.
„Se pun ouăle întregi într-un vas de mixer/blender, peste care se toară tot uleiul. Se introduce mixerul până la fundul vasului, se pornește mixerul și, timp de câteva secunde, se ține paleta în partea de jos. Când se va forma maioneza sub acesta și în părțile laterale, se ridică ușor, lăsând ca în fiecare centimetru să se îngroașe sosul. La final, se adaugă sarea, piperul proaspăt măcinat, muștarul și sucul de lămâie”, a spus Chef Florin Dumitrescu.