Printre nenumăratele bunătăți preparate de gospodine cu ocazia sărbătorilor pascale, se numără și preparatele din miel. Însă știați de ce se taie mielul de Paște?
Aflați din rândurile următoare care este mai exact semnificația mielului de Paște, care este motivul pentru care se taie mielul de Paște, dar și câteva aspecte legate de această Sfântă sărbătoare a Învierii Domnului.
Semnificația mielului de Paște
Sărbătorile pascale reprezintă pentru persoanele credincioase, momentele sfinte de preamărire a lui Dumnezeu dar și de înnoire spirituală.
La fel ca în fiecare an, credincioșii întâmpină sărbătorile principale și de înaltă simțire, precum Paștele și Crăciunul, cu o bucurie spirituală de nedescris.
Această sacrificare a mielului pascal, reprezintă jertfa adusă Mântuitorului de pe Golgota, pentru faptul că a adus eliberarea omenirii din robia păcatului. Atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, este prezentă această jertfă a mielului pascal, fapt ce confirmă legătura dintre cele două Testamente.
În cazul evreilor, sărbătoarea Paștilor reprezintă trecerea din robia egipteană la libertate. În cazul acestora, semnificația mielului de Paște constă în faptul că la acea vreme, egiptenii au refuzat să-i elibereze pe iudei din robie, ceea ce l-au determinat pe Dumnezeu să trimită asupra acestora 10 plăgi. Pentru a-i feri pe iudei de această pedeapsă, le-a fost poruncit să sacrifice un miel și să ungă cu sângele lui, pragurile ușilor și ferestrelor.
Astfel, în ziua de 14 aprilie, fiecare familie iudaică a sacrificat un miel, pe care l-au mâncat cu pâine nedospită și ierburi amare. Lucrurile s-au schimbat puțin de la jumătatea secolului al VII-lea i. Hr., atunci când Paștele a devenit o sărbătoare care se oficia doar în templul din Ierusalim. De atunci, mielul nu mai era sacrificat de capul familiei, ci doar de un preot, iar sângele mielului era folosit doar pentru stropirea altarului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: De unde vine Sfânta Lumină de Paște și cum ajunge în casele noastre
De ce se taie mielul de Paște
În cazul creștinilor, Sfintele Paști reprezintă o trecere de la moarte la viață, în comparație cu semnificația evreilor, atunci când sărbătoarea pascală era considerată o eliberare din Egipt.
Chiar în Denia Prohodului este menționat faptul că: „ Coasta Ți-au împuns, mâinile Ți-au pironit, Stăpâne și cu rana Ta din coastă ai vindecat neînfrânarea mâinilor strămoșilor".
Mielul jertfit și mâncat de evrei când era sărbătorit Paștele, era la acea vreme o prefigurare a Mielului lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii, dar totodată și oferă hrană pentru viața veșnică.
Sfântul Apostol Pavel îndeamnă toți creștinii să sărbătorească Paștele într-o nouă perspectivă, mai exact astfel: „ Iată Hristos, Pastile nostru, S-a jertfit pentru noi; să prăznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al vicleșugului, ci cu azimile curăției și ale adevărului".Prin urmare, creștinii nu sunt obligați să taie mielul de Paște, ci mai degrabă să depună tot efortul pentru a se împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, în cadrul Sfintei Liturgii.
Citeste si: Când poți să te împărtășești de Paște și care este semnificația acestui ritual
Paștele ortodox 2022
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine. Prin intermediul acestei sărbători pascale, este comemorată Învierea lui Iisus Hristos, care a avut loc în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. În timpul Cinei cea de taină, Iisus s-a pregătit atât pe el, cât și pe discipolii săi, pentru moartea sa, în timpul Cinei. Moment în care a identificat pâinea ca fiind corpul său, iar vinul, ca sângele său.
În funcție de zonă, masa tradițională de Paște este alcătuită în general, de către creștinii români din următoarele preparate: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, cozonac, pască cu brânză, dar și nelipsitele ouă roșii.
Citeste si: Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile acestei sărbători