Cum alegi perna pentru un somn odihnitor: 5 reguli de aur

Cum alegi perna pentru un somn odihnitor: 5 reguli de aur
Cum alegi perna pentru un somn odihnitor: 5 reguli de aur

Perna este un accesoriu de care depinde confortul nostru în timpul somnului sau atunci când pur și simplu vrem să ne odihnim și să urmărim programele preferate ori să petrecem timp lecturând. Dorim să venim în sprijinul tău și îți prezentăm cinci reguli importante de care trebuie să ții cont atunci când alegi perna.

1. Fermitatea

Aceasta este un factor esențial în alegerea pernei ideale și are legătură cu materialele umpluturii pernei. Unele sunt mai moi, alte perne cu fermitate medie sunt intermediare, și mai există pernele dure. Depinde de preferințele tale pe ce tip de pernă te simți cel mai confortabil.

Există perne a căror umplutură este de proveniență naturală, cum sunt cele pentru care se folosesc pene și fulgi, lâna, mătasea, inul. De regulă, pernele cu umplutură naturală au fermitate redusă, adică sunt mai moi și își modifică ușor forma atunci când se pune presiune pe ele, în funcție de poziția pe care o adopți în timp ce dormi.

Cele cu umplutură pe bază de fibre siliconizate prezintă un grad mai ridicat de elasticitate față de cele din materiale naturale. Cele care sunt umplute cu latex sau spumă cu memorie sunt cele cu un grad ridicat de fermitate. Acestea din urmă se mulează pe forma capului și oferă o susținere înaltă.

2. Poziția adoptată în timpul somnului

O altă regulă extrem de importantă pe care să o ai în vedere se referă la faptul că trebuie să alegi perna în funcție de poziția pe care o adopți în timpul somnului. Există perne înalte și joase, fiecare putându-se plia pe necesitățile persoanei. 

Pernele înalte sunt adecvate persoanelor care au nevoie de o susținere crescută atunci când dorm pe o parte. Acestea se caracterizează prin faptul că au rolul de a crea o distanță între cap și nivelul saltelei, sporind confortul.

Cele care obișnuiesc să doarmă pe spate sunt avantajate de o pernă cu fermitate crescută și cu înălțime mare, pentru a contribui la alinierea corectă a gâtului și capului. Pernele create cu spumă de memorie sunt alegeri foarte inspirate în acest sens. Persoanele care dorm pe burtă și cele care își schimbă frecvent poziția în timpul somnului necesită o pernă joasă sau medie, preferabil hipoalergenică. 

3. Durabilitatea

Ține cont de regula durabilității atunci când optezi pentru perna de dormit. În general, se recomandă să optezi pentru perne cât mai rezistente în timp. Cele de calitate înaltă se pot menține în condiții optime chiar și până la cinci ani, cum sunt, de exemplu, cele umplute cu pene și puf de gâscă.

Acordă atenție și husei. Un înveliș din materiale rezistente și cu imprimeuri care nu se iau la spălat va contribui la menținerea pernei în condiții excelente pentru cât mai mult timp. 

4. Forma

Aceasta este deosebit de importantă, deoarece are un aport în privința nivelului de confort. Persoanele care nu au probleme de sănătate pot alege o pernă în stil clasic, deoarece le va facilita somnul. 

În schimb, cele care se confruntă cu diverse afecțiuni sunt avantajate de perna anatomică, întrucât este creată anume pentru a contribui la ameliorarea afecțiunilor de natură cervicală.

5. Mărimea pe care o are perna

O altă regulă de alegere a pernei constă în dimensiunea acesteia. Se recomandă să alegi mărimea ei în funcție de tipologia corpului tău. De pildă, o persoană cu umerii lați va avea un confort sporit atunci când va alege o pernă de mari dimensiuni.

Pe de altă parte, o persoană minionă se va simți în largul său mai degrabă pe o pernă de mărimi reduse. Ideea care stă în spatele acestei reguli are legătură cu susținerea umerilor: o pernă aleasă în funcție de mărimea trupului oferă un suport adecvat.

Aceste reguli te vor ajuta să găsești perna potrivită pentru tine. Ține cont de sfaturile noastre și te vei bucura de momente relaxante și odihnitoare, în confort sporit!



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies