Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest an

Izvorul Tamaduirii 2022
Izvorul Tamaduirii 2022

Află când pică Izvorul Tămădurii în calendarul ortodox și ce tradiții și obiceiuri ar trebui să respecți. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Izvorul Tămădurii este una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe. În calendarul bisericesc, aceasta este însemnată în vinerea din Săptămâna Luminată, mai exact perioada dintre Duminica Învierii lui Iisus Hristos și Duminica Tomnii, sau prima duminică după Înviere. Iată când pică Izvorul Tămăduirii 2022.

Citeste si: Cât timp se bea Agheasma Mare, cunoscută sub numele de "Apă sfințită de Bobotează"

Izvorul Tamaduirii 2022
Izvorul Tamaduirii 2022[Sursa foto: PixaBay]

Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică această sărbătoare în calendarul ortodox

Creștinii sărbătoresc această zi ce amintește de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradițiilor, Maica Domnului i-ar fi descoperit împăratului Leon cel Mare, înainte de a ajunge la tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Așadar, sărbătoarea este închinată Maicii Domnului și face parte din seria sărbătorilor mici, închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Anul acesta, Izvorul Tămăduiri 2022 se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022.

De asemenea, sărbătoarea amintește și de Vinerea Mare. Maica Domnului, care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, se arată acum drept izvor de nădejde și de vindecare a bolilor. Credincioșii care se duc la Sfânta Liturgie din ziua praznicului Izvorul Tămăduirii își iau aghiasmă, apă sfințită pe care o folosesc la stropirea grădinilor, caselor și ogoarelor.

În unele părţi din ţară, preoţii sunt cei care merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.

După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Sărbătoarea Sfântulului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Cine a fost acest sfânt

Izvorul Tamaduirii 2022
Izvorul Tamaduirii 2022[Sursa foto: PixaBay]

Izvorul Tămăduirii- Tradiții și obiceiuri

În unele zone din țară, tinerii adolescenți obișnuiesc și astăzi să facă legământul juvenil (în casă, grădini sau în jurul unui copac înflorit).

În tradiție se mai spune că cei care suferă de boli și respectă ritualul apei sfințite din ziua praznicului, se vor înzdrăveni.

De asemenea, în popor se ține cont că în această zi apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate, iar zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor sursa.

Izvorul Tămăduirii 2022. În această zi de sărbătoare, femeile nu au voie să spele haine, să facă curat în casă, să calce sau să croiască îmbrăcăminte. Se spune în bătrâni că toate aceste lucruri făcute în ziua sfântă nu vor fi de folos și nu se vor termina niciodată.

Conform tradițiilor și obiceiurilor, gospodarii stropesc cu apă sfințită vitele de povară, pentru a fi sănătoase și puternice la muncile agricole. De asemenea, se stropesc cu apă sfinţită grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. În popor se spune că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.  

Citeste si: Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile acestei sărbători

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Izvorul Tamaduirii 2022
Izvorul Tamaduirii 2022[Sursa foto: PixaBay]

Izvorul Tămăduirii 2022- Rugăciunea scurtă a Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii 2022. Rugăciunea  scurtă a maicii Domnului Izvorul Tămăduirii trebuie spusă dimineața.

„Izvorăşte-mi acum, Izvorule, Fecioară de Dumnezeu Născă­toare, dându-mi darul cuvântu­lui, ca să laud izvorul tău, care izvorăşte viaţă şi har credincioşilor; că tu ai izvorât pe Cuvântul Cel într-un ipostas.

Locaş de tămăduire mai presus de fire se arată tuturor biserica ta cea sfântă, Fecioară! Că din moarte vădită ridică lămurit pe credincioşii care aleargă la dânsa şi izvorăşte tuturor mângâierea cea din belşug.

Din ceruri reverşi nouă daruri fără împuţinare, ceea ce eşti cu adevărat una; căci pe cel orb îl faci să vadă lumina, prin tina cea nouă, strigând tu de sus către Leon, mai presus de gând.

Bucură-te, Mărie, bucură-te, ceea ce eşti lauda de obşte şi cin­stită a neamului omenesc! Că Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă.

Amin!”



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce nu se poate mânca de Ziua Crucii

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies