Fasolea face parte din categoria celor mai consumate preparate, deși provoacă frecvent balonare. Însă știați cum o puteți prepara pentru a evita acest lucru?
Aflați din rândurile următoare care sunt motivele pentru care fasolea balonează, dar și care sunt beneficiile consumului de fasole pentru organism. În plus, descoperiți și care este modalitatea prin care fasolea nu va mai provoca balonare.
De ce balonează fasolea
Fasolea reprezintă unul dintre alimentele care conține o serie de compuși. Acești compuși sunt cei care provoacă senzația de stomac încărcat, balonare și inclusiv neplăcutele gaze.
- Fasolea conține așa numiții „inhibitori ai enzimei”. Aceștia sunt produși de pancreas și au un rol important în digestia alimentelor. Fasolea este cea care rupe legăturile din proteine, în special pe cele din aminoacizii arginină și lizină.
- Fasolea conține și carbohidrați. Sistemul nostru digestiv descompune acești carbohidrați (oligozaharide) foarte greu. Aceștia conțin între 2-8 legături între ele.
- În special, bacteriile pe care le conține fasolea sunt cele care duc la fermentația acesteia în stomac, urmând ca acestea să ducă și ele la balonare și gaze.
Se presupune faptul că aceste gaze sunt cauzate de momentul în care noi înghițim aer, în timp ce consumăm acest fel de mâncare, iar cum aerul pe care îl inspirăm conține oxigen și nitrogen, acesta face parte dintre cei mai nesemnificativi factori care cauzează balonarea. Gazele fiind formate din hidrogen, dioxid de carbon și metan.
Citeste si: Cele mai bune rețete cu avocado
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Beneficii ale consumului de fasole
- Fasolea conține jumătate din doza zilnică recomandată de fibre, pe 100 de grame de fasole, o treime din doza zilnică recomandată de proteine, pe 100 de grame și mai mult de o treime din necesarul zilnic de acid folic, pe 100 de grame.
- Fasolea nu îngrașă, având doar 347 kcal pe 100 de grame. Trebuie să se țină cont totuși ca aceasta să nu fie consumată cu pâine sau cartofi. În caz contrar, numărul de kcal va crește semnificativ.
- Consumul regulat de fasole previne ateroscleroza, înfundarea vaselor sanguine cu grăsimi, iar totodată scade și riscul de boala coronariană, de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.
- Fasolea este recomandată persoanelor înaintate în vârstă, datorită faptului că dețin un conținut bogat de magneziu și are efect anti-inflamator, luptând împotriva îmbătrânirii.
Citeste si: Ce se poate vizita în LEFKADA. Care sunt cele 7 obiective turistice pe care merită să le vizitezi
Ce ingredient trebuie pus în mâncarea de fasolea pentru a nu te balona
Pentru ca fasolea să nu mai creeze balonare, aceasta trebuie să fie gătită într-o anumită modalitate.
- Tot ce trebuie să faceți este să așezați fasolea într-un vas cu apă, cu cel puțin 3 ore înainte de a o prepara. Se recomandă chiar și cu o zi înainte, dacă nu doriți să o gătiți în ziua respectivă. Astfel, fasolea va fierbe și mai repede dacă este ținută în apă peste noapte.
- Este recomandat să fierbeți fasolea în mai multe ape. În prima apă ar trebui să fie fiartă timp de aproximativ 30 de minute, pentru ca mai apoi apa să fie aruncată, pentru a se adăuga alta. Repetați acest proces, până în momentul în care boabele de fasole se vor înmuia. De câte ori este necesar, veți schimba apa la fiecare 30 de minute.
- Cu cât fasolea se înmoaie mai greu, cu atât există șanse mai mari să ne balonăm, astfel încât, va avea nevoie de mai multe ape schimbate. Prin urmare, apa în care fierbe fasolea trebuie schimbată de mai multe ori. La ultima fierbere se aruncă toată apa sau aproape toată apa, iar acela este momentul în care o puteți condimenta, ulterior servi.
- O altă tehnică pentru a evita balonarea, iar în același timp pentru a reduce semnificativ timpul de fierbere al fasolei, constă în fierberea apei pe care o vom turna peste fasolea uscată. Aceasta se va lăsa timp de aproximativ o oră la înmuiat.
Citeste si: Importanța și beneficiile unei alimentații sănătoase
Sfaturi pentru a preveni balonarea
- Fasolea se înmoaie în apă, timp de 12 ore înainte de consum, pentru a ajuta fasolea să dizolve amidonul. Acesta este cel care cauzează probleme gastro-intestinale.
- Fibrele nedigerabile din fasole sunt cele care provoacă balonarea, în cazul în care tractul digestiv nu este pregătit pentru a le digera. Acest aspect poate însemna faptul că obișnuiți să consumați fasole destul de rar, prin urmare, ar trebui să încercați să le introduceți treptat în alimentație.
- Consumați fasolea cu lichid, beți suficientă apă după ce le consumați. Prin urmare, aceasta este modalitatea prin care fasolea nu va mai balona atât de mult.
- Prelungiți timpul de fierbere al acesteia.
Citeste si: Importanța și beneficiile unei alimentații sănătoase