Suntem generatia post comunism si, in copilaria si adolescenta noastra, am fost private de informatie, pana ce s-a stabilizat piata.
Obiceiuri toxice in relatia de cuplu, care par a fi normale. Suntem generatia post comunism si, in copilaria si adolescenta noastra, am fost private de informatie, pana ce s-a stabilizat piata si globalizarea s-a resimtit si in Romania. Ce inseamna asta? Inseamna ca am invatat constiincioase chimie si biologie si matematica si istorie, insa nimeni nu ne-a invatat concepte sanatoase de familie si cum sa construim o relatie amoroasa care sa ne aduca implinire.
Daca in trecut nu se vorbea despre cum ar trebui sa fie o relatie sanatoasa si infloritoare, ei bine astazi se vorbeste mult. Este destul de usor sa iti dai seama daca relatia in care te afli este potrivita, intrucat ar trebui sa iti ofere sentimente de fericire, iubire, respect, protectie.
Un subiect des comentat este relatia toxica. Cum arata aceasta? Ei bine, poate varia in particularitati de la caz la caz insa orice relatie toxice imprima un sentiment de nesiguranta, instabilitate si pare ca ar fi un camp de batalie. Iti prezentam in continuare cateva semne ale unei relatii toxice. Daca te regasesti in mai mult de 3 dintre acestea, ar trebui sa te opresti si sa iti analizezi relatia si viitorul acesteia.
Te astepti ca partenerul tau sa te “repare”
Tu esti cea care trebuie sa se repare de traumele trecutului si, daca nu reusesti singura, o poti face cu ajutorul unui psiholog. Partenerul tau nu este psihologul tau. Este persoana cu care iti imparti viata si cu ajutorul careia construiesti un viitor. Sprijinul lui emotional este evident important, insa nu el este cel care trebuie sa te repare pe tine.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Esti corecta pana la punctul de militarie
Corectitudinea este o calitate admirabila, bineinteles. Insa in multe relatii “dreptatea” arata foarte mult precum tinerea unui scor. Si daca ajungeti sa fiti mai concentrati pe mentinerea punctajului decat pe pastrarea unei relatii sanatoase, atunci gresiti amandoi.
Crezi ca el este jumatatea ta
Declaratii de genul „Tu ma completezi” sau „Tu esti jumatatea mea”, „Fara tine nu ma simt completa” reprezinta o gandire gresita. Nimeni, absolut nimeni, nu poate trai o viata libera si implinita avand convingerea ca are nevoie de altcineva care sa-i intregeasca.
Cearta aprinsa inseamna pasiune
Nu, nu si iar nu. Cearta aprinsa nu inseamna decat un singur lucru: sansele ca relatia sa reziste sunt mici. Sexul pasional dupa o cearta puternica apare doar in filme. In realitate, cearta puternica aduce indispozitie majora pentru ambii parteneri si poate strica chiar si pe celelalte planuri prin lipsa de concentrare. Adevarul este ca dragostea trebuie sa fie blanda.
Citeste si: Cand e mai bine sa nu te casatoresti