Socata este una dintre băuturile cel mai des consumate în sezonul cald, pentru a ne oferi un plus de răcorire. Însă știați de ce iese uneori tulbure?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact beneficiile consumului de soc, dar și care este motivul pentru care uneori, socata iese tulbure. În plus, descoperiți și două rețete de socată, numai bune de preparat pentru sezonul cald.
Beneficiile consumului de soc
Florile parfumate ale socului se pot transforma în remedii cu adevărat eficiente pentru combaterea mai multor afecțiuni.
Datorită substanţelor active (volatile, taninuri, mucilagii) pe care le conține această plantă, socul poate preveni inflamaţiile şi le poate trata. De asemenea, socul reglează tranzitul intestinal, reduce durerile reumatice, ajută în caz de cistite, afecţiuni respiratorii (astmul) şi în combaterea infecţiilor de tipul furunculelor şi abceselor, datorită acţiunii antiseptic pe care o deține.
Fiind una dintre cele mai puternice plante depurative, cicatrizante și diuretice, socul poate combate infecțiile la nivelul plămânilor și poate stimula sistemul imunitar.
Este totodată și o plantă care deține o cantitate bogată de acizi grași Omega-3 și Omega-6, taninuri, potasiu, mucilagii, fenoli și flavonoide, acid folic, antocieni, vitaminele C și A, fiind recomandată în caz de psoriazis, rinită alergică și alte astfel de probleme.
Prin intermediul florilor de soc, acestea pot preveni anumite boli de inimă și totodată pot reduce considerabil nivelul de colesterol. Sunt benefice și în caz de infecții urinare, răceli, reumatism și constipație.
Citeste si: Cu ce se mănâncă APIO
De ce iese tulbure socata
Socata se prepară în diverse moduri, în funcție de zona din care provine, atât din florile proaspete de soc, dar și din cele uscate. Gospodinele de pretutindeni sunt cele care obișnuiesc să prepare această băutură, mai ales atunci când florile sunt proaspete.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Așa cum în fiecare zonă în care este preparată, există anumite obiceiuri, cu siguranță există și câteva reguli care trebuie respectate, pentru ca socata să iasă cu
Cu toate acestea, există uneori riscul ca socata să iasă tulbure. De ce? Din cauza faptului că majoritatea dintre noi, obișnuim să spălăm frunzele de soc după ce le-am cules. Cu toate acestea, odată cu praful de pe flori, se duce și polenul care este aromat și parfumat. Prin urmare, ar trebui să renunțăm la acest obicei, pentru a ne bucura de o socată delicioasă.
Citeste si: Cum slăbești 6 kilograme în 7 zile cu dieta cu supă de varză
Care este trucul pentru cea mai bună socată
Rețetă tradițională de Socată cu lămâie
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : un borcan de sticlă (de aproximativ 4 litri), 10 flori de soc mari, 300 g zahăr, 4 lămâi zemoase și 3 litri de apă.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a pune zahărul și sucul de la două lămâi, în borcanul de sticlă. Apoi turnăm un litru de apă și amestecăm cu o lingură, până în momentul în care zahărul s-a dizolvat. Adăugăm apoi și florile de soc și celelalte două lămâi tăiate în felii mai subțiri.
Turnam apa, până când se umple borcanul și îl acoperim cu o farfurie care să acopere gura borcanului. Apoi vom muta borcanul afară, la soare. Se recomandă ca măcar o dată pe zi să amestecați în socată, pentru a se vântura florile și feliile de lămâie. În funcție de temperatura de afară, socata poate să fie gata în 2-4 zile. O puteți gusta după două zile, pentru a decide dacă mai trebuie lăsată sau nu.
Când ați decis că este gata, puteți strecura conținutul borcanului și puneți socata în sticle pe care le puneți în frigider. Se poate servi rece și rezistă la frigider 3-4 zile. Poftă bună!
Rețetă de Socată cu boabe de orez
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 12-14 flori mari de soc, 10 litri de apă minerală plată, 4 lămâi, 1 kg de zahăr brun, 10-12 boabe mari de orez pentru fermentație și câteva frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să puneți într-un borcan de 10 litri sau de 5 litri, cele 14 flori de soc împărțite în mod egal, peste care veți adăuga câte 5 litri de apă şi lămâile tăiate felii și stoarse.
Apoi borcanul se acoperă şi se lasă o zi. Abia următoarea zi se pune zahărul și boabele de orez și se amestecă bine, apoi se acoperă iar borcanul și se mai lasă la fermentat încă 3-4 zile. Puneți capac la borcan, însă nu îl închideți complet pentru a le lăsa să „respire”. În aceste trei zile trebuie să mai amestecați socata de cel puțin două ori pe zi.
În momentul în care apa devine gălbuie și mirosul este plăcut, înseamnă că socata noastră este gata de consumat. Se poate servi rece și îi puteți adăuga și 2-3 frunze de mentă proaspătă. Poftă bună!
Citeste si: Alimente care îți dau senzația de sațietate