De la ce vârstă se pune copilul în scaun auto

scaun auto pentru copil
De la ce vârstă se pune copilul în scaun auto

Scaunul auto reprezintă cel mai sigur mod de a transporta un copil. Însă știați care este vârsta potrivită pentru a-l pune într-un scaun auto?

Aflați din rândurile următoare care este vârsta de la care copilul trebuie să fie pus într-un scaun auto, în timpul transportului cu mașina, dar și până la ce vârstă ar trebui ca acesta să rămână poziționat în scaunul auto. În plus, descoperiți și care este momentul în care acesta va putea sta în dreapta șoferului.

 

De la ce vârstă se pune copilul în scaun auto

Siguranța copilului este cea mai importantă, mai ales atunci când este transportat cu mașina. Tocmai din acest motiv, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru fiecare părinte în parte. Acest lucru este subliniat și în Legislația României care a adus modificări Codului Rutier prin Hotărârea Guvernului nr 11/2015 ce a intrat în vigoarea începând cu 14 februarie 2015. 

În primele luni de viață ale copilașului, acesta este de obicei transportat doar în scoică.

Din momentul în care bebelușul va putea sta singur, fără ajutor din partea părinților, în poziția șezândă, abia de atunci va putea să fie transportat într-un scaun auto special, adaptat nevoilor și vârstei sale.

Această schimbare de la transportul bebelușului în scoică, la scaunul auto, are loc în jurul vârstei de aproximativ 7-8 luni. Conform legislației în vigoare, până la vârsta de 3 ani (până când va atinge înălțimea de 1,35 m) bebelușul trebuie să fie transportat doar în mașini care sunt pregătite cu sisteme de siguranță, precum sunt scaunele speciale pentru copii,

omologatul, împreună cu centurile. Bineînțeles că acesta va sta strict pe bancheta din spate, iar pe întreaga durată a transportului, tot până la vârsta de 3 ani, micuțul trebuie să fie supravegheat de un adult, bineînțeles, altul din mașină, decât conducătorul auto.

de la ce varsta se pune copilul in scaun auto

Citeste si: Scaunul auto pentru copil, nelipsit in dotarea masinii

 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaun auto

Legea nu specifică o vârstă anume, ci mai mult se ghidează după înălțimea minimă până la care copilul este obligat să se afle într-un scaun auto. Ținând cont că s-a menționat înălțimea de 135 de cm, ar trebui să fie atinsă cu aproximație de către un copil, după vârsta de 7 ani.

De asemenea, legea menționează și că până la vârsta de cel puțin 2 ani, ideal până la vârsta de 4 ani, scaunul copilului ar trebui poziționat cu spatele în sensul invers al direcției de mers. Abia după ce copilul a atins înălțimea de 135 de cm sau chiar a depășit-o, poate circula direct așezat pe banchetă, însă în continuare pe bancheta din spate a mașinii.

Totodată, se poate întâmpla ca în lege să existe o excepție. Aceasta are loc în situațiile în care părinții circulă cu copii lor, în taxiuri. Doar atunci nu este obligatorie prinderea copiilor într-un scaun auto, deși este un lucru destul de periculos.

În ceea ce privește siguranța, se recomandă să se țină copilul într-un scaun auto și după ce va atinge înălțimea de 135 de cm, bineînțeles, dacă acest lucru nu-i va aduce un disconfort acestuia.

Acest lucru se recomandă, datorită faptului că gradul de siguranță este mult mai ridicat în cazul unui copil care se află într-un  scaun auto, care susține între 15 și 36 kg, decât în cazul unui copil care stă liber pe bancheta din spate a mașinii.

pana la ce varsta trebuie pus copilul in scaun auto

Citeste si: Bebeluș la bord: ghid de cumpărare a unui scaun auto pentru copil

 

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Începând cu ce vârstă poate sta copilul pe scaunul din dreapta șoferului 

Locul din dreapta șoferului poate să fie ocupat de către un copil doar atunci când atinge înălțimea de 150 de cm, la vârsta de aproximativ 12 ani. Însă acest lucru este permis doar dacă sunt cu fața către direcția de mers, nu cu spatele și nu într-un scaun auto.

În caz contrar, atunci când copilul nu a ajuns la această înălțime de 150 de cm, locul din dreapta șoferului poate să fie ocupat numai de copii așezați într-un scaun auto, care să fie îndreptat invers direcției de mers. Un lucru important în această situație, ține de airbag, care trebuie să fie închis obligatoriu.

Se recomandă totuși, ca scaunul să fie montat pe scaunul din dreapta șoferului, doar în cazurile în care nu se poate monta pe bancheta din spate. Excepție se poate face doar în cazul în care este prezentă o condiție medicală specială, care împiedică transportarea copilului conform acestor cerințe menționate. Doar în acest caz, însoțitorul copilului trebuie să dovedească, cu un înscris medical, în cazul în care este cerut de către un organ al legii.

Indiferent de tipul de  scaun auto  pe care alegeți să îl utilizați, acesta trebuie să fie instalat exact așa cum trebuie, iar copilul trebuie să fie asigurat cu centuri de siguranță ale scaunului sau ale mașinii. Orice abatere de la aceste prevederi legate, pot fi sancționate. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că siguranța copiilor voștri este prioritară pentru voi și realizată în condiții optime si corecte.

cand poate sta copilul pe scaunul din dreapta soferului

Citeste si: Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaun auto. Vezi ce spune Legislația Rutieră



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

20 nume de fete cu semnificație puternică

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies