Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci! Anunțul făcut de Ministerul Finanțelor

Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci!
Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci!

Ministerul Finanțelor a publicat, luni, un proiect de ordonanță de urgență ce presupune amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă maximă de nouă luni.

Proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor presupune amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă maximă de nouă luni.

Citeste si: Veste bună pentru milioane de români! Se dau 700 de lei de persoană

Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci!
Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci![Sursa foto: Unsplash]

Românii și-ar putea amâna rata la bancă!

Actul normativ publicat de reprezentanții Ministerului Finanțelor are în vedere crearea unor facilități în ceea ce privește plata ratelor și dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderilor mici

şi mijlocii, profesiile liberale şi cele care se exercită în baza unor legi speciale.

„În contextul în care, pe fondul unei creşteri accelerate a preţurilor pentru produsele energetice şi, implicit, a cheltuielilor cu utilităţile înregistrate la nivel companiilor şi gospodăriilor, ne confruntăm concomitent şi cu criza generată de invazia militară a Rusiei în Ucraina, pentru limitarea riscurilor de majorare a restanţelor faţă de furnizori, stat şi bănci şi încetinirea fluxurilor monetare din economie, cauzate de manifestarea unei crize temporare de lichiditate la nivelul debitorilor, cu efecte negative asupra întregii activităţi economice, este necesară intervenţia statului în vederea

protejării interesului general public prin amânarea la plată pe o perioadă determinată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare unor anumite categorii de debitori.”, transmit reprezentanţii MF.

Proiectul de lege se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de această criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

„Obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni”, se arată proiectul de OUG.

Citeste si: Cresc salariile începând cu iulie 2022. Ce decizie a luat Guvernul și care este anunțul premierului Nicolae Ciucă

Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci!
Românii și-ar putea amâna plata ratelor la bănci![Sursa foto: Unsplash]

Ministrul Finanţelor: „Amânarea este bine să o faci atunci când eşti în incapacitatea de a plăti ratele”

În luna aprilie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu anunţa că măsura privind amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză.

De asemenea, oficialul a arătat că sistemul bancar este deschis la refinanţări şi chiar la amânări voluntare a plăţii ratelor.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

„Rămâne în analiză.(...) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanțăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară.

Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC.

Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă şi a-şi refinanţa un credit imobiliar sau ipotecar, a-l duce pe IRCC. Există o astfel de soluţie, există de altfel soluţii de restructurare a creditelor, până ajungem la amânare. Pe de altă parte, de ce a rămas în analiză acest proiect este faptul că are un cost de finanţare destul de mare ulterior şi ar putea să fie puţin mai toxic pentru cel ce amână, în contextul în care nu am stabilizat inflaţia şi creşterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare şi vei plăti şi acel capital amânat şi dobânzile amânate”, a explicat Adrian Câciu în aprilie.

Mai mult decât atât, oficialul a declarat că măsurile luate rămân în analiză, asta pentru că există un context care obligă la adaptare, „şi atunci nu înseamnă pur şi simplu să bagi o măsură în sertar ca şi cum nu ar fi existat”.

„Ai avut această soluţie, o păstrezi acolo şi vezi atunci când poţi sa intervii cu ea dacă e necesar să intervii cu ea”, a punctat ministrul.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Veste bună pentru femeile ieșite la pensie! Vor primi mai mulți bani începând cu 20 iunie. Ce categorii trebuie să îndeplinească?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies