Majoritatea persoanelor se odihnesc în zilele de sărbătoare mare, însă altele nu. Știați care este însă motivul pentru care nu este bine să spălăm în aceste zile?
Aflați din rândurile următoare care este motivul pentru care nu este deloc bine să speli în zilele de sărbătoare, dar și care sunt alte obiceiuri care se urmează cu strictețe în astfel de zile de sărbătoare mare. În plus, descoperiți și ce scrie mai exact în Biblie, dar și care este părerea unui preot, despre acest subiect. Veți putea afla și care sunt zilele în care nu se spală.
De ce nu este bine să speli în zilele de sărbătoare
În fiecare zi din an există sfinți a căror sărbătoare este pomenită. În funcție de importanța acestora, în calendarul creștin ortodox, acestea sunt marcate fie cu cruce neagră, fie cu cruce roșie. Cu toate acestea, în zilele în care există cruce roșie, acestea sunt considerate nelucrătoare, timp dedicat odihnei.
Pe lângă acest aspect, creștinii respectă cu strictețe și alte credințe. Printre acestea se numără și faptul că nu spală, nu calc, nu cos sau nu mătură. Deși sunt obiceiuri urmate de sute de ani, puține persoane cunosc adevăratul motiv pentru care acestea există.
Prin urmare, explicația constă în faptul că Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în cea de-a șaptea zi s-a odihnit, iar de atunci, până în prezent, duminica este considerată zi de odihnă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Calendar ortodox 24 iulie 2022. Ce sărbătoare este duminică?
Ce scrie în Biblie și ce spun preoții despre această interdicție
Așa cum am menționat anterior, toate zilele considerate a fi de odihnă se regăsesc în calendarul creștin ortodox sub semnul crucii roșii.
Astfel încât, conform credinței, se spune că este păcat să muncim în zilele de duminică și să spălăm în zilele cu cruce roșie.„ Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine ” (Ieşire, 20, 8-11).
De aceeași părere este și preotul Gabriel Gârdan, cel care a mai vorbit despre consecințele nerespectării acestor credințe și a declarat că persoanele care nu țin cont de aceste sărbători cu cruce roșie, riscă pedepse importante: „ Dumnezeu, Maica Domnului şi sfinţii nu sunt slujitori ai răului şi nu îl produc în viaţa noastră. Ei sunt însufleţiţi de iubire şi vor să ne însufleţească şi pe noi.
Citeste si: Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie
În ce zile din 2022 nu se spală rufe
- 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare
- 6 ianuarie 2022- Boboteaza
- 7 ianuarie 2022- Sfântul Ioan Botezătorul
- 30 ianuarie 2022- Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
- 2 februarie 2022- Întâmpinarea Domnului
- 25 martie 2022- Buna Vestire
- 24 aprilie 2022- Învierea Domnului, Sfintele Paști
- 25 aprilie 2022- A două zi de Paște, Sfântul Gheorghe
- 26 aprilie 2022- A treia zi de Paște
- 12 iunie 2022- Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile
- 15 august 2022- Adormirea Maicii Domnului
- 29 august 2022- Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
- 8 septembrie 2022- Nașterea Maicii Domnului
- 25 decembrie 2022- Nașterea Domnului, Crăciunul
Citeste si: Trucul care te scapă de mirosul neplăcut din baie
Tradiții și superstiții
- Oamenii care trăiesc în mediul rural, respectă cu strictețe aceste tradiții, dar și altele care s-au transmis din generație în generație. Astfel încât, se spune că de Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să dai cu mătura, deoarece se spune că vei alunga norocul, având parte de necazuri.
- Totodată, se spune și că zgomotul provocat de matură, îi deranjează pe cei morți.
- În plus, zilele de Luni, Miercuri, Joi şi Duminică sunt considerate zile cu noroc iar Marţea, Vinerea şi Sâmbăta aduc ghinion.
Citeste si: Vremea 15 iulie 2022. Ce temperaturi se vor înregistra în toată țara