Dermatita seboreică este o afecțiune des întâlnite a pielii care afectează scalpul, dar și zonele uleioase ale corpului, precum spatele, partea superioară a pieptului sau fața. Care sunt cauzele și simptomele dermatitei seboreice și cum poți scăpa de aceasta!
Dermatita seboreică este o afecțiune care se întâlnește foarte des și foarte multe persoane se întreabă cum pot scăpa de ea. Iată cum poți ameliora simptomele afecțiunii!
Ce este dermatita seboreică
Supraproducția de sebum
Dermatita seboreică se mai numește și eczemă seboreică și este o afecțiune care face pielea să arate inestetic, deoarece se manifesta prin leziuni inflamate, roșii, de diferite dimensiuni, care sunt acoperite cu scuame cu aspect gras și grosimi variabile.
Această afecțiune se întâlnește mai des la bărbați decât la femei și apare în viața de adult, dar poate apărea și în adolescență.
Ciuperca Malassezia
Citeste si: Ce este botulismul la copii
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Dezechilibre hormonale
Leziunile dermatitei seboreice pot apărea în zonele cu seboree crescută, mai exact la nivelul scalpului, pe anumite zone ale feței, pe frunte, pe zona dintre sprâncene, pe zona perinazală, dar poate apărea și la pavilionul urechii, în zona toracelui, la nivelului pleoapelor, în zona feselor sau a axilelor.
Cauzele apariției dermatitei seboreice pot fi multiple, iar printre cele mai importante sunt: predispoziția genetica, creșterea secreției de sebum, implicarea unei ciuperci cu numele de Malassezia Furfur sau Pityrosporum Ovale, modificări imunologice, schimbarea anotimpurilor, un răspuns inflamator legat de psoriazis.
Factori genetici
Factori de mediu
Simptomele comune ale dermatitei seboreice la nivelul scalpului sunt: mătreața, descuamarea pielii și apariția crustelor de culoare albă sau galbenă, mâncărimea și înroșirea pielii. Dacă este vorba de forme mai grave, atunci apar papule descuamative de culoare galben-roșiatică de-a lungul liniei de implantare a părului.
Manifestările mai sus prezentate sunt foarte ușor de confundat cu simptomele ale altor afecțiuni dermatologice, cum ar fi: eczemele sau reacțiile alergice.
De aceea, sfatul unui medic specialist este foarte important, dacă te confrunți cu această afecțiune.Există mai mulți factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice, precum: afecțiuni neurologice sau psihiatrice, cum sunt Parkinsonul, depresia, epilepsia. Un sistem imunitar slăbit, cum se întâmplă în cazul persoanelor care au fost supuse unui transplant de organe, pacienților cu HIV/SIDA, în unele forme de cancer sau în situația pancreatitelor alcoolice. Anumite medicamente, temperaturi excesive, atunci când e foarte cald și umed sau când e foarte frig și aerul este uscat.
Care sunt simptomele dermatitei seboreice
Dermatita seboreică nu este o afecțiune care să dezvolte complicații, dar cu toate astea, pot apărea unele problemele care sunt legate de o diagnosticare greșită sau de o schemă de tratament nepotrivită.
Câteva complicații pot fi
- infecții fungice în jurul zonelor afectate
- infecții bacteriane
- modificări ale texturii pielii
- căderea părului
Doamna doctor, Dana Bratu, medic specialist dermatolog, a spus că dermatita seboreică poate apărea de la primele luni de naștere.
,,Dermatita seboreică apare de la primele luni de naștere. Poate să apară la sugari sub trei luni, la adolescenți, dar și la adulți, în general între 40-60 de ani, cu o preponderență către sexul masculin. La copii simptomele sunt ușor diferite, în sensul în care, eczemele se localizează la nivelul scalpului și în special la nivelul feței. La sugar, vorbim despre niște cruste, sunt ușor gălbui și se localizează pe niște arii inflamate. De asemenea, la sugar, ar putea să apară și pe zonele de pliuri. Dermatita seboreică este ușor de localizat, la copii, dar la adulți este mai greu. Uneori ne poate mânca, unii pacienți nu recunosc că au dermatită seboreică, ei spun că au mătreață. ”, a spus doamna doctor, Dana Bratu, în cadrul unei emisiuni Kanal D.
Citeste si: Cum să îți îngrijești părul pe timpul verii. Urmează aceste sfaturi și protejează-ți părul