În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 1 octombrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 1 octombrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna octombrie.
Calendar ortodox 1 octombrie 2022 - Acoperământul Maicii Domnului
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului reprezintă sărbătoarea dedicată arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Mai exact, pe data de 1 octombrie 911, când se făcea priveghere pentru a salva cetatea care era asediată, în jurul orei patru dimineață, Maica Domnului s-a arătat poporului.
În acea zi în care s-a petrecut această minune nemaivăzută, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, a zis către ucenicul său Epifanie: „ O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”, iar acesta a răspuns: „ O văd, Părinte, și mă minunez!”.
Prin urmare, acesta este evenimentul prăznuit de către Biserică, în această zi, pentru a ne aminti faptul că prin nevoință și rugăciune, putem primi ajutorul Maicii Domnului.
Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului - 1 octombrie 2022
Citeste si: Zodiac 1 Octombrie 2022. Află ce zodie este predispusă la probleme de sănătate!
Calendar creştin ortodox 1 octombrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie
"Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul
Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"
Calendar ortodox 2022 octombrie
Citeste si: Sfatul zilei de sâmbătă, 1 octombrie. Află ce zodie va semna un contract important
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
1 S (†) Acoperământul Maicii Domnului;Sf. Ap. Anania;Sf. Cuv. Roman Melodul;†) Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani; (Nu se fac nunți)
2 D Sf. Sfințit Mc. Ciprian;Sf. Mc. Iustina fecioara; Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte- iubirea vrăjmașilor);
3 L Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul;Sf. Mc. Teoctist;
4 M Sf. Sfințit Mc. Ierotei, ep. Atenei;
5 M Sf. Mc. Haritina;†) Sf. Cuv. Misail și Daniil de la M. Turnu; (Post. Nu se fac nunți)
6 J Sf. Ap. Toma;Sf. Mc. Erotiida;
7 V † Sf. M. Mc. Serghie și Vah;Sf. Mc. Iulian pr., Chesarie diac. și Polihronie;( Post. Nu se fac nunți)
8 S Sf. Cuv. Pelaghia și Taisia;
9 D Sf. Ap. Iacov al lui Alfeu;Sf. Cuv. Atanasia, Andronic și Anastasia; Duminica a XXI-a după Rusalii (Pilda semănătorului);
10 L Sf. Mc. Evlampie și sora sa, Evlampia;Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărt.;
11 M Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.;Sf. Ier. Teofan Mărt., ep. Niceei;
12 M Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic;Sf. Ier. Cosma, ep. Maiumei; (Post. Nu se fac nunți)
13 J † Aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași;Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie;
14 V †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iași;Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
15 S Sf. Mc. Luchian, pr. din Antiohia;
16 D Sf. Mc. Longhin Sutașul; Duminica a XX-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Învierea fiului văduvei din Nain; Rugăciunea lui Iisus);
17 L Sf. Prooroc Oseea;Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul;
18 M Sf. Ap. și Ev. Luca;Sf. Mc. Marin cel Bătrân;
19 M Sf. Prooroc Ioil;Sf. Mc. Uar;Sf. Cleopatra;Sf. Cuv. Ioan de la Rila;; (Post. Nu se fac nunți)
20 J Sf. M. Mc. Artemie;Sf. Gherasim din Chefalonia;
21 V †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion și Sofronie;Sf. Mc. Oprea;Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel;Sf. Cuv. Ilarion cel Mare;( Post. Nu se fac nunți)
22 S Sf. Ier. Averchie, ep. Ierapolei;Sf. 7 tineri din Efes;;
23 D Sf. Mc. Iacov, ruda Domnului, întâiul ep. al Ierusalimului;Sf. Cuv. Macarie Romanul;
Duminica a XXIII-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8
24 L Sf. M. Mc. Areta;Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin;
25 M Sf. Mc. Marcian și Martirie;Sf. Tavita;
26 M †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
27 J †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală;Sf. Mc. Nestor;
28 V † Sf. Ier. Iachint, mitr. Țării Românești;Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi;Sf. Ier. Firmilian, ep. Cezareei Capadociei;; (Post. Nu se fac nunți)
29 S Sf. M. Mc. Anastasia Romana;Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa;
30 D Sf. Sfințit Mc. Zenovie, ep. Ciliciei și sora sa, Zenovia;Sf. Ap. Cleopa;
Duminica a XXII-a după Rusalii (Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr);
31 L Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis;Sf. Mc. Epimah;
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.